Ioan Crăciun, criminalul din   Toderiţa, a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare pentru că şi-a ucis vecinu,pe Vasile Turcu,  din gelozie, în luna aprilie a anului trecut. Din pedeapsă va fi scăzută perioada petrecută de inculpat în stare de reţinere şi arest preventiv (din 20 aprilie 2018 – la zi). Iniţial, Tribunalul Braşov l-a condamnat la 30 de ani de închisoare, dar Curtea de Apel Braşov a admis acum apelul său şi a redus pedeapsa la 25 de ani de detenţie.   „În ziua de 19.04.2018, în jurul orei 17.30, în timp ce se afla în apropierea domiciliului său din comuna Mândra, sat Toderiţa, judeţul Braşov, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, inculpatul C.I. i-a aplicat vecinului său T.V.-I. mai multe lovituri în zona capului şi peste spate cu un patent, cu pumnii şi picioarele, după care, profitând de faptul că victima nu se mai putea împotrivi, a împins-o în şanţul de pe marginea drumului, a acoperit-o cu mai multe crengi şi i-a dat foc, provocându-i la scurt timp decesul”, explica, în aprilie 2018, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procuror şef secţie urmărire penală, Adrian Aldea.

 Filmul crimei

Satul Toderiţa a fost în stare de şoc atunci cînd poliţiştii au dat năvală pentru a aresta un criminal. O crimă cu cruzimi s-a produs joi, 19 aprilie 2018, în jurul orei 17.30. Vasile Tincu de 55 de ani, un bărbat bolnav şi singur, a fost ucis cu toporul de vecinul său, Ioan Crăciun de 42 de ani. Vecinii celor doi spun că Crăciun l-a lovit cu toporul în cap şi în spate pe Tincu, chiar în curtea acestuia. Dar furia nu i s-a potolit văzîndu-l plin de sînge, şi l-a tîrît apoi în şanţul de la marginea drumului unde l-a acoperit cu crengi şi i-a dat foc. Gemetele bărbatului şi ţipetele de durere au fost auzite şi de vecini. Poliţiştii l-au încătuşat pe criminal din curtea magazinului din apropierea locului crimei. A fost reţinut 24 de ore după care s-a dispus arestarea preventivă. A rămas după gratii pînă lacondamnarea definitivă, joi, 14 februarie 2019.

,,Am stins focul de pe victimă şi apoi am sunat la 112”

     Un tînăr, vecin cu cei doi, a alergat să stingă focul şi să-l salveze pe bărbatul aflat în neputinţă. ,,După ce am stins focul am sunat la 112 şi am chemat ajutoare. Speram să mai poată fi salvat vecinul Tincu. Dar pînă a ajuns Ambulanţa, el a decedat. Avea faţa plină de sînge, iar picioarele erau carbonizate, la un picior se vedea osul. A murit în chinuri bietul om. Mereu venea la mine în curte şi îi dam să mănînce. Trăia singur şi nu avea venituri. Era dependent de ţigări şi cafea. Criminalul era un om harnic, dar violent la băutură. Îmi făceam unele lucrări cu el. Nu credeam că se va ajunge aici. Şi soţia lui pornea scandalul. Crăciun era gelos, dar nu avea motiv în cazul vecinului Tincu. După ce s-a întîmplat crima, Crăciun s-a dus la magazin, de unde a fost arestat, iar pe soţia lui am văzut-o dîndu-se în leagăn în curte. Crăciun îşi iubea foarte mult copiii. Am văzut că tatăl ei a venit şi i-a luat pe toţi trei şi i-a dus la Bucium” a relatat Ionuţ Stan, un vecin.

 Criminalul îşi bătea frecvent mama, nevasta şi copiii

     Din curtea casei de la nr. 239 mereu se auzea scandal. Ioan Crăciun era cel care îşi bătea mama, nevasta şi chiar copii atunci cînd consuma băuturi alcoolice. Chiar dacă era violent, nimeni nu se aştepta să comită o crimă. ,,Eram în curte, spălam haine şi am auzit cum criminalul striga la vecinul să-şi facă în curte curăţenie. Îl ameninţa că va face plîngere la poliţie şi la Sanipid că există pericol să se îmbolnăvească toţi, dar mai grav copiii lui din cauza mizeriilor din curtea vecinului. Apoi s-a făcut linişte, nu am mai auzit nimic. După ce am terminat de spălat, am ieşit la poartă să arunc apa din lighean şi atunci agresorul lovea victima cu pumnii şi picioarele. De frică, nu am reacţionat, am intrat în curte şi prin crăpăturile gardului am urmărit ce face. Criminalul şi-a abandonat victima în şanţ şi a intrat în curtea casei. Am prins momentul şi am fugit să anunţ crima. L-am anunţat pe soţ, care a sunat un vecin, iar acesta a anunţat fapta prin apel 112. După ce l-a bătut bine, criminalul l-a tîrît în şanţ, apoi l-a acoperit cu crengi şi i-a dat foc. Cînd am fugit să anunţ fapta, am trecut pe lîngă locul crimei şi am auzit cum gemea, dar de frică nu m-am oprit. Cînd au venit cei de la Ambulanţă, l-am văzut pe vecinul Vasile, era plin de sînge pe faţă şi avea arsuri la picioare. Din păcate vecinul a murit, nu a mai putut fi salvat. Nu pot să cred că la doi paşi de casă s-a întîmplat asemenea crimă. Crăciun Ioan este foarte violent cu familia, îşi bătea mama, soţia şi copiii. Dacă bea alcool devenea violent cu toată lumea. Îmi pare rău de tot ce s-a întîmplat, vecinul Tincu Vasile era bolnav, trăia de pe o zi pe alta, din mila vecinilor şi a sătenilor” a spus Violeta Ciurea de 42 de ani, de la numărul 273.

