•   Soţii Marian şi Loredana Popa au strîns în jurul lor zeci de copii şi tineri
  •  Asociaţia Tur Alpin a fost pusă în sluba muntelui

 

Funcţionează multe asociaţii şi fundaţii în Ţara Făgăraşului, numai în ultimii doi ani s-au înfiinţat cîteva zeci. Majoritatea şi-au declarat obiectul principal de activitate ,,promovarea turismului”, urmînd, ca număr,  cele din domeniul agricol  şi cele caritabile. O analiză a activităţii lor dezvăluie un lucru  neobişnuit,  finanţarea din fonduri publice locale şi nu atragerea de finanţări străine de bugetele locale formate din taxele şi impozitele contribuabililor.  Mai mult, proiectele demarcate din banii publici de astfel de entităţi nu aduc un plus de valoare zonei, deşi reprezentanţii lor susţin, în documente, acest lucru. Anual din bugetul Făgăraşului pleacă spre asociaţii şi fundaţii multe milioane de lei, sume acordate  în baza unor proiecte analizate de comisii special formate la nivelul UAT Făgăraş. Dacă întrebi însă contribuabilul făgărăşean despre proiectele asociaţilor şi fundaţilor finanţate din banii lui, te alegi doar cu o simplă ridicare din umeri. După  doi ani în care o parte importantă din buget pleacă spre proiectele asociaţilor şi fundaţiilor, turismul făgărăşean nu s-a dezvoltat, infrastructura aferentă este tot deficitară, iar implicarea în promovarea turismului lasă de multe ori de dorit. Am găsit însă o asociaţie care derulează o serie de acţiuni de turism fără să apeleze la bugetul loca. A adunat în jurul ei mulţi copii şi tineri dornici să se implice în protejarea şi promovarea naturii şi în special a muntelui. Nu rămîne indiferentă nici la acţiuni caritabile pe care le organizează ajutînd copii şi bătrîni aflaţi în nevoie.

Asociaţia care iubeşte muntele

Asociaţia ,,Tur Alpin” s-a născut din dorinţa unor tineri de a-şi materializa dragostea pentru munte. Deşi s-au implicat voluntar vreme de mai mulţi ani, abia în 24 aprilie 2017 s-a constituit într-o asociaţie cu formă juridică avînd sediul în Făgăraş. Iniţiativa a aparţinut soţilor Popa, Marian şi Loredan, care s-au ocupat de partea legală astfel ca asociaţia ,,Tur Alpin” să funcţioneze conform legislaţiei în vigoare. La scurt timp li s-au alăturat  25 membri, majoritatea adolescenƫi. Asociaţia este  una neguvernamentală, nepatrimonială, apolitică şi independentă. Scopul principal al Asociaţiei îl constituie dezvoltarea și promovarea turismului, întreţinerea şi ecologizarea mediului înconjurător, desfăsurarea activităţilor sportive şi educative.  Cei care iubesc muntele şi vor să se alăture asociaţiei pot folosi contul deschis la  Banca Transilvania IBAN: RO38BTRLRONCRT0399408501.

A vrut să se ocupe de fostele tabere şcolare

L-am întîlnit pe Marian Popa  cînd organiza în această vară un tur ciclist pe Valea Brezei. S-au înscris mulţi amatori care au parcurs circuitul montan în condiţii dificile. Şi condiţiile meteo au fost neprietenoase, concursul fiind programat chiar după  cîteva zile ploioase care au adus   inundaţii.  Chair şi aşa, zeci de persoane au participat la concurs.  Marian Popa a fost şocat   de starea dezastruoasă în care au ajuns fostele tabere şcolare de la Lisa şi Breaza şi chiar şi-a exprimat dorinţa, în faţa proprietarilor, să le  dea o întrebuinţare, dar n-a găsit înţelegere, aşa cum spune el, din partea primăriilor din Lisa şi Făgăraş.

 

 Obiectivele Asociaţiei

  •   Dezvoltarea activităţii de turism montan-sportiv în toate componentele sale: drumeţia, excursia, tura montană, cliclo turism, escaladă sportivă, ski, orientare sportivă, fotografie, speologie şi alte activităţi în natură;
  •   Organizarea şi/sau participarea la acţiuni ecologice de asanare a zonelor turistice, lucrări de refacere şi reamenajare a dotărilor turistice şi a căilor de acces către acestea şi de protecţie a faunei și florei montane.
  •   Cunoaşterea mediului şi a peisajului montan şi ocrotirea/conservarea acestora.
  •    Organizarea de tabere, competiţii şi acţiuni, cu specific montan-sportiv, pe plan local, naţional şi internaţional, precum şi schimburi de experienţă în domeniu, împreună cu cluburile de profil din ţară şi străinătate.
  •   Încheierea de parteneriate şi atragerea de resurse pentru susţinerea iniţiativelor privind acţiunile de ecologizare a mediului înconjurător.
  •   Colaborarea cu formaƫii salvamont, asociaƫii de ghizi montani, monitori de schi, cluburi sportive sau alte asociaƫii.

