•  Masa caldă, bucuria elevilor din comuna Voila
  •   Şcolarii şi preşcolarii vin la şcoală pentru că au şansa să mănînce bine
  •   La unităţile şcolare din comuna Voila, şcolarii şi preşcolarii primesc o masă caldă zilnic
  • Primăria Voila n-a mai aşteptat programul guvernamental ,,Masă caldă în şcoli” şi a căutat soluţii pentru a reduce abandonul  şcolar  
  •   Trei feluri de mîncare oferite micuţilor printr-un proiect european în valoare de 500.000 de euro
  •  

    La Grădiniţa din Voivodeni programul este prelungit, iar prichindeii dorm după masă

 

Într-o ordine desăvîrşită, în şir indian, 18 prichindei de la Grădiniţa din Voivodeni s-au aşezat în faţa chiuvetei pentru a-şi spăla mînuţele. Mirosul mîncării calde  deja le blocase  pofta de a cînta şi picta cu acuarelele.  La ora 12.00 fix erau pregătiţi de doamna educatoare să-şi ocupe locurile în sala de mese. Îi aştepta masa  frumos ornată cu feţe de masă colorate, precum  în lumea poveştilor.  Mirela avea privirea fixă pe mîinile edicatoarei care aranja caserolele cu ciorbă şi tacîmurile  în faţa fiecărui copil.  Şi cînd totul a fost aranjat, s-a făcut linişte. Se auzeau doar sorbiturile copiilor din ciorba  de porc adusă de firma de catering.  Nicolae  a fost cel mai harnic şi a golit caserola destul de repede, semn că îi era cam foame. Iar, Andrei a dus vasul la gură să fie sigur că nu va lăsa nimic din porţia de ciorbă.  Nici nu trebuia să mai fie întrebaţi dacă a fost bună, că răspunsul venea  doar privind vasele care s-au golit repede de conţinut.  Cuminţi, aşa cum doamna educatoare i-a învăţat, au aşteptat apoi felul doi. În alt tip de caserole erau paste  cu brînză.  Unii au cerut zahăr peste paste, alţii s-au folosit direct de mînuţe pentru a goli şi vasul cu  felul II. Le-a rămas apoi privirea pe desert. Mirela, cea mai mică din grupă, abia mai putea ţine ochii deschişi după o masă atît de bună. Oricum, la scurt timp după masă,  urmează orele de somn. Într-o altă sală  a clădirii a fost amenajat dormitorul pe laturile căruia au fost aşezate 18 pătuţuri. Fiecare copil şi-a adus de acasă  pajama şi lenjerie de pat, care mai de care mai colorate. Dormitorul este  cuprins apoi de linişte, copiii schiţează zîmbete de mulţumire în somn, în timp de doamna educatoare de pe un scaun aşezat la geam   îi supraveghează, confecţionînd  material didactic.

 Masă caldă şi somn la Voivodeni

Doar din luna noiembrie 2018 prichindeii de la Voivodeni primesc o masă caldă şi dorm la grădiniţă. Educatoarea Roxana Dobrin se ocupă  de toate, face lecţii cu copiii, preia mîncarea de la firma de catering, îi ajută pe micuţi să mănînce, strînge masa,  asigură programul de dormit,  întreţine focul pentru a fi cald în şcoală. Şi nu doar atît,  confecţionează tot felul de material didactic care să o ajute atît la orele de curs, dar şi pentru a da sălilor un aspect plăcut.  Cam în acest mod decurge o zi de şcoală la Grădiniţa Voivodeni.  Am găsit-o pe educatoarea Roxana Dobrin  prezentînd copiilor o poveste pe un ecran de pe laptop. Era linişte, iar micuţii erau absorbiţi total de linia  poveştii. Va relua proiecţia după masa de prînz şi orele de somn. Cam aşa decurge ziua  după  ce  s-a aprobat proiectul  european în care a fost atrasă Comuna Voila.  În altfel de condiţii însă, prichindeii din sat  ar fi  frecventat în salturi programul şcolar. Copiii de aici provn din failii sărace, care nu-şi perit să-i dea la şcoală.   ,,Am insistat foarte mult pentru implementarea unui proiect de acest gen la grădiniţă, cu o masă caldă şi program de somn. Am făcut rost şi de pătuţuri, dar totul s-a blocat la un moment dat.  Proiectul care se derulează acum, o masă caldă şi program de somn este benefic pentru copii şi mă bucur că s-a reuşit implementarea lui” a explicat educatoarea Roxana Dobrin.