Ce spun sătenii despre fapta lui Crăciun 

 

     U  ,,Am fost şocată cînd am auzit că fratele meu a fost omorît cu atîta cruzime. Nu pot să cred că a murit, de cîte ori vorbeam la telefon îmi spunea că are probleme cu vecinul, ar nu a făcut plîngere la poliţie pentru că îi era frică de el,

dav
dav

mereu îl ameninţa cu moartea. Acum l-a lovit cu toporul în cap şi apoi i-a dat foc. Mă doare sufletul de durere cînd mă gîndesc în ce chinuri a murit. Fratele meu era bolnav, muncea cu ziua prin sat şi nu a făcut rău la nimeni, îşi vedea de viaţa lui. Trăia singur şi se descurca cum putea. Nu am posibilitatea să-l înmormîntez şi am apelat la Primăria Mîndra care a promis că se va ocupa de toate cheltuielile necesare. Pentru crima pe care a comis-o, trebuie închis pe viaţă. Un astfel de criminal nu poate fi eliberat pentru că este un pericol public. Corpul neînsufleţit a fost ridicat de criminalişti şi nu ştiu în ce zi va fi înmormîntat” a spus sora victimei, Ileana Lina Tincu de 50 de ani.

 U ,,Criminalul este fratele meu, cînd consuma alcool devenea violent. Este un om fără suflet, pe mama o bătea mereu şi pe soţia lui. Căuta motiv de certă şi apoi începea scandalul. Atunci cînd consuma alcool nu mai gîndea. În ziua crimei, a bătut-o pe mama care are 74 de ani şi este foarte bolnavă, abia a fost externată din spital. Nu a ţinut cont că această femeie i-a dat viaţă şi l-a crescut. Din cauza lui toţi am suferit, cred că este bolnav, un om sănătos mintal nu poate comite o astfel de crimă. În urmă cu cîţiva ani, m-am căsătorit şi locuiesc în satul Șinca Veche. Am aflat de crimă de la o nepoată, am fost şocată, nu am crezut că fratele meu este un criminal. Vecinii mi-au povestit cum fratele meu l-a lovit în cap cu toporul pe vecinul şi apoi l-a tîrît în şanţ şi i-a dat foc. Știam că e violent, dar nu credeam că va ajunge şi criminal. Acum va plăti pentru fapta pe care a comis-o. A omorît un om nevinovat, amărît şi bolnav. De cînd m-am căsătorit am rupt orice relaţia cu el, din copilărie era violent şi m-a chinuit mult, comportamentului lui nu s-a schimbat. În ultimii ani, am fost ca doi străini, pentru că şi-a bătut joc de viaţa noastră. Pe mama a chinuit-o cel mai mult, a bătut-o de zeci de ori. Și cumnata a dus o viaţă grea cu acest criminal. Îmi pare rău că din toţi fraţii el a rămas alături de mama, în loc să o ajute la bătîneţe, acesta o bătea cu bestialitate” a spus sora criminalului, Mariana Boeriu, de 36 de ani.

     U   ,,Imediat după ce ne-am căsătorit ne mai vizitam şi după un pahar de alcool cumnatul devenea violent. Soţia m-a atenţionat de reacţiile lui violente, dar nu am crezut-o. Într-o zi, cumnatul a sărit cu toporul să mă omoare. Din ziua respectivă am rupt orice relaţie, dacă nu eram atent mă omora, a vrut să mă lovească pe la spate cu toporul” a spus cumnatul criminalului, Nicolae Boeriu de 39 de ani.

Izgonit din satul Şona

     În urmă cu cîţiva ani, familia Crăciun şi-a cumpărat o casă în satul Toderiţa pentru că a fost dată afară de sătenii din satul Şona. ,,I-am dat afară din sat pentru că Ioan Crăciun era violent şi a înjunghiat un consătean” au spus oamenii din Şona.

  •     ,,La noi în sat au cumpărat casa acum cîţiva ani. Ei au locuit în Șona, dar sătenii i-au izgonit din sat pentru fapte de violenţă şi adresiune. Ioan Crăciun, este un băiat bun, harnic şi priceput, unde a lucrat în sat oamenii l-au lăudat, dar cînd consuma băuturi alcoolice era violent. După crimă a venit la magazin şi a cumpărat o bere şi o pungă cu seminţe. S-a aşezat pe banca din curtea magazinului şi stătea liniştit. Nu după mult timp, în curtea magazinului au năvălit poliţiştii şi l-au încătuţat. Criminalul a opus rezistenţă, dar poliţiştii l-au trîntit şi apoi l-au încătuşat” a spus Valeria Svîrneciu de 78 de ani.
  •   ,,Nu ştim ce conflicte au avut, dar victima a fost un om bolnav şi cumsecade. Se vorbeşte despre gelozie, dar de fapt este prostie. Criminalul este un om violent la băutură. Îmi pare rău că a recurs la o astfel de faptă de o cruzime greu de imaginat. Nu ştim ce se va întîmpla cu soţia şi cu cei doi copii. Minorii de 1,3 ani şi de cinci luni, vor ajunge la casa de copii, mama băieţilor nu are niciun venit şi nu ştiu cu ce se vor întreţine” a spus Spiridon Cornelia de 66 ani.
      (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here