•  Imobilele din Piaţa Republicii nr 27 şi nr. 21 sunt adevărate pericole pentru locatari
  • Deşi sunt la un pas de sediul Primăriei Făgăraş, de ani de zile autorităţile n-au considerat o prioritate reabilitarea imobilelor
  •   

 

 

Vorba românească ,,Afară-i vopsit gardul şi-năuntru-i leopardul” se potriveşte ca o mănuşă pentru centrul Făgăraşului.  Un adevărat ghetou  este înfăţişat în Piaţa Republicii la numerele 21 şi 27, la doi paşi de sediul Primăriei Făgăraş. Sunt clădiri vechi, cândva mândria urbei, dar astăzi reale surse de infecţie şi de pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. În aceste curţi comune locuiesc făgărăşeni în condiţii inumane. Dacă în interior locatarii şi-au amenajat condiţii prielnice de locuit, în exterior pericolul îi pândeşte la tot pasul. Imobilul de la numărul 21 a fost retrocedat în baza legilor postdecembriste, iar persoana împroprietărită după 2014 trăieşte în Austria.  Nu pare însă deranjat de dezastrul în care zace proprietatea lui, dar nici n-a fost sancţionat pentru a aduce imobilul în condiţii bune de locuit şi de siguranţă. La numărul 27, Primăria Făgăraş  încasează chirii de la locatari, dar în schimbul acestora nu oferă nimic.

Focar de infecţie la nr 21 din Republicii

 

Când păşeşti în curtea de la numărul 21 din Piaţa Republicii ai impresia că aici locuiesc nişte oameni gospodari. O curte măturată şi îngrijită la prima vedere. Dar după ce înaintezi descoperi un adevărat ghetou. La parter sunt două familii care nu au apă, nu au gaz metan, nu au canalizare ci doar curent electric.  Nu mai au nici contracte de chirie pentru că proprietarul, un cetăţean din Austria, spun ei, nu a vrut să le prelungească chiriile. Folosesc în comun un wc turcesc, insalubru. Chiar în spatele curţii imobilului  este trasat un gard de lemn care ascunde o mizerie de nedescris.  Deşeuri de tot felul, fecale, saci cu gunoaie, toate ocupă întreaga curte împrejmuită. Căsuţa este într-o stare de degradare avansată, aproape de prăbuşire, iar iarna este un bun adăpost pentru boschetari  Chiriaşii de aici se plâng oricui îi ascultă şi depun, aşa cum spun ei, cereri la Primăria Făgăraş pentru a obţine locuinţe în alte imobile.  Urcând la etaj, lucrurile par şi mai grave.  O singură porţiune din acest nivel este reabilitată, făgărăşeanul care o locuieşte reuşind să devină proprietar după ce a locuit aici din anul 1960. În rest, etajul este în paragină. În urmă cu un an, tavanul unei părţi  din acest etaj al clădirii s-a prăbuşit. Şi acum molozul este neridicat, iar acoperişul în pericol să se prăbuşească.  Dumitru Ciocan de 80 de ani  se teme că  locuinţa  sa va fi afectată dacă  partea de imobil vecină cu proprietatea lui se va prăbuşi.  Clădirea a aparţinut lui Lauritsch Iuliu, un făgărăşean  originar din Viena, aşa cum ne explică notarul Mariana Săbăduş. Acesta a deţinut şi imobilul unde a funcţionat  cinematograful  Negoiu. Urmaşii vienezului au  primit clădirea în proprietate prin retrocedare.  Această curte de la nr. 21 a fost una dintre cele mai populate din centrul urbei, aici funcţionând atelierele  fotografilor renumiţi ai Făgăraşului, dar şi cinematograful, ieşirea din sala de cinema fiind pe latura vestică a curţii.

 

Republicii nr. 27, un atac la siguranţa locatarilor

La câţiva metri mai încolo o altă clădire  completează imaginea ghetoului din centrul municipiului.  În perioada interbelică a fost cel mai frumos şi căutat complex al Făgăraşului şi era format din restaurantul şi hotelul Mercur. Ulterior  parterul a găzduit  magazine şi o bancă. Astăzi nu mai este ce a fost, curtea este în paragină.  Este administrată de Primăria Făgăraş care percepe chirii de la locatari.  La parterul clădirii funcţionează două cluburi şi trei ateliere,unul foto, unul  de bobinaj şi altul de cosmetică. La etaj sunt 11 familii, unele moştenind statutul de chiriaşi de la părinţi sau bunici.   Aceste familii trăiesc un pericol zi de zi pentru că imobilul este într-o stare avansată de degradare. Acoperişul este deteriorat, pe alocuri existând pericolul de prăbuşire. Balcoanele exterioare pe care locatarii le folosesc pentru a ajunge la locuinţe nu mai prezintă siguranţă, podelele lor din scândură fiind rupte. Tencuiala clădirii este căzută până la cărămidă, iar tavanele stau să se prăbuşească. Scara ce duce la podul imobilului este grav deteriorată. O parte a etajului nu este locuită şi este avariată. Chiriaşii, prin vocea lui Ciprian Medrea, se plâng de ani de zile, dar nimeni nu le-a rezolvat problemele. ,,Stăm cu frică aici pentru că la parter funcţionează două cluburi care nu au fost autorizate ISU.  Dacă ia foc ceva, ardem toţi ca şobolanii. Nu s-au făcut reparaţii la acest imobil de ani de zile deşi noi am solicitat Primăriei. În plus, au fost construite fără autorizaţii cîteva anexe” a spus Medrea.   Proiecte de reabilitare a centrului Făgăraşului au existat prin sertarele Primăriei Făgăraş, dar niciunul nu a fost implementat.  Va urma (Lucia BAKI, Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here