Guvernul promite, dar  nu face

Era prin  2016  cînd Guvernul Cioloş a emis OUG  72 care aproba un program pilot de acordare  de hrană caldă pentru elevii şi preşcolarii din 50 de unităţi şcolare din ţară. Proiectul se numea ,,Masă caldă în şcoli” care era menit să înlocuiască  renumitul program ,,Corn şi lapte”. Din judeţul Braşov a  fost aleasă  şcoala gimnazială  din Părău în 2016. Se voia atunci ca proiectul pilot să fie extins la toate şcolile din ţară, fiind o modalitate prin care se poate reduce abandonul şcolar, care avea o rată, la acea dată, de peste 19%. Dar în anul şcolar următor a rămas tot proiect pilot pentru alte 50 de unităţi   şcolare,  iar în următorul an şcolar tot  pilot pentru alte 50 de şcoli. Din judeţul Braşov au fost inclusă în programul pilot din 2018 şi şcoala din Ticuşul Vechi alături de cea din Părău. Singura schimbare în ultima OUG, cea valabilă în 2019, a fost valoarea pachetului alimentar, care a crescut de la 7 lei/zi la 10 lei/zi. În continuare există propunerea guvernanţilor de a acorda gratuit o masă caldă pe zi elevilor şi preşcolarilor, numai că   proiectul a rămas doar pe hîrtie. Pentru şcolile din sate, un astfel de program ar însemna o prezenţă  mult mai bună la şcoală.

,,Învăţ, mă joc, sunt fericit la şcoală” , proiect european

Comuna Voila n-a mai aşteptat programul guvernamental şi a căutat soluţii pentru a atrage copiii la unităţile şcolare din comună, reducînd astfel abandonul şcolar sau migraţia către şcoli din alte localităţi.  Aşa se face că de anul trecut în unităţile şcolare din comuna Voila, preşcolarii şi elevii din ciclul primar beneficiază de o masă caldă  pe zi printr-un proiect finanţat din bani europeni, în valoare totată de 500.000 de euro. Comuna Voila şi Şcoala Gimnazială Voila sînt parteneri  în cadrul acestui proiect  intitulat ,,Învăţ, mă joc, sunt fericit la şcoală”  finanţat prin Programul POCU, alături de Asociaţia  pentru egalitate de şanse  şi nediscriminare Braşov care are ca scop reducerea  şi prevenirea abandonului şcolar timpuriu  şi promovarea accesului egal la învăţămîntul  preşcolar  şi primar. 150 de şcolari şi preşcolari din comuna Voila se vor bucura de beneficiile acestui proiect   pînă în iulie 2021, după care Primăria Voila va susţine financiar activitatea pentru încă 2 ani minim.

Copiii nu cunoşteau felurile de mîncare

Am poposit şi la Şcoala din localitatea Cincşor unde funcţionează grădiniţa şi clasele I, III şi IV, cu un total de 57 de elevi. La ora 12.30 holul şcolii s-a transformat în sală de mese.  În cîteva minute au fost aşezate măsuţele şi scăunelele pe hol, iar micuţii, după ce s-au spălat pe mîini, şi-au ocupat locurile în cea mai deplină linişte. Învăţătoarele şi educatoarea le-au aşezat caserolele cu mîncare în dreptul lor. Cînd totul a fost aranjat, copiii s-au ridicat în picioare şi laolaltă cu dăscălii  au rostit cu voce tare rugăciunea ,,Tatăl Nostru”. A fost un moment solemn, care se repetă în fiecare zi, înainte de masă.  Le luceau ochişorii micuţilor privind spre caserolele acoperite.  Meniul zilnic este afişat, iar copiii s-au obişnuit déjà cu alimentele. ,,La început au refuzat unele feluri de mîncare pentru că nu le cunoşteau. Mîncau atunci cînd erau cartofi, ou şi ciorbă de legume. Supa cu tăiţei sau găluşti o refuzau.  Acum s-au obişnuit şi mănîncă tot” au spus învăţătoarele. La Cincşor copiii nu dorm. Nici la celelalte şcoli din comună copiii nu dorm, doar primesc masa caldă zilnic.

150 de copiii incluşi în program

,,Sînt incluşi în program doar preşcolarii şi şcolarii:  la Voivodeni avem 18 copii la grădiniţă, la Voila avem 14 copii la grădiniţă, la Sâmbăta de Jos avem 53 de copii de la grădiniţă, clasa zero şi clasa a II-a, la Cincşor sînt 57 copii, iar la Dridif 14 preşcolari. Meniul este adus de la Laguna Albastră,  valoarea fiind de 9 lei/zi/copil. Proiectul  nu cuprinde doar masa caldă ci şi o serie de dotări şi lucrări la unităţile şcolare. La Voivodeni a fost reabilitată clădirea, au fost refăcute tavanele, pardoselile, pereţii, s-au schimbat geamurile. Aici Primăria Voila a efectuat lucrări suplimentare precum  instalaţia electrică, acoperişul şi va monta o centrală pe gaz după ce clădirea va fi racordată la reţea. La   Cincşor   au fost rehabilitate 3 săli din căminul cultural unde copiii vor mînca. S-a implicat şi Primăria Voila  suportînd lucrările suplimentare de la acest obiectiv.  Fiecare cadru didactic a primit calculator şi imprimantă pentru o bună desfăşurare a activităţii” a spus Alina Furdui, coordonatorul proiectului din partea Primăriei Voila. (M.F.)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here