•  Jandarmii au confiscat  40 mc  de lemn tăiaţi din zona Plaiul Lisei în doar 2 zile
  •  Autorul ilegalităţilor,  SC Bogdan PIB SRL din Argeş, amendat cu 10.000 lei, dar camionul a rămas nesechestrat
  • Rampele şi depozitele forestiere nu sunt ţinta oamenilor legii
  •  
  •  

 

Buştenii de brad din pădurile montane  din zona Lisa sunt tăiaţi fără milă de drujbarii ţării. Camioanele unul după altul părăsesc Plaiul Lisei luând drumul fabricilor de cherestea. Unul cu acte şi multe altele fără documente legale. În umbra unor amenajamente silvice sunt tăiate suprafeţe întregi de pădure  ilegal. Autorităţile sunt orbite de interese pentru a mai putea stopa defrişările Munţilor Făgăraş.  De parcă s-ar vrea ca golul alpin făgărăşean să-şi explice astfel   denumirea literară.  În zona Lisei, la cîţiva kilometri de zona turistică numită Plaiul Lisei, s-a deschis  de vreo trei săptămâni  o rampă de exploatare  forestieră şi  în aval de aceasta un depozit.  Firma Bogdan PIB SRL din Argeş  taie, transportă în depozit şi de acolo spre beneficiarii din ţară.  Zilnic pleacă din depozit camioane pline cu buşteni.

De zece ani se cară buşteni din depozitul forestier de la Olteţ

 

Nu este singura firmă  care deţine un astfel de depozit în Ţara Făgăraşului. De peste un deceniu, la barajul de peste Olt de la Olteţ, un depozit similar nu şi-a încetat de loc activitatea. Zilnic pleacă  de aici spre DN1 multe camioane încărcate cu buşteni de  stejar, fag, brad. În privinţa  acestei activităţi, autorităţile de Mediu şi Forestiere spun că totul este legal. Chiar dacă în urmă cu peste 4 ani  oamenii legii au descins şi măturat Ţara Făgăraşului penalizînd firmele de exploatare forestieră. DIICOT şi vreo 300 de jandarmi cu un întreg arsenal de maşini şi elicoptere  au creat impresie atunci prin acţiunea lor de amploare. Au confiscat buşteni, maşini, au întocmit dosare penale,  au dat amenzi. Dar n-au stopat fenomenul.   La ani distanţă de   acea acţiune, drujbarii şi-au continuat activitatea, buştenii au căzut şi mai abitir sub drujbele lor, iar  numărul tir-urilor a crescut.  Averile drujbarilor au crescut şi ele, cu autocaioane de transport noi, cu utilaje grele noi, cu  case şi pensiuni. Toate în detrimentul pădurilor virgine din zonă care pier cu fiecare zgomot furios al drujbelor.

 

Prima captură   din Plaiul Lisei

Şi ca activitatea să pară supravegheată de autorităţi, din când în când se mai anunţă câte o captură de buşteni. Doar că lemnul confiscat în astfel de  acţiuni  reprezintă o cantitate infimă faţă de pădurea tăiată zilnic.  Joi, 28 februarie 2019, jandarmii de la Postul Sâmbăta de Sus au identificat două  camioane încărcate cu buşteni în zona Plaiul Lisei. Vreo 20 mc de lemn de brad. La un control al actelor de provenienţă, jandarmii au constatat că documentele însoţitoare nu erau în concordanţă cu  transportul în sine. Astfel că marfa a fost confiscată, iar autorii au fost amendaţi cu 10.000 de lei. Camioanele care transportau buştenii n-au fost însă confiscate deşi legea are  o astfel de prevedere.   „Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Sâmbăta, în timp ce patrulau pe un drum forestier din localitatea Lisa, au observat două autocamioane care staționau, acestea fiind încărcate cu material lemnos. La fața locului se afla doar reprezentantul firmei care exploata materialul lemnos, iar în urma verificărilor s-a constatat că nu existau documente legale pentru respectiva încărcătură, motiv pentru care a fost aplicată o amendă în valoare de 10.000 lei, întreaga cantitate de lemne fiind confiscată și ulterior predată Ocolului Silvic Voila”, se arată în comunicatul  Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

