Ploile  din ultimele zile au blocat activitatea şantierelor care construiesc podurile de peste Olt,  de la Comăna şi Hălmeag. Viitura de pe râul Olt înregistrată marţi, 7 mai a.c., a adus buşteni, crengi şi tot felul de deşeuri care au pus în pericol podul vechi de la Hălmeag, dar şi elementele de construcţie de la şantierul de la Comăna. În cursul zilei de miercuri, 8 mai a.c., Primăria Şercaia a fost nevoită să folosească utilaje pentru a degaja albia Oltului în zona podului de lemn de la Hălmeag, care era în pericol să fie rupt. Nici la Comăna situaţia nu a fost mai lejeră, deşeurile aduse de apă au periclitat lucrarea executată deja. Ambele poduri sunt construite de firma Confer SRL din Oneşti.  Joi, 9 mai, începând cu ora 12.30, este aşteptată vizita ministrului    Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la Comăna.

 

,,Tot ce am lucrat la Hălmeag s-a dus pe apa Oltului”

Pe şantierul de la Hălmeag deschis pe malul stâng al Oltului, miercuri, 8 mai,  muncitorii lucrau la sudarea coloanelor din oţel care urmează să fie montate în râu cu ajutorului unei foreze.  Aşa cum a spus Constantin Pilat, şeful deşantier, în această săptămână avea în plan să deschidă şantierul şi pe malul drept al Oltului.  Ploile însă le va amâna termenele cu cel puţin o săptămână. ,,Avem platforma acoperită cu apă şi nu putem lucra. Este platforma paralelă cu podul vechi. Am organizat şantierul şi trebuia să ne mutăm pe celălalt mal, dar ploile ne-au dat peste cap. Condiţiile meteo nu sunt îmbucurătoare nici pentru următoarele zile. Am adus la Hălmeag foreza, pe care trebuia să o montăm paralel cu podul vechi pentru a  monta coloanele de armătură, dar nu putem lucra deocamdată. Tot ce am lucrat s-a dus pe apa Oltului. La Comăna suntem mai avansaţi. S-au pus coloanele toate, mai este puţin la elevaţie. Apa a afectat şi şantierul de aici” a spus Pilat Constantin, şeful de şantier de la Hălmeag al firmei Confer SRL Oneşti.

 

 Aceeaşi poveste: viitura pe Olt

Localităţile Hălmeag şi Şercaia vor fi legate, peste Olt, de un pod nou, construit de la zero. Consiliul Judeţean Braşov şi  Compania Naţională de Investiţii se ocupă de investiţie, finanţarea fiind asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi din bugetul propriu al forului judeţean.   Lucrarea este  executată de SC Confer SRL Oneşti, aceeaşi firmă care construieşte şi podul de la Comăna. ,,La fiecare inundaţie aveam probleme la Hălmeag unde este un pod de lemn. Am fost mai norocoşi că acest pod nu a fost luat de apă ca la Crihalma însă podul de lemn este foarte degradat. Am cerut de mult un pod nou la Hălmeag, dar numai în acest an au fost demarcate lucrările” a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.

 Opt luni de şantier la Hălmeag

Construcţia podului de la Hălmeag este finanţată prin PNDL 2, Ministerul alocând     suma de 6.344.848 lei, iar contribuţia CJ Braşov fiind de 1.034.710 lei. Termenul în  care trebuie ridicat noul pod este de opt luni. Podul de lemn nu va fi demolat decât atunci când se va putea circula pe noul pod care  se construieşte în aval faţă de cel de lemn.   Noul pod dintre Hălmeag şi Şercaia va fi realizat din beton, va avea lungimea de 97,10 metri şi lăţimea de 6 metri, din care lăţimea părţii carosabile va ajunge la 5 metri. Proiectarea lui a fost realizată de SC Pod-Proiect SRL din Iaşi, iar dirigenţia de şantier pentru lucrări va fi asigurată de SC Beta Cops SRL. Infrastructura podului va fi formată din două culee şi două pile pe fundaţii indirecte (piloţi cu diametrul de 1,08 metri). Podul va avea trei deschideri de câte 30 de metri. Calea de rulare pe pod va avea lăţimea de 5 metri, cu o bandă de circulaţie lată de 4 metri şi două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Pe ambele părţi ale podului vor fi montate parapete direcţionale.   ,,Vechiul pod era realizat  în totalitate din lemn de stejar, are o lungime de 90 de metri şi o lăţime de cinci metri. Starea podului este foarte proastă, pilonii din stejar sunt deterioraţi, iar unii dintre ei deplasaţi. De asemenea, podina de rezistenţă şi cea de uzură sunt şi ele deteriorate. Iniţial s-a vrut repararea podului delemn, dar starea de degradare a lui a dus la decizia de a se construe un pod de la zero din ciment” a mai spus primarul de la Şercaia.

 

 Pod nou  la Crihalma până la sfârşitul anului

Podul peste Olt ce leagă Crihalma de Comăna va fid at în folosinţă  până la sfârşitul acestui an.  Viorel Grusea, primarul comunei Comăna, a bătut la toate uşile autorităţilor judeţene, naţionale şi la Guvern pentru a putea demara investiţia. Podul de lemn  a fost luat de apa Oltului la inundaţiile din primăvara anului trecut, iar accesul localnicilor s-a făcut pe un drum care însemna un ocol de 40 km. ,,Noul pod care se află în lucru de anul trecut  trebuie să fie gata în 8 luni, aşa cum arată proiectul. Firma de construcţii lucrează bine, are utilajele necesare şi se va încadra în termenele prevăzute în proiect. Finanţarea  investiţiei este de la Compania Naţională de Investiţii şi seridică la 6,176 milioane de lei cu TVA inclus” a spus Viorel Grusea, primarul de la Comăna. (Lucia Baki)

 

 

  • .

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here