•  Legea vânătorii  modificată a trecut de Senat
  •  Despăgubiri pentru persoanele atacate de sălbăticiuni şi pentru pagubele produse în culturile agricole
  •  AVPS Făgăraş organizează săptămânal  goană de împingere a animalelor din fondul de vânătoare

Fondul de vânătoare gestionat de AVPS Făgăraş stă sub ameninţarea urşilor.  Sorin Şuler, directorul executiv al Asociaţiei, spune că ,,urşii au început să umble”, doar că,  deocamdată,  n-a văzut niciunul şi nici nu s-au înregistrat incidente. În schimb peste tot se văd urmele lor.  De la începutul anului şi până în prezent AVPS Făgăraş a organizat  peste 50 de acţiuni de goană de împingere pentru animalelor sălbatice. ,,Săptămânal organizăm astfel de acţiuni pe toate fondurile de vânătoare. Echipele au fost formate din vânători şi paznici însoţiţi şi de cîini de vânătoare. De două săptămâni urşii au început să umble, dar nu am avut încă probleme. Nu am văzut niciun urs, dar în schimb am văzut urmele acestora” a mai spus Sorin Şuler, directorul executiv AVPS Făgăraş.

 Animalele sălbatice pot fi împuşcare dacă atacă

Mai mulți parlamentari  au depus la Senat, pentru dezbatere în procedură de urgență, un proiect de modificare a Legii vânătorii.  Proiectul prevede  uciderea animalelor care devin un pericol pentru oameni, despăgubiri pentru daunele  produse de animalele sălbatice  şi  despăgubiri pentru persoanele rănite sau decedate în urma atacului animalelor sălbatice. Sorin Şuler, directorul executiv al AVPS Făgăraş, spune că proiectul de modificare al Legii vânătorii este aşteptat de mult timp.  ,,Jandarmii, poliţia şi securitatea pot împuşca animalele sălbatice care pun în pericol viaţa omului indiferent dacă se află în zona intravilan sau extarvilan. Conform modificărilor propuse, vânătorii au competenţa să împuşte animalele sălbatice doar în zonele de extravilan. În aceste condiţii, nu se mai cer aprobări, iar  animalele sălbatice pot fi împuşcate chiar dacă este vorba de un urs sau porc mistreţ. Dacă o persoană apelează la numărul unic 112 şi spune că a fost atacată de un urs imediat se vor lua măsurile necesare şi se va acţiona în consecinţă” a explicat  Sorin Şuler, directorul AVPS Făgăraş. În prezent, aceste animale pot fi ucise doar cu acordul Ministerului Mediului. Reamintim că urşii care au făcut victime  în  Ţara Făgăraşului nu au putut fi împuşcaţi decât cu aprobări speciale de la Ministerul Mediului, care au fost eliberate cu multă greutate sau deloc.  Prin această modificare, uciderea animalelor care devin un pericol pentru oameni nu mai intră sub incidenţa Legii vânătorii şi nu mai necesită aprobarea Ministerului Mediului.

Despăgubiri pentru victimele sălbăticiunilor

Proiectul cuprinde şi alte modificări, referitoare în special la despăgubiri pentru pagubele şi victimele animalelor sălbatice.   Ministerul Mediului este nominalizat pentru a plăti  despăgubiri persoanelor care au fost rănite de un animal sălbatic. ,,Despăgubirile se vor acorda pentru cheltuieli de spitalizare, medicamentaţie, daune morale  sau cheltuieli de înmormântare. Daunele morale se vor calcula în funcţie de zilele de inactivitate raportate la salariul în plată sau dacă victima nu este salariat, se va acorda o sumă echivalentă cu salariul minim pe economie. În cazul unui deces, familia victimei va primi sume compensatorii reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării. De asemenea, proiectul legislativ de modificare mai prevede acordarea de despăgubiri pentru daunele produse de animalele sălbatice la culturile agricole. După ce proprietarul constată paguba  şi ne anunţă, gestionarul fondului trebuie să facă trei acţiuni de goană de  împingere pentru îndepărtarea animalelor,  de regulă mistreţi. Apoi se verifică dacă pe fondul respectiv s-a asigurat hrana pentru animale şi dacă a fost realizată cota de animale. Dacă gestionarul fondului a îndeplinit aceste condiţii statul român prin Ministerul Mediului trebuie să despăgubească păgubiţii” a mai spus directorul AVPS Făgăraş.  Sunt nominalizate în proiect şi despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic. Aceste despăgubiri vor fi suportate  de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare ,,Atenţie animale”.

 

Vânătoarea este redefinită

Proiectul modifică şi definiţia vânătorii prevăzută în actuala lege. ,,Vânătoarea este  acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora; nu constituie acţiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viaţă ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane realizate cu orice mijloace legale de protecţie şi imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi nici uciderea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în intravilanul localităţilor, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi de către vânători şi personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităţilor”. (M.F.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here