sdr

Proiectul Partidului Ecologist Român intitulat sugestiv  ,,Moş Crăciun împodobeşte bradul la ghiveci”  a fost lansat la Făgăraş marţi, 18 decembrie a.c., de către organizaţia locală a acestei formaţiuni politice. Reprezentanţii PER de la Făgăraş au prezentat liniile proiectului cu scopul de a convinge făgărăşenii să înlocuiască, la acest Crăciun, bradul tăiat din pădure sau pe cel din plastic cu un brad la ghiveci. În acest sens la sediul organizaţiei a fost déjà împodobit un brad la ghiveci. ,,Prin acest proiect vrem să conştientizăm populaţia asupra bradului folosit pentru împodobit de Crăciun. Cetăţenii sînt obişnuiţi să folosească brazii tăiaţi din pădure pentru a-i avea în case de sărbători. În primul rind aceşti brazi creează o serie de probleme întrucît  nu există un sistem de colectare a lor la finalul sărbătorilor şi de aceea îi găsim aruncaţi la ghenă. În timp s-a încercat o altă metodă,    brazii artificiali, dar s-a dovedit că sînt toxici şi dau o serie de simptome. Pe de altă parte, românul este obişnuit să simtă în casă de Crăciun mirosul de  brad. Atunci, noi am venit cu o altă soluţie, poate cea mai bună,  menită să respecte protecţia mediului: bradul la ghiveci. PER recomandă brazii la ghiveci pentru a fi folosiţi de români. Proiectul nostru asta îşi propune, să determine populaţia să folosească aceşti brazi la ghiveci care au o serie de avantaje: pot fi revalorificaţi prin replantarea lor şi oxigenează mediul în care se găsesc. Vrem, de asemenea, să schimbăm atitudinea oamenilor prin  proiectul nostru” a explicat prof. Nicolae Postolache, preşedintele organizaţiei PER Făgăraş.

O problemă care stă în calea proiectului PER este însă preţul de vînzare  care este de 2 ori mai mare decît al bradului comercializat în pieţe. La Făgăraş un brad se vinde în piaţă cu minim 50 lei, iar unul la ghiveci cu cel puţin 100 de lei. Ecologiştii făgărăşeni încearcă să elimine şi acest obstacol prin introducerea unui bonus pentru cumpărătorii care returnează bradul pentru replantare, bonus acordat de comercianţi. ,,O sumă de bani din preţul de achiziţie poate fi returnată persoanelor care predau bradul pentru replantare. Acest lucru

depinde însă de comerciant, iar noi încercăm să lucrăm şi la acest aspect” au spus reprezentanţii PER.  Proiectul ecologiştilor se află la primul Crăciun, iar şansele să devină o tradiţie cresc doar cu timpul aşa cum a devenit un mod de viaţă împodobirea bradului de Crăciun. (L.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here