•   Sînt înscrişi la cabinetul medical şcolar de la Victoria peste 1300 elevi, iar la cele două de la colegiile din Făgăraş, 2670 elevi
  •  

    ,,Elevii sînt supraponderali” este concluzia medicului şcolar în urma triajului epidemiologic

 

Nu puţine instituţii de învăţămînt din Ţara Făgăraşului, dar şi din ţară, se pot lăuda cu un cabinet medical şcolar modern şi bine dotat precum este cel de la Victoria. 10.000 de euro a fost investiţia realizată la acest cabinet  de la Victoria, finanţarea provenind de la Asociaţia Chevilly Larue din Franţa. Investiţia a fost realizată în anul 2012, dar este la fel de actuală şi astăzi. Dacă am pune în paralel cabinetul medical şcolar din Victoria cu cele similare din Făgăraş, lesne se poate vedea interesul factorilor responsabili faţă de sănătatea copiilor. La colegiile naţionale din Făgăraş există două cabinete medicale şcolare, dar sînt administrate de un singur medic, dr. Eva Pascu,  ajutată  de două asistente medicale, cîte una la fiecare şcoală, Cristina Tatu la CN ,,Radu Negru” şi Sanda Stânea la CN ,,Doamna Stanca”. La Victoria, cabinetul şcolar medical care deserveşte  toate instituţiile de învăţămînt (licee, generală, grădiniţe) este amplasat în incinta internatului de la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat”. Un număr de  peste 1300 de preşcolari şi şcolari sînt înregistraţi la acest cabinet administrat de dr. Ioana Lazăr ajutată de asistenta medicală Cristina Ropotan.

 

Spaţii modernizate vs. Spaţii uitate

Cabinetele medicale şcolare din Făgăraş sînt dotate doar cu strictul necesar: un birou, un pat, un dulap cu  medicamente, pansamente, un tensiometru, un cîntar şi  instrumente de unică folosinţă. Este o singură încăpere care ţine loc şi de sală de consultaţii şi de repaus şi de vestiar. Sala de aşteptare este comună pentru acest cabinet, dar şi pentru stomatologie. La Victoria cabinetul medical şcolar dispune de un spaţiu generos care a fost recompartimentat aşa cum impun normele UE:  cabinetul medicului, cabinetul asistentei, un izolator, un vestiar, sală deşeuri, sală de aşteptare  şi două grupuri sanitare pentru personalul medical şi pentru elevi. Cabinetul are dotări moderne: spirometru, audiometru, gluclometru, tensiometru, trusă de chirurgie, sterilizator cu aer uscat şi medicamente conform baremului de urgenţe. Cabinetul medical modernizat a fost inaugurat în 2013 după ce s-au executat aici  lucrările de modernizare, extindere şi reabilitare:  schimbarea a instalaţiei sanitare, electrice, canalizare,  montarea unei centrale termice, calorifere, tîmplăria din lemn a fost înlocuită cu PVC, s-a montat gresie şi faianţă, iar pe pardoseală a fost montat linoleum medicinal.   Investiţia a fost finanţată de către asociaţia româno- franceză ,,Victoria – Chevilly Larue”, valoarea ei fiind de 10.000 euro.

 

Naveta între cabinete

Medicul şcolar Pascu Eva   îşi împarte programul între două instituţii de învăţămînt. În zilele de luni, miercuri şi vineri medicul are program de la 8.00 la 14.00 la Colegiul Naţional ,,Radu Negru”, iar în zilele de marţi şi joi la CN ,,Doamna Stanca”. În evidenţele acestui medic şcolar sînt înregistraţi 2.670 de elevi. Medicul Ioana Lascu este în slujba celor peste 1300 de elevi în fiecare zi de la orele 8.00 la 16.00.

Elevi supraponderali

În perioada 14 – 16 ianuarie 2019 medicul şcolar Eva Pascu împreună cu asistentele medicale au efectuat controlul epidemiologic în cele două instituţii de învăţămînt.  ,,În prima săptămînă de şcoală, după vacanţa de iarnă, am început controlul epidemiologic care este  obligatoriu. În această perioadă facem examinările medicale periodice de  bilanţ, cînd elevii sînt urmăriţi cum se dezvoltă  la înălţime şi  greutate. Cu această ocazie putem preveni  apariţia unor îmbolnăviri, dar depistăm eventualele  afecţiuni sau deficienţe. Aceste examinări de bilanţ a stării de sănătate   se efectuează pentru elevii din clasele I, a IV-a, a VIII-a şi a XII.   În urma acestui triaj, am observat că unii elevi sînt  supraponderali. În aceste cazuri am insistat să facă mişcare, să  ţină un regim alimentar, să evite dulciurile şi sucurile” a explicat  medicul şcolar, Eva Pascu. La cabinetul şcolar fiecare elev are o fişă medicală.  (Carla TATU)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here