 

A doua captură,  tot din Plaiul Lisei

În  mai puțin de 24 de ore, respectiv vineri, 1 martie a.c., încă 18 de metri cubi de material lemnos au  fost  ridicaţi  de jandarmi,  tot la Lisa. ,,În localitatea Lisa, jandarmii de la Postul de Jandarmi Montan Sâmbăta, au descoperit   în timpul patrulării pe un drum forestier din zona Satului de Vacanță, 18 metri cubi de material lemnos abandonat pe marginea drumului, fără ca în zonă să existe rampă de exploatare. Au luat legătura cu reprezentanții Ocolului Silvic Voila, care s-au deplasat la fața locului și au stabilit că materialul lemnos provine dintr-o exploatare ilegală. Astfel au fost întocmite actele legale și cantitatea de lemn a fost ridicată și predată Ocolului Silvic Voila” explică Inspectoratul de Jandarmi Braşov.

 

Buştenii au ajuns în custodia Ocolului de la Voila

În două zile a fost confiscată o cantitate de aproape 40 mc de lemn de brad. Cătălin Stanciu, şeful Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgăraşului” spune că primul transport confiscat a fost depozitat la sediul ocolului de la Voila. ,,Joi a fost confiscată cantitatea de 20 mc de lemn de brad care provenea din pădurile administrate de ocol. Cazul se cercetează, iar marfa a ajuns în custodia noastră urmând să o valorificăm.  Dacă acest transport nu se ştie dacă a fost ilegal, al doilea transport a fost ilegal, lemnul aparţinând  păşunatului din Lisa” a explicat şeful de ocol Cătălin Stanciu.

 

Buşteni furaţi din păşunatul comunal al Lisei

Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa, spune că sunt tăieri ilegale în pădurile montane, dar sunt şi tăieri care respectă  amenajamentele silvice.  ,,Mai sus de Plaiul Lisei o firmă de exploatare din Argeş  angajată de composesoratul de la Lisa  a organizat o rampă de exploatare, iar mai jos cu vreo 2,5 km   a organizat depozitul pentru rampă.  Lemnul este adus din zona limitrofă cu Sâmbăta de Sus. Primul transport  identificat de jandarmi ducea  buştenii din rampă la depozit. Se pare că numărul de înmatriculare al camionului nu era acelaşi cu cel înscris în acte.  Firma din Argeş lucrează pentru composesoratul Lisa-Berevoieşti.  În a doua seară au fost găsiţi de jandarmii montani mai mulţi buşteni tăiaţi şi abandonaţi pe marginea drumului forestier, tot din zona Plaiului Lisei. Au fost confiscaţi şi depozitaţi în curtea Primăriei Lisa. S-a constatat că buştenii erau tăiaţi din păşunatul comunal al Lisei. Vom valorifica lemnul. În aceeaşi zi s-a întrunit consiliul local pentru a ajuta familia din Breaza căreia i-a ars casa. Prin HCL lemnul se va duce la această familie, ca ajutor de urgenţă.  Prin HCL s-a alocat o cantitate de 40 mc de lemn de construcţie” a spus primarul Gheorghe Moga.  Comuna Lisa deţine peste 600 ha de pădure în golul alpin şi alte 130 ha  de păşunat.  Aşa cum explică primarul Moga cei 18 mc de brad  confiscaţi ar fi fost tăiaţi din păşunatul comunal al Lisei, o enclavă cam de 8 ha amplasată în apropierea satului de vacanţă. Încă nu s-a stabilit cine a tăiat buştenii găsiţi la marginea drumului forestier care  urmau să fie încărcaţi şi transportaţi.  Cantitatea de lemn confiscată, dacă ar fi valorificată, ar aduce la bugetul local suma de 5.400 lei, un mc de lemn fiind cotat la 300 lei, aşa cu explică primarul comunei Lisa.  (Lucia BAKI)

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here