- Liceele din Victoria s-au înscris în proiectul ,,Rose” finanţat de Banca Mondială
- 277 elevi beneficiază de ore suplimentare de pregătire, o masă caldă şi excursii
În anul şcolar 2018 – 2019 Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” şi Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” din Victoria au obţinut fonduri pentru proiectul ,,ROSE” finanţat de Banca Mondială. Valoarea totală a proiectului este de 770.944 lei din care Liceul Teoretic beneficiază de 319.654 lei, iar Colegiul Tehnic de 451.290 lei. Proiectul se va derula în următorii patru ani, iar banii sunt viraţi în tranşe în funcţie de activităţile desfăşurate. Proiectul ,,ROSE” vizează creşterea promovabilităţii la examenul de bacalaureat, dar şi dotarea liceelor. Conform proiectului, liceeni din clasa a XII-a desfăşoară activităţi şcolare pentru pregătirea suplimentară a examenului de bacalaureat la materiile de bază: română, matematică, istorie şi geografie.
119 elevi de la Liceul Teoretic
Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” s-a înscris în proiectul ,,Rose” cu activităţi încadrate sub emblema ,,Bacalaureat viaţă, calitate”. Sunt implicaţi toţi liceenii cu un set de activităţi, dar grupul ţintă sunt elevii din clasele a XII-a. ,,119 elevi din clasele a IX – XII sunt beneficiarii proiectului ROSE, iar valoarea se ridică la 319.654 lei. Elevii din clasele a XII fac activităţi de pregătire pentru materiile de examen. În fiecare zi, de luni pînă miercuri, elevii din clasa a XII-a fac două ore de pregătire pentru materiile de bază: română, matematică, istorie. 80% din elevi sunt prezenţi la cursurile de pregătire unde se face recapitulare şi se rezolvă subiectele de examen. Activităţile au loc sub formă de ateliere, iar elevii vin cu plăcere pentru că nu sînt stresaţi de note. Cursurile de pregătire de regulă se organizăm în sala CDI, dar şi în sălile de clasă. Prin acest proiect s-au achiziţionat echipamente pentru videoconferinţe cu tablă electronică şi urmează achiziţionarea a 9 laptopuri” a spus profesoara de limba română, Anda Silea, membru în echipa de proiect.
Platformă on- line
Elevii care lipsesc de la orele de pregătire vor putea urmări on line orele de pregătire din sala CDI. La liceul teoretic sînt înscrişi şi elevii navetişti care uneori lipsesc de la cursurile de pregătire şi atunci echipa de proiect s-a gândit la o platformă on-line. Momentan se lucrează la instalarea echipamentelor şi apoi se vor face şi lecţii on-line. ,,Încercăm să găsim soluţii pentru ca elevii să nu migreze la alte instituţii şcolare, la alte licee. Ne putem mîndri cu rezultatele elevilor din ultimii 4 ani când la sesiunea din vară promovarea la examenul de bacalaureat a fost de 100%” a mai spus prof. Anda Silea. Elevii înscrişi în acest proiect beneficiază şi de o masă caldă. Prin acelaşi proiect, liceeni fac excursii la universităţile din ţară. La sfârşitul anului trecut liceeni au vizitat Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru că mulţi dintre ei au fost interesaţi de universităţile din Sibiu.
Cursuri pentru elevi
,,Elevii din clasele a IX , a X şi a XI fac cursuri remediale, ateliere de informatică, civilizaţie şi literatură română şi cursuri de consiliere. Atelierele de literatură română sunt benefice pentru elevii care s-au întors din Italia şi Spania. În cadrul proiectului ROSE se fac cursuri de consiliere, unde psihologul şcolii discută cu elevii despre orientarea în carieră, dar şi despre meserii. Cursurile de mai sus sunt susţinute de următorii dascăli: Anda Silea, Cecilia Năpar, Mancoş Ioana şi psihologul şcolii, Crina Bîrsan. Echipa proiectului ,,ROSE” de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” este formată din prof. Martei Morlova, prof. Anda Silea, prof. Diana Nichifor şi contabila Angela Neagu” a mai spus prof. Anda Silea.
78 elevi de la CT ,,dr. Alexandru Bărbat”
De la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” beneficiază de acest proiect 78 de elevi care participă la cursuri de pregătire pentru examenul maturităţii. La acest colegiu, proiectul se derulează sub denumirea ,,Bacalaureat un pas spre viitor, un pas spre responsabilitate”. ,,După orele de curs, în zilele de marţi, miercuri şi joi, în intervalul orelor 14.00 – 16.00 elevii din clasa a XII-a fac pregătire pentru examenul de bacalaureat. Ceilalţi elevi din clasele IX – XI fac pregătire cîte două ore pe lună pentru fiecare dintre materiile de bacalaureat, română, matematică şi geografie. Elevii mai beneficiază şi de o masă caldă. Proiectul are ca scop reducerea abandonului şcolar, una dintre problemele cu care se confruntă societatea noastră. Mulţi elevi vor să renunţe la şcoală motivând că îşi găsesc un loc de muncă şi dacă au 8 clase. Pe de altă parte, acest proiect urmăreşte şi creşterea ratei de promovabilitate la bacalaureat” a spus directorul interimar al colegiului, prof. Dorina Leluţiu. În cadrul acestui proiect, din totalul de 451.290 lei, s-a alocat suma de 79.850 lei pentru renovarea unei săli de clasă şi dotarea acesteia. (Carla TATU)