•   85% din bugetul spitalului se duce pe salarii

 

Este prima dată cînd  Spitalul Municipal Făgăraş înregistrează excedent bugetar la finele unui an. Persida Ţâmboiu, managerul spitalului, spune că excedentul bugetar este de 2.374.000 lei. ,,În condiţiile în care majoritatea spitalelor din ţară au datorii şi încheie anul cu deficit bugetar şi arierate, spitalul din Făgăraş a reuşit să facă economii şi să aibă excedent bugetar, bani care se vor folosi  la investiţii” a declarat Mariana Câju, preşedintele CA, în conferinţă de presă.  În primul rînd, explică managerul, am fost buni negociatori cu Casa de Sănătate  ceea ce a implicat o creştere a contractului. ,,Negocierea contractului cu CAS se face după un istoric al indicatorilor pe 3 ani. Se ţine cont de plata pe caz, de durata medie de spitalizare. La spitalul nostru au crescut cazurile ca şi complexitate.  Sînt multe elemente  de care se ţine cont, v-am dat cîteva exemple. Avem un contract de 1.403.000 lei/lună, iar în acest an cu siguranţă vom creşte valoarea contractului cu CAS. La obţinerea execentului a contribuit şi negocierea contractelor cu furnizorii care au fost reduse prin folosirea sistemului SICAP pentru achiziţii.  Totul se achiziţionează prin SICAP şi astfel evităm orice  problemă. De exemplu, la blocul alimentar au fost reclamaţii, dar s-a reuşit rezolvarea prin noile contracte de achiziţii.  Acum avem raţii diversificate, norma de hrană, în funcţie de secţie, este de la 7 lei la 11 lei/zi.  Aceeaşi situaţie avem şi la medicamente şi materiale sanitare.  Au fost sincope şi vor mai fi, dar important este să găsim soluţiile cele mai bune pentru rezolvarea lor. La blocul alimentar am reuşit să facem stocul tampon pentru 30 de zile care nu era” a spus managerul Persida Ţâmboiu în conferinţa de presă apreciind implicarea Primăriei Făgăraş în finanţarea investiţiilor din unitatea spitalicească. Pentru această perioadă  în care gripa face ravagii, spitalul a mai achiziţionat 4000 de teste de gripă.

,,Vom sprijini spitalul”

Gheorghe Sucaciu, Primarul Făgăraşului, a susţinut în conferinţa de presă  că o prioritate pentru  el este dezvoltarea spitalului. ,,Trebuie să scăpăm de titulatura de spital al morţii, iar cetăţenii să aibă încredere în serviciile de la spital.  Spitalul trebuie să atragă  finanţări, a reuşit să reducă  cheltuielile, în centrul atenţiei trebuie să fie pacientul.  Din bugetul local am alocat fonduri şi vom continua să sprijinim spitalul. Din excedentul din 2018 s-a achiziţionat ecograful cu 221.000 lei,  pentru rezervorul de apă potabilă  s-au realizat documentaţiile, costurile fiind de 43.000 lei.  Pentru mutarea Pediatriei mai aşteptăm doar avizul ISU, după care vom deschide şantierul, investiţia este de 2 milioane de lei finanţată de la bugetul local.  Clădirea dializei va fi reabilitată pentru extinderea centrului. Mai avem şi alte proiecte în lucru” a spus primarul.

 

Bugetul spitalului se duce în proporţie de 85% pe salarii

Spitalul Municipal Făgăraş are 273 paturi, 53 medici, 2 farmacişti, 198 de asistente medicale, 111 angajaţi ca personal auxiliar, 10 la TESA, 22 de muncitori, 9 angajaţi la bucătărie, un medic de medicina muncii şi alţi 17 medici care efectuaează gărzi în spitalul din Făgăraş, dar activează în alte spitale. În anul 2018 spitalul a beneficiat de venituri în valoare de 48.28 5.017 lei din care 85% s-au dus pe salariile personalului, respectiv 38.737.186 lei, iar pe materiale şi servicii suma de 7.471.695 lei. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here