 

Acƫiuni cu caracter umanitar

Pe tot parcursul anului, dar mai ales în pragul marilor praznice bisericeşti, Paşti, Crăciun,  asociaţia se implică în numeroase acţiuni umanitare. Conducerea ,,Tur Alpin” este sensibilizată de cazurile sociale  şi aduce celor în nevoi mîngîierea de care au nevoie.  În pragul sarbătorilor Pascale, de exemplu,  a reuşit  să aducă  zîmbete pe fata unor copii din satul Telinesi din Avrig prin ajutor cu haine si alimente. La nivelul Făgăraşului sînt mereu pregătiţi cu bunuri materiale pe care să le ofere persoanelor şi copiilor care au nevoie. ,,Deşi sîntem la început de drum, am întîlnit oameni extraordinari care ni s-au alăturat în acƫiuni şi activităƫi. Momentan sîntem 15 membri la Sibiu şi 23 membri la Făgăraş. Printre activităƫile desfăşurate  în cadrul asociaƫiei se numără: concursuri montane, drumeƫii cu copii si adulƫi, iniƫiere în orientare turistică,  construirea monumentelor în vîrf de munte, acƫiuni cu caracter umanitar, ecologizare” a explicat Marian Popa, preşedintele asociaţiei ,,Tur Alpin”.

Concursuri cu premii

Activităţile organizate de acestă asociaţie au depăşit graniţele Ţării Făgăraşului.  Un proiect susţinut de membrii asociaţiei  este legat de organizarea de concursuri care sînt menite să stîrnească tinerilor dragostea de munte şi de natură.  În martie 2017, a fost organizat concursul ,,Creste înzăpezite”, tocmai în Munţii Retezat, la care a participat şi ,,Tur Alpin”       cu un echipaj format din 4 persoane. Echipa de la Tur Alpin a obţinut  Locul II  la clasamentul general,  Locul I la Crosmontan,  Locul II la Orientare turistică şi  Locul III la proba teoretică.   Cupa Măgura, ediţia a XXXV-a, s-a desfăşurat în perioada 23-25 iunie  2017 şi a fost  organizată în Munƫii Cindrel de către CTA Măgura Cisnădie  la care au participat 3 echipaje de la Făgăraş (Locul I- Proba cultural,  Locul III- Proba de căţărare,  Locul III- Proba de orientare,  Locul II la  General).  La Cupa Măgura Codlea desfăşurată în perioada 25-27 august 2017, asociaţia făgărăşeană a participat cu un echipaj format din 12 persoane (locul I atît la general, dar şi la orientare turistică).  La Trofeul ,,Someşul” Sălaj desfăşurat în Munƫii Meseş, Tur Alpn  a participat cu  4 echipaje (Locul I la General ,  Locul I la Proba Culturală, – Locul I ş II la Proba Tehnico-Speo-Alpină,  Locul III la Proba de Alpinism”.

Drumeƫii cu cei mici şi cu cei mari

Foarte mulţi copii şi tineri spun ,,prezent” la solicitările asociaţiei ,,Tur Alpin” atunci cînd este vorba despre concursuri, drumeţii sau acţiuni de ecologizare sau caritabile.  Drumeţiile  sînt adevărate lecţii de geografie şi de orientare. ,,Este o plăcere să-i vezi pe copii, dar nu numai pe ei cît sînt de veseli în munte, cîtă deschidere au pentru natură.   De cele mai multe ori îmbinăm drumeţiile sau plimbările cu acţiuni culturaleagreate de copii” a declarat Marian Popa. Printre astfel de acţiuni s-au aflat: Drumeƫie prin Munƫii Cindrel (Traseu: Cisnădie – Vârful Măgura – La Leganuşe – Sadu), plimbare la Cabana Fântânele alături de Prietenii Naturii Şcoala Regele Ferdinand” Sibiu, spectacol in Munƫii Şureanu, hoinar prin Munƫii Făgăraş: traseul ales a fost Cabana Sâbăta- Fereastra Mare a Sâmbetei- Vf. Dara (2050 m)-Vf. Hârtopul Darei (2056 m) şi retur.

Cursuri de orientare turistică

Aşa cum spune preşedintele asociaţiei, nu se poate vorbi de turism montan fără cursuri de  orientare. ,,Am organizat cursuri de iniţiere în orientare turistică. De acest tip de activitate s-au bucurat copiii din Tabăra de Tradiƫii şi Meşteşuguri organizată de Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu. Au fost organizate aceste lecţii în perioada 24-29 iulie 2017 în  Staƫiunea Păltiniş din Munƫii Cindrel” a spus Marian Popa.

 

Construirea monumentelor în vârf de munte

,,Am participat  la reabilitarea monumentului de pe Vârful Negoiu unde s-a muncit şi s-au cărat materiale timp de 5 săptămîni. Ne-am alăturat asociaţiei  CTA Măgura Cisnădie care avea parteneriat  cu  Asociaƫia Montană Carpaƫi şi Salvamont Sibiu. De asemenea, am realizat un monument pe Vârful Suru, acţiune care  s-a  desfăşurat  în două week-end-uri. Am fost ajutaţi  de Cabana Suru şi CTA Măgura Cisnădie.  Primul nostru proiect a fost ,,Căsuţa din munti”. Am reuşit alături de partenerii noştri CS Offroad Sibiu să terasăm zona unde va fi amplasat obiectivul, să transportăm materialele, să strîngem bolovanii pentru fundaţie”  a mai spus Marian Popa. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here