sdr

 

Colegiul Naţional ,,Radu Negru” din Făgăraş  a marcat 100 de ani de învăţământ românesc şi 150 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ din Făgăraş   prin organizarea unui simpozion ştiinţific cu tema ,,Cultura noastră, referinţa noastră” marţi, 16 aprilie a.c., în Turnul Tomory din Cetatea Făgăraşului.  Elevi, profesori actuali şi foşti dascăli ai colegiului, directori şi invitaţi speciali au participat la acest eveniment.  ,,Manifestarea s-a desfăşurat pe 2 secţiuni, una destinată elevilor care a avut  3 subdiviziuni: limba română, istorie- sociologie şi limbi moderne.   Au participat 60 de elevi care au susţinut lucrări. Pot spune că a fost o reuşită,  calitatea lucrărilor prezentate depăşind-o pe cea de anul trecut.  Cea de-a doua etapă a însemnat implicarea noastră a dascălilor, a foştilor dascăli, foşti elevi  al colegiului nostru prin organizarea acestui simpozion.  Anul 2019 este un an cu o mare  încărcătură istorică pentru colegiul nostru , 150 de ani de la înfiinţarea colegiului de către Ion Codru Drăguşanu şi 100 de ani de învăţământ în limba română în colegiul nostru.  Ne bucurăm pentru prezenţa  oaspeţilor noştri de la Univesrsitatea ,,Transilvania” Braşov şi de la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, dar şi a colegilor noştri” a spus Maria Racu, directorul CN ,,Radu Negru”. 

 

Imnul ,,Radu Negru” a deschis  simpozionul

Evenimentul a debutat cu Imnul ,,Radu Negru” interpretat de elevii clasei a XI-a D coordonaţi de prof. Mariana Şandru şi acompaniaţi la acordeon de Eduard Farcacaş, profesor de muzică. Versurile şi muzica Imnullui aparţin prof. Ioan Funariu şi a fost prezentat pentru prima dată în 1994, la împlinirea a 125 de ani de la înfiinţarea Liceului ,,Radu Negru”. Sesiunea l-a avut ca moderator pe prof. Ioan Streza şi a avut pe agendă 11 vorbitori, fiecare prezentând teme variate. Prof. univ dr. Elena Cocoradă de la Universitatea ,,Transilvania” Braşov a prezentat ,,Diferenţe de gen în portretizarea eroinelor din basmele româneşti”, prof. univ.dr. Mihaela Grancea de la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu: ,,Făgăraşul interbelic în universul lui Schlatner”; prof. Ionel Mihali: ,,Un manuscris inedit”; conf. univ. dr. Gheorghe Rosculeţ de la Unuversitatea ,,Transilvania” Braşov: ,,Rânduiala”; prof. Nicolae Postolache: ,,CN Radu Negru- o hierofanie a Ţării Făgăraşului”; conf. univ. Valeria Soroştineanu de la Universitatea ,,Lucian Blaga”: ,,Augustin Bunea şi Ţara Oltului”;  studenta Irina Vlas: ,,Stresul la elevii adolescenţi din Republica Moldova”; istoricul Constantin Băjenaru: ,,Problematica şcolară a Făgăraşului în 1919  reflectată în gazeta Oltul”; dramaturgul şi prof. Cornel Teulea: ,,Liceul Radu Negru, răspuns la crizele politice din epocile pe care le-a traversat”; prof. Ioan Streza: ,,Procesele-verbale ale conferinţelor profesorilor din Liceul Radu Negru 1919-1920”.

Şcoala altfel

Pe tot parcursul săptămânii, la CN ,,Radu Negru” se vor derula activităţi ce vor marca sărbătoarea  şcolii, mai ales că săptămâna este dedicată ,,Şcolii altfel”. ,,Pentru clasele de gimnaziu  s-au format grupuri de elevi care, prin rotaţie, participă la activităţile experimetale organizate pe discipline: la fizică analizăm lumina în experimente, amintind aici şi de laserul de la Măgurele. La limba engleză se vizionează filme în limba engleză, la matematică tema este geometria în construcţii, la sport- jocuri sportive, la logică de asemenea jocuri. Sunt cîteva exemple. Activităţile sunt organizate între 8.30-11 şi de la 1.10-13.30” a explicat prof. Mariana Şandru. (L.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here