Marcăm solemnităţile naţionale şi prin evidenţierea publică a simbolurilor care ne definesc  identitatea statală: imnul, drapelul şi stema ţării.

  •  Stema actuală a României, elaborată în 1990, a fost completată în anul 2016 cu o coroană regală de oţel, amintind de aceea turnată din ţeava unui tun ottoman, capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878. Elementele alcătuitoare ale stemei sugerează istoria ţinuturilor româneşti, ideea de unire şi convieţuirea în libertate.
  •   Vulturul de aur cu cruce este figura centrală care simbolizează dinastia întemeietoare a Basarabiei în jurul căreia a fost organizată Ţara Românească (Muntenia). Simbol al latinităţii, vulturul întruchipează curajul, hotărîrea, zborul spre înălţimi, puterea, libertatea, iar scutul albastru, pe care este plasat, indică cerul. Vulturul ţine în gheare însemnele suveranităţii: un sceptru (amintind de Mihai Viteazul, unificatorul) şi o sabie (evocîndu-l pe Ştefan cel Mare, apărătorul creştinătăţii). Pe pieptul păsării se află un blazon împărţit în cinci cîmpuri, care prezintă simbolurile provinciilor istorice româneşti.
  •  Ţara Românească pe albastru: un vultur, ţinînd în cioc o cruce ortodoxă de aur, însoţit de un soare de aur la dreapta şi de o lună de aur la stînga;
  •  Moldova: un bour negru cu o stea între coarne pe fond roşu, un trandafir cu cinci petale în partea dreaptă, simbolizînd credinţa, şi o semilună la stînga, reprezentînd renaşterea, ambele de argint;
  •  Banatul şi Oltenia: un pod galben cu două arce de boltă (simbolizînd podul de peste Dunăre al împăratului roman Traian) şi un leu de aur, simbol al forţei şi măreţiei, totul pe fundal roşu;
  •  Transilvania: deasupra se află un vultur negru cu gheare de aur, dedesupt se găsesc şapte turnuri crenelate, simbolizînd cele şapte cetăţi medievale  ale Transilvaniei: Biştriţa, Braşov, Cluj, Mediaş, Orăştie, Sibiu şi Sighişoara; ansamblul îmbină culorile albastru, galben şi roşu.
  •  Teritoriile Mării Negre (provincia istorică Dobrogea) sînt reprezentate de doi delfini situaţi faţă în faţă cu capul în jos, pe fondul albastru al mării. (Prof. Liviu IOANI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here