•   Georgiana Tâmplaru   