•  Deşi Ecoterm se află într-o situaţie fără ieşire, dar cu iz penal, aleşii locali ignoră societatea
  •   Administratorul special a prezentat creanţele şi datoriile Ecoterm, dar n-a spus nimic despre taxa pe ţeavă

 

Ecoterm SA este îngropată în datorii, iar insolvenţa declarată încă din 2011 şi planul de reabilitare întocmit pentru  societate de lichidator n-au schimbat în niciun fel situaţia. Mai mult, Ecoterm SA înregistrează datorii şi mai mari. Datoriile curente ale Ecoterm se cifrează la suma de 5.913.715,32 lei, aproape 1,3 milioane de euro, dublu faţă de suma plătită de investitor pentru achiziţia a 75% din acţiunile societăţii la declanşarea insolvenţei, respectiv 600.000 euro.

Raportul administratorului special

Administratorul special numit de CL Făgăraş la Ecoterm, Aurora Blendea, nu-şi poate demonstra calităţiile profesionale, aşa cum au lăudat-o aleşii locali plătind-o cu 2000 lei lunar, întrucît aşteaptă informări de la executivul societăţii. Deşi are cîteva luni vechime pe această funcţie, abia la sfîrşitul lunii noiembrie 2018 a prezentat un un raport de activitate  legislativului pentru perioada 1 octombrie- 31 noiembrie 2018. Aşa cum explică în raportul prezentat plenului CL Făgăraş,  acesta se vrea a fi o opinie ca rezultat al studierii documentelor solicitate conducerii de la Ecoterm. Aurora Bendea a prezentat  o înşiruire a datoriilor şi creanţelor societăţii pînă la data de 31 septembrie 2018 şi contractele în vigoare pentru furnizarea de gaz metan. Nu se specifică însă nimic în raport în privinţa taxei pe ţeavă ceea ce înseamnă că aceasta se aplică în continuare făgărăşenilor.

Datorii la furnizorul de gaz

,,Conform ultimei balanţe de verificare, 31 09.2018, datoriile curente către furnizorul Gaz Energy sînt de 4.377.375,2 lei” se arată în raport. În timp ce datoriile totale curente sînt în sumă de 5.913.715,32 lei. Întrucît cele mai mari datorii sînt la distribuitorul de gaz, în luna octombrie 2018, Ecoterm a schimbat furnizorul, încheind contract cu ADFRIRO GP Energy SRL, dar şi la plata facturilor emise de noua firmă restanţa este de 4.433,17 lei. În prezent, Ecoterm  are în jur de 1800 abonaţi, persoane fizice.

Pierderi pe bandă

Ecoterm are de încasat de la abonaţi suma de 3.543.242,13 lei, aşa cum arată raportul administratorului special, care specifică suma ca fiind creanţă curentă. Peste 770 mii euro trebuie să încaseze Ecoterm de la abonaţi, dar, aşa cum explică Aurora Blendea doar jumătate din sumă ar mai putea intra în conturile societăţii, respectiv suma de 1.657.781,85 lei. Pentru această sumă au fost deschise procese în instanţă, majoritatea reprezentînd plata taxei pe ţeavă. ,,Pierderea curentă este de 1.403.919 lei şi rezultatul raportat  din anii trecuţi este tot o pierdere de 5.778.037,23 lei” mai explică administratorul special în raport.

Contabilă de week-end la Ecoterm 

Chiar dacă Ecoterm SA este într-o situaţie fără ieşire, contabilul societăţii are program doar în week-end. Aşa cum spune în raport administratorul special, contabila este navetistă şi poate fi găsită la serviciu doar în week-end şi în cazuri fericite şi vinerea.  Administratorul special vrea să stabilească un plan de măsuri pentru recuperarea creanţelor pentru a se putea plăti datoriile către Gaz Energy şi ANAF.  Aurora Blendea nu a  prezentat acţionarului societăţii, CL Făgăraş, intenţiile sale faţă de societatea pe care o administrează. ,,Dacă sînt aspecte pe care doriţi să le urmăresc aştept să îmi comunicaţi” şi-a încheiat administratorul special raportul pentru legislativ privind activitatea desfăşurată la Ecoterm pînă la sfîrşitul lunii noiembrie 2018.  Consilierii locali n-au dezbătut subiectul în plen. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here