• Ministrul Nicolae Bădălău: ,,Se pare că domnul primar nu este atât de receptiv în dezvoltarea zonei, ceea ce pe mine mă miră și aș fi vrut să am o discuție cu dânsul”
  •  Ministrul s-a întâlnit şi cu  primarii din Ţara Făgăraşului 

Luni, 20 mai a.c., Nicolae Bădălău, ministrul Economiei, PSD, s-a aflat în vizită la Făgăraș pentru un amplu proiect ce vizează Fabrica de Pulberi aflată sub patronajul Romarm.  Ministrul a vorbit despre un proiect de investiții cu parteneri din afară al cărui obiectiv este repornirea  fabricii de pulberi. Se preconizează ca în urma acestui plan la Făgăraș să se înființeze 500 de locuri de muncă. ,,Astăzi ne-am aflat la Făgăraș, unde noi avem bugetată repornirea fabricii cu toate instalațiile, iar în acest sens am discutat cu colegii mei din ministerul Economiei care răspund de industria de apărare. Astăzi discuția a fost grefată pe mai multe paliere, unul din paliere sunt discuțiile cu domnul primar, acolo se pare că s-au încurcat ițele, se pare că domnul primar nu este atît de receptiv în dezvoltarea zonei, ceea ce pe mine mă miră și aș fi vrut să am o discuție cu dînsul. Acolo se vor produce pulberi, materiale destul de deranjante în cazul unei explozii, și trebuie să avem grijă pentru protecția acelei zone. Al doilea subiect este fabrica Pirochim Victoria. La Făgăraș preconizăm să se facă și pulbere pentru infanterie, adică să preia și sarcina Pirochimului. Pentru ca Fabrica de Pulberi să repornească trebuie să avem voință. Guvernul ne-a dat bani, iar doamna prim-ministru a înțeles subiectul. Noi, ca guvern, ne-am făcut datoria, am obținut banii, avem acreditările, avem buget.  Sînt atîția factori de răspundere încît ar trebui ca toți să funcționeze. Sînt atît de mulți specialiști încît cred că o repornim. Majoritatea sînt produse (utilaje) în Austria, enumăr producătorii mari- Austria etc., sînt gata să ni le și livreze anul acesta. Aici vor fi concentrate toate pulberile care pînă acum se făceau răsfirate în toată țara, și pentru obuze mari, și pentru infanterie, absolut toate. Mărim investițiile, creem locuri de muncă și atunci cu siguranță vor crește și salariile. Cred că dacă avem un pic de răbdare, la Făgăraș o să avem o fabrică calitativ europeană. În același timp, noi importăm toată pulberea asta din Serbia. Investitorii americani cu care sîntem în discuție vor veni cu niște utilaje. Este una dintre producțiile de apărare cele mai mari, noi nu facem numai pentru producția internă, ci și pentru export. Lucrurile au funcționat, eu mă întreb cine Dumnezeu a dărîmat asta, pentru că fabricarea de pulbere e pură chimie. Trebuie să fim optimiști și, cu siguranță, vom demonstra că putem să o facem“ a spus Nicolae Bădălău în cadrul conferinței de presă.

,,Parcul Naţional Munţii Făgăraş” criticat de ministrul Bădălău

Ministrul a vorbit și despre problema transformării Munților Făgăraș în parc național. ,,Eu am o problemă ca ministru al Economiei, rezervele naturale trebuiesc exploatate. În parc sînt mai multe restricții, de construcții etc. La Roșia Montana stăm pe patru tone de aur și noi vrem să facem zonă turistică, să ne plimbăm cu bărcuța și să fluierăm la fluturași. Ar salva poporul acesta de foarte multe probleme. Dacă nu avem rezerve naturale strategice, cu siguranță că trebuie făcut parc. Avem a doua rezervă de cupru din Europa. Eu cred că trebuie să găsim soluții să avem metalurgie, statul acesta nu mai are nicio metalurgie. În România importăm tot, avem a doua rezervă de cupru, ne bucurăm, dar nu ar trebui să o și folosim?“ a spus ministrul Economiei.

 

 Deputatul Mihai Popa: ,,Pe harta industriei din România,  Făgărașul va reprezenta un por”

  • ,,Vizita ministrului este foarte importantă pentru noi, pentru că de Ministerul Economiei depinde Fabrica de Pulberi“ a spus Valentin Clonț, viceprimarul Făgărașului. ,,La Făgăraș se vor produce pulberi, ceea ce înseamnă că pe harta industriei din România Făgărașul va reprezenta un por“ a spus deputatul  Mihai Popa. ,,A fost o zi bună pentru brașoveni, vizita doamnei prim-ministru la șantierul de autostradă, unde a fost și I.P.S. Laurenţiu Streza, mă bucur că s-a reziliat, după opt ani, contractul pentru  DN 73, care devenea drumul rușinii. Am vizitat industria de apărare de la Zărnești, după care am  venit la Făgăraș“ a spus parlamentarul Marius Dunca.

Ședință cu primarii PSD în Turnul Thomory

Înainte de conferința de presă, ministrul Nicolae Bădălău a avut o întrevedere cu primarii din Ţara Făgăraşului, în Turnul Thomory, la etajul II al Cetăţii. Unii dintre primari și-au exprimat nemulțumirile și s-au plîns că Țara Făgărașului și zona Rupea au fost defavorizate pînă acum. ,,Noi am rămas ai nimănui, domnule ministru. Cei care au 1000 de locuitori sînt prinși în proiecte, iar Toderița, cu 500 de locuitori, nu intră“ a spus Șerban Taflan, primarul comunei Mîndra. ,,Și președintele Dragnea este destul de timid, acest partid este mare și are și un pic de mîndrie. După aceste alegeri stăm și discutăm. Eu n-aș respinge niciodată nici o monarhie constituțională, pentru că dacă te uiți la toate monarhiile europene vezi bunăstare. Țara asta ori o facem republică prezidențială, ori parlamentară, ori o facem monarhie constituțională. Poporul acesta trebuie întrebat. În America omul nu mai are treabă cu cheșul, cu băiatul de la ghișeu, cetățeanul plătește totul pe card. Am făcut din corupția asta un fel de circ, încît am distrus totul. În ziua votului scoatem oamenii la vot, îi aducem atunci, mi s-a părut o mizerie. Eu sînt pro-european, ne-au ținut destul rușii sub talpa lor 45 de ani“ a spus Nicolae Bădălău. ,,Și pe noi ne-au ținut ungurii și sașii o mie de ani, domnule ministru“ a fost replica primarului Șerban Taflan.

 

Ministrul Bădălău: ,,Ceea ce e rău este că la Braşov nu aţi reuşit să luaţi bani”

Primarul din Rupea și viceprimarul din Cincu și-au arătat nemulțumirile. ,,Europa îți spune: îți dau un milion de euro să faci drumurile. Nu mă interesează prețurile de la voi din țară“ a menționat Șerban Taflan, primarul din Mîndra. ,,Consiliul Județean nu ne ajută, săgețile se duc în altă parte. În spatele meu atîrnă durerea cetățeanului“ a spus Nicolae Bărdaș, primarul municipiului Rupea. ,,La Cincu avem o durere: circulă foarte multe mașini de tonaj greu. Vă imaginați ce înseamnă să treacă pe drum sute de tancuri. Să își facă armata și NATO un drum separat“ a spus Moise Fluieraș, viceprimarul din Cincu. Discuțiile s-au canalizat pe rețelele de apă, conducte și tronsoanele de gaz. ,,Sînt cinci firme pe România care i-au cumpărat pe toți concesionarii mici. Ceea ce e rău la Brașov e că nu ați reușit să luați bani, nici consiliul local și nici primăriile“ a spus Nicolae Bădălău.

Un mic grup de protestatari

Începînd cu ora 16.30, în fața Cetății Făgărașului s-a postat un mic grup de protestatari pentru a-și arăta nemulțumirile. La început grupul a fost format din patru, apoi șapte persoane pînă la zece. Unii și-au exprimat păsul, alții au venit să facă circ de galerie.

  • ,,Benzina este scumpă, motorina la fel, spitalele sînt praf, nu s-a făcut nimic. La Făgăraș avem cea mai scumpă benzină. Cartoful este patru lei, față de anul trecut cînd era un leu. În toată Țara Făgărașului nu există trei curți unde să nu fie un copil plecat să muncească în afară“ a spus Ilie Popescu, pensionar.
  •  ,,Nu avem trotuare, șosele, piste pentru biciclete, nu se dau bani de investiții și nu se fac locuri de muncă pentru tineri. Averile psd-iștilor să fie la purecat“ a spus Alice Chiujdea.

Cîțiva protestatari au înfruntat ploaia torențială pentru a huidui și la sfîrșit coloana ministrului. Unii dintre ei erau atît de aprinși încît huiduiau și mașinile în care nu se aflau politicieni.

(Ștefan BOTOAN)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here