•   Investiţii de 600.000 euro în dotările de la Salco Serv SA
  • Făgărăşenii primesc bani de la Salco dacă selectează deşeurile menajere
  • Amendă pentru familiile care nu declară numărul membrilor pînă la 31mai  2019

Făgărăşenii vor plăti, începînd cu luna ianuarie 2019,  taxa specială de  salubritate aşa cum au numit-o aleşii locali în proiectul de hotărîte aprobat în plenul desfăşurat în 30 ianuarie a.c.  Tot atunci au fost votate şi alte taxe privind serviciile de salubritate prestate de operatorul Salco Serv SA.  Noile taxe au fost majorate faţă de anul trecut, conducerea Salco Serv SA prezentînd în faţa legislativului justificările noilor tarife. În noul regulament de salubritate votat de aleşii locali  este şi prevederea prin care  proprietarii de imobile din municipiu trebuie să declare numărul de membri din familie. În baza acestei declaraţii date la Serviciul Taxe şi impozite, Salco Serv SA va  încheia noi contracte  de salubritate cu persoanele fizice şi juridice dib municipiu.  Făgărăşenii trebuie să se conformeze acestei prevederi pînă la data de 31 mai 2019 pentru că în caz contrar sînt pasibili de amendă de la 200 lei la 500 de lei sau să achite taxa specială de salubritate la valoarea stabilită pentru 4 persoane.  Deci sau amendă de 500 lei sau lunar o taxă de 52 de lei.  Cei afectaţi vor fi făgărăşenii care locuiesc în afara graniţelor şi care revin acasă vara, în luna august, deci după data impusă de acest nou regulament.

 

Taxa de groapă inclusă în tariful lunar

Tariful stabilit  include taxa pe groapă sau cum se mai numeşte acum  taxa pentru economie circulară,  care înseamnă 30 lei/tonă. Această taxă a fost introdusă în anul 2016 şi era de 70 lei/tona de deşeuri depozitate în groapa de gunoi. În anul următor a fost scoasă şi nu s-a mai perceput, dar a fost reintrodusă din ianuarie 2019.    Lunar  se transportă  la depozitul de la Săcele 1000 tone de deşeuri pentru care se achită cîte 30 lei pe tonă. Abonaţii Salco sînt în număr de 26.515 aşa cum susţine managerul Salco, Dragoş Bârsă,  ceea ce înseamnă 1,13 lei/persoană din taxa pentru economie circulară.  ,,Vechiul tarif perceput de Salco pentru colectarea şi depozitarea gunoiului menajer era 8,5 lei/lună/persoană inclusiv TVA. Acum tariful este de  13 lei/persoană cu TVA inclus, respectiv 10,93 lei/persoană fără TVA.  Dacă scoatem această taxă, rămîne  valoarea de  9,8 lei/persoană, puţin mai mare decît vechea taxă, excluzînd TVA-ul” a explicat Dragoş Bârsă, managerul Salco Serv SA.

 

Noile tarife

  •   Făgărăşenii  plătesc pentru gunoiul menajer la 10,93 lei/persoană fără TVA, respectiv 13 lei/persoană cu TVA inclus.
  •  O altă prevede re care se aplică de la 1 ianuarie 2019 se referă la tariful pentru colectare, transport, stocare temporară şi sortare deşeuri hîrtie, metal, plastic şi sticlă din deşeuri municipal-deşeuri de ambalaje  care  are valoarea de 617,51 lei  plus TVA.
  •   Persoanele juridice vor plăti  taxa de salubritate la valoarea de 134,45 lei/mc fără TVA, respectiv 160 lei/mc cu TVA.
  •   Ridicarea, transportul şi depozitarea deşeurilor vegetale din gospodăriile făgărăşenilor vor fi taxate  cu 81,26 lei/mc fără TVA, respectiv 96,70 lei/mc cu TVA inclus.
  •  Pentru deşeurile provenite din demolări şi construcţii tariful a fost modificat la 62,60 lei/mc fără TVA, respectiv 74,49 lei cu TVA inclus.
  •  Serviciile de salubritate şi cele de măturat stradal  şi deszăpezire sînt realizate de SC Salco Serv SA prin contractele semnate în 2008, respectiv 2011,  de Primăria Făgăraş  prin încredinţare directă şi modificate prin acte adiţionale  (Contractul nr. 5035/5  martie 2008 şi Contractul  nr. 12057/2011.

 

Veniturile din salubritate mai mici decît cheltuielile

Salco Serv SA are, în prezent, 102 angajaţi, fondul de salarii lunar ajungînd la 300.000 lei. Angajaţii acestei firme spun că  lefurile lor sînt cu mult sub cele pe care le au funcţionarii din Primăria Făgăraş, deşi Salco aparţine Municipipalităţii.  ,,Noi avem salariu  de încadrare  2080 lei/lună, iar în Primăria Făgăraş cel mai mic salariu este de 3000 lei” se plîng angajaţii de la Salco Serv SA. Managerul Dragoş Bârsă explică situaţia prin nivelul încasărilor pe care le are societatea.  ,,Veniturile societăţii sînt sub nivelul cheltuielilor. Avem 26.515 abonaţi persoane fizice care creează un venit din salubritate de 344.000 lei/lună, iar persoanele juridice sînt în număr de 700. Din serviciile de măturat stradal, deszăpezire, spaţii verzi se încasează 2.400.000 lei/an, dar intră în altă categorie. Transportul gunoiului menajer la depozitele de la Săcele şi Hoghiz costă peste 650.000 lei, cam 50.000 euro/an. Depozitarea gunoiului costă 80.000 lei/lună, combustibilul 60.000 lei/lună. În fiecare lună cheltuielile pentru serviciile de salubritate  se ridică la 440.000 lei, iar încasările nu depăşesc 360.000 de lei lunar, acestea provenind doar din taxele de la persoanele fizice şi juridice. În plus dotările societăţii, parcul auto,  sînt  vechi,  parcul auto este format doar din maşini second hand care necesită reparaţii permanent” a explicat managerul Bârsă.

Primăria a promis investiţii la Salco

Aşa cum susţine primarul Făgăraşului, o prioritate a Municipiului este dotarea societăţii de salubritate. ,,Ni s-au promis investiţii de 600.000 euro în dotări. Vrem să achiziţionăm maşini noi: 2 maşini de gunoi, două maşini pentru containere şi o maşină de transport. Ne vom mai dota şi cu un concasor de betoane şi un tocător de biomasă” a mai spus Bârsă.

 

Bani pentru selectarea deşeurilor

Făgărăşenii trebuie să ştie că dacă vor face selectarea deşeurilor menajere pot primi bani de la Salco Serv SA, iar de la punctele de colectare  pot ridica sacii de gunoi gratuit. ,,Prin acest mod abonaţii noştri pot recupera mare parte din taxa de salubritate sau chiar integral. O familie cu 3 persoane adună pe an cam o tonă de deşeuri. Economiseşte  dacă selectează deşeurile cam 500 de lei, iar taxa pe an este 467 lei” explică managerul Bârsă.

  •  Sacii de culoare galbenă sînt destinaţi deşeurilor din plastic. Pentru  1,5 kg de deşeuri de plastic  predate la Salco, societatea plăteşte persoanei  1 leu/sac.
  •   Sacul albastru este pentru hîrtie. Pentru un  sac cu 4 kg de hîrtie, Salco plăteşte 2 lei.
  •  Sacul verde este destinat deşeurilor din sticlă. Pentru un sac cu 10 kg de sticlă, Salco plăteşte 3 lei/sac. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here