sdr

 

  •  Proiectul este de 15 milioane de euro
  •  Finanţarea ar urma să fie asigurată de la Compania Naţională de Investiţii în cazul construcţiilor, iar dotarea cu aparatură din fonduri europene prin POR
  •   Proiectul este în lucru la o firmă din judeţul Mureş

 

Ideea construirii unui spital nou în municipiul Făgăraş a fost adusă în discuţie de consiliul de administraţie actual al Spitalului Municipal Făgăraş încă de anul trecut. Mariana Câju care prezidează şedinţele CA a propus şi o nouă clasificare pentru unitatea spitalicească din municipiu, respectiv clinică de urgenţă, care să satisfacă cererea pacienţilor din toată zona cuprinsă între Sibiu şi Braşov. Proiectul îndrăzneţ al Marianei Câju a fost luat în considerare de Municipalitate la începutul acestui an cînd Primăria Făgăraş a semnat un contract cu o firmă de proiectare pentru a întocmi proiectul unei investiţii de o asemenea anvergură. Proiectantul, o firmă din judeţul Mureş, a evaluat investiţia la 39.855.995,95 lei fără TVA, constînd în construcţii, la care se adaugă dotările de mobilier şi aparatură medicală în valoare de 32.985.500,89 lei, fără TVA. Pentru a avea un spital nou şi funcţional la  Făgăraş, Municipalitatea va trebui să atragă o finanţare de  72.841.496,84 lei, fără TVA, respectiv 15,8 milioane de euro, fără TVA. Proiectul firmei mureşene denumit ,,Construcţie Bloc Funcţional în cadrul Spitalului Municipal ,,Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş,  a fost prezentat în plenul CL Făgăraş de la sfîrşitul lunii noiembrie pentru a se obţine aprobarea documentaţiei tehnico-economice, faza SF, şi a indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii. Municipalitatea intenţionează să   transfere proiectul către Compania Naţională de Investiţii, pentru a-l pune în practică, iar dotările necesare vor fi asigurate  printr-un alt proiect finanţat din  fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Durata estimată de execuţie a investiţiei este de 4 ani de la aprobarea finanţării.

 

Ce oferă astăzi spitalul

În prezent spitalul este clasificat ca şi spital general cu un număr total de 273 paturi. Funcţionează în 9 clădiri şi 10 anexe şi deserveşte Ţara Făgăraşului cu o populaţie de 100.000 de locuitori. În Făgăraş funcţionează o unitate spitalicească încă din anul 1895, dar  pavilionul central care este folosit astăzi a fost construit în 1977.  Unitatea îşi desfăşoară activitatea în următoarele corpuri de clădire:

  •  Corp boli infecţioase (construit în 1940-1945)
  •   Pediatrie (1938)
  •   Maternitate (1938)
  •   Bloc alimentar şi spălătorie (1938)
  •    Centrul de sănătate mintală (1938)
  •   Dializa, arhivă, croitorie (1938)
  •   Staţie Salvare  (1938)
  •  Laborator (1938)
  • Morga (1940-1945)

 

Ce va oferi noul Spital

Clădirea ar urma să aibă şase nivele – demisol, parter şi patru etaje, iar încăperile ar urma să fie dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Clădirea se va întinde pe suprafaţa de  1.681.26 mp, iar suprafaţa totală afectată va fi 39.387 mp. Corpul funcţional va fi alipit de construcţia existentă şi va avea cces către aceasta.

  •   La demisol sînt programate vestiarele generale.
  •   Parterul va cuprinde două zone, UPU şi imagistica. Clădirea va avea două noduri de circulaţie vertical cu scări dimensionate evacuării tărgilor în caz de urgenţă, dar şi două lifturi, unul pentru pacienţii culcaţi şi unul pentru personal şi vizitatori.
  •   Etajul I va găzdui blocul de naşteri care cuprinde două săli de naşteri şi o sală de operaţii cezariene cu spa/ATI cezariene şi nou născuţi. Va avea şi zonă de spitalizare de o zi cu 25 de paturi, 4 saloane cu 5 paturi şi unul cu 4 paturi, un izolator.  Blocul de naşteri va avea sector septic şi aseptic.
  •  Etajul II este zona ATI. Va avea 4 saloane cu 4 paturi, unul cu 2 paturi, un izolator şi o sală de consultaţii şi tratamente. Va cuprinde unitatea de transfuzii, laborator. Tot aici va fi şi sterilizarea generală.
  •   Etajul III reprezintă blocul operator. Vor fi funcţionale 3 săli de operaţie: chirurgie generală: ginecologie, urologie, ortopedie. Fiecare sală va avea zonă de pregătire pacient, preluare deşeuri şi instrumental medical, predare instrumentar steril, echipare medici. Va funcţiona şi o zonă administrativă: raport medici, protocol operator, banca de sînge, etc. Tot aici va fi programat şi departamentul explorări funcţionale cu 3 cabinete: colonoscopie, endoscopie, litrotritie, terapia durerii.
  •   Etajul IV va fi rezervat tehnicului. (L.B.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here