Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi, miercuri, în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat candidatul francez Francois Bohnert cu 22 voturi, iar pe trei Andres Ritter, din Germania cu un vot. Votul a fost secret, cu buletine. Timp de o oră şi un sfert, Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat experienţa, calificările şi proiectele pentru conducerea Parchetului European în faţa a aproape 100 de europarlamentari. Kovesi a fost criticată de europarlamentari PSD, dar şi lăudată de mulţi alţii, români şi străini. De altfel, chiar şi rivalul său german a avut cuvinte de laudă pentru Kovesi. ”Este o mare onoare să fiu în acelaşi cerc de candidaţi cu doamna Kovesi. Am cea mai mare admiraţie pentru angajamentul şi curajul ei şi cred că putem spune în această etapă, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi candidaţi, că mă simt cu adevărat onorat să fiu în acelaşi cerc cu ei şi să mă aflu în faţa dumneavoastră”, a spus ANDREAS RITTER, candidat la funcţia de Procuror-şef european.

 

 Maria Grapini, PSD, a fost blocată în timpul audierilor de preşedintele comisiei LIBE, Claude Moraes

Maria Grapini:  „În ce mod aţi promova rolul proactiv al procurorilor delegaţi europeni în detectarea şi investigarea infracţiunilor PIF (contra intereselor financiare ale comunităţii europene – n.r.) într-o manieră egală în statele membre? Aţi răspuns inexact, ca să nu spun că aţi minţit, CSM azi v-a dat răspuns la contestaţia făcută, că nu vi s-a refuzat gradul profesional de parchet general. Cum răspundeţi la acest lucru şi dacă aţi fost pusă sub acuzaţie pentru abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă? Cum garantaţi un management profesionist după ce aţi fost demisă constituţional, nu politic, din funcţia de şef al DNA?”

Interpelarea a generat un schimb de replici în sală, ceea ce a necesitat intervenţia preşedintelui de şedinţă care a făcut apel la respect egal faţă de toţi candidaţii. Înainte ca Laura Codruţa Kovesi să răspundă la întrebări, preşedintele comisiei LIBE, Claude Moraes, a intervenit, făcând apel la respect: „Nu au fost astfel de schimburi. Să menţinem acest spirit de dragul candidatei. Nu vom avea astfel de schimburi în sală. Ceilalţi doi candidaţi au fost respectaţi de această comisie. Vă rog, nu faceţi asta!”.

Favorită şi în comisia CONT

Kovesi obținuse 12 voturi din partea membrilor Comisiei pentru Control Bugetar, marți. Principalul său rival, francezul Jean-Francois Bohnert, a obţinut 11, în timp ce al treilea candidat, reprezentantul Germaniei, a primit un singur vot.

Ce înseamnă Parchetul European

Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroactivități teroriste. Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment. Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here