Afecţiunile gingiilor mai sînt numite boli parodontale şi sînt reprezentate de infecţii bacteriene ale ţesuturilor şi osului ce înconjoară dinţii. Bolile gingiilor sînt progresive şi se întind sub linia de inserţie a gingiei şi afectează  atît ţesutl din jurul dintelui cît şi osul, apărînd parodontopatia.

Gingivita de obicei nu cauzează dureri, iar majoritatea oamenilor nu urmează  un tratament, dar apar complicaţii,iar gingia începe să se desprindă de pe dinte apărînd spaţii adînci, unde bacteriile se dezvoltă dustrugînd  osul, iar dinţii încep să se mişte.

Bolile gingiilor sînt cauzate de înmulţirea bacteriilor pe dinţi şi gingii. Aceste bacterii sînt prezente în placa bacteriană care se formează pe dinţi şi se hrănesc cu zahărul  din alimente şi băuturi producînd toxine. Placa bacteriană  se poate transforma într-un depozit mineral numit tartru.

Factorii de risc: fumatul, factori genetici, menopauza la femei, sarcina la femei, diabet, nivel ridicat de stres, dieta săracă în nutrienţi.

Simptome: gingii roşii, inflamate, sensibile, respiraţie urît mirositoare, puroi la nivelul gingiilor, dinţi mobili.

Recomandări: consult de specialitrate la medicul stomatolog, periaj dentar obligatoriu de 2 ori pe zi, pasta de dinţi antitartru, folosirea apei de gură, detartraj periodic. (Dan Gavrilă, medic stomatolog)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here