Centrul de îngrijire   Aviv din cadrul Asociaţiei Vlavian a devenit o adevărată binecuvîntare pentru vîrstnicii  părăsiţi sau pe care nu mai are  cine să îi îngrijească. Unii  bătrîni aleg ei să se retragă în astfel de centre pentru că nu   vor să fie o povară pentru copii sau rudele apropiate. La acest  personalul este bine pregătit din punct de vedere profesional şi  oferă bătrînilor  pe lîngă  îngrijire şi confort,  cele mai variate activităţi culturale şi recreative. În prezent sînt internaţi la AVIV peste 60 de vîrstnici.

 

Două centre în cadrul complexului

,,Acest complex este constituit din două centre: un centru rezidenţial pentru persoane vîrstnice şi un centru de îngrijire şi asistenţă pentru cei cu dizabilităţi care nu au încă vîrsta de şaizeci şi cinci de ani, dar care deţin certificat de handicap. Centrul nostru are douăzeci şi şapte de angajaţi. Este un asistent social,   Corina Filip, care se ocupă de coordonarea programelor artistice şi culturale,   Simona Pisu care este coordonator pe comportamente, îngrijire şi asistenţă. Georgeta Cornea este administrator şi asistent medical. Radu Popovici se ocupă cu ergo-terapia şi desfăşoară cu ,,bunicuţii“ noştri activităţi de artă plastică,  lucrări în lut, decorative, etc. El este artist plastic şi vine de la Bucureşti în anumite perioade şi rămîne la noi cîte două săptămîni. Radu Popovici este şi vice-preşedintele Asociaţiei Vlavian care îşi are sediul în Brăila. Mai avem doisprezece infirmieri, trei asistenţi medicali, doi bucătari,   un ajutor de bucătar, un administrator-imobil care se ocupă cu toate reparaţiile curente. Ca şi colaboratori avem un psiholog, pe Alexandra Ababi care vine pentru noi de la Mediaş, şi medicul Ovidiu Dodos“ a spus prof. dr. Sorina Corman, coordonatorul centrului.

 

Autorizaţia ISU şi licenţa

Centrul AVIV funcţionează legal, este acreditat, iar periodic i se reînnoieşte licenţa.  În prezent, conducerea centrului  lucrează la documentaţiile aferente obţinerii licenţei definitive.  Un prim pas este avizul ISU.  ,,Încă nu avem autorizaţia ISU, sîntem în curs de obţinere. Această autorizaţie este singura condiţie pe care noi trebuie să o mai îndeplinim ca să putem fi licenţiaţi. Cînd am preluat eu centrul de la Făgăraş, acesta nu putea să fie licenţiat din mai multe motive legate de îndeplinirea standardelor minime de calitate în funcţionarea unui serviciu social. În momentul preluării expirase licenţa provizorie iar eu am reluat toate demersurile privind îndeplinirea standardelor minime. Centrul era însă acreditat şi, spun eu, în cîteva luni vom avea şi autorizaţia ISU şi putem obţine licenţa provizorie de la Ministerul Muncii. ISU cere hidranţi interiori, montaţi în perete, pentru a asigura securitatea oamenilor şi a personalului în caz de incendii.     Următoarea etapă este ca, în termen de un an, Inspecţia Socială Braşov din cadrul AJPIS (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) să facă evaluarea în teren. În urma evaluării de teren se va acorda licenţa definitivă“ a spus Sorina Corman.

 

Un centru lăudat

,,Sînt puţine centre în ţară atît de aerisite ca şi cel de la Făgăraş. Este un avantaj că au acest club spaţios de şedinţe în care se pot ţine cele mai variate activităţi, de la cele culturale şi pînă la cele recreative.   Bunicuţii au fost vizitaţi de copiii de la grădiniţă, şcoli, dansatori şi nu se simt nicio clipă abandonaţi.   Căminele din Bucureşti nu sînt la acest nivel.  Ne lipseşte însă un autocar pentru excursii.  De cîteva ori au fost duşi cu maşinile personalului la cîteva evenimente şi cu maşina centrului,  însă nu poate face faţă pentru toţi. Desfăşor cu ei diferite activităţi de artă plastică şi chiar pot face cu ei lucruri frumoase, dar trebuie coordonaţi ca nişte copii. Am avut noroc şi cu fotograful Cornel Comici care ne-a donat tablouri cu Făgăraşul vechi pe care le-am expus pe pereţi şi pe coridor“ a spus Radu Popovici.

 

Program diversificat

,,Desfăşurăm cu ei programe foarte diversificate pentru ca să se simtă utili, atraşi şi fericiţi“ a spus Corina Filip. Duminică, 3 martie, a avut loc un program inter-cultural cu tema ,,Dezbateri pe teme religioase şi istorice, cunoaşterea dogmelor, cîntări religioase şi dezbateri pe diferite teme religioase“ coordonat de Dan Stela. Diverse programe coordonate de Corina Filip, Pisu Simona şi Drany Horvat vor avea loc în data de 8 Martie,   15 martie, 18 martie, 20 martie şi 21 martie.

 

Pr. Ioan Paroş: ,,Aviv este Betesda Făgăraşului“

Bătrînii beneficiază şi de un intens program spiritual iniţiat şi coordonat de către preoţii Marius Corlean- protopopul Făgăraşului şi Ioan Paroş, ambii parohi la Biserica ,,Sf. Nicloae.  ,,Aviv este Betesda Făgăraşului. Sînt fericit cînd văd bucuria acestor oameni de fiecare dată cînd slujim aici Taina Sf. Maslu sau alte slujbe. În fiecare Miercuri, între orele 15.00-17.00 facem cîte o slujbă, acatist în cinstea unui sfînt sau alte rugăciuni iar în ultima Miercuri din lună oficiem Sf. Maslu împreună cu alţi colegi din protopopiat care doresc să ni se alăture“ a spus preotul Ioan Paroş. Miercuri, 27 februarie, a avut loc Taina Sfîntului Maslu oficiată de preotul Ioan Paroş împreună cu alţi preoţi făgărăşeni. ,,Este o idee foarte bună faptul că se face slujbă. În primul rînd cei pe care îi avem în grijă nu se simt abandonaţi iar în al doilea rînd îşi amintesc de copilărie“ a spus Radu Popovici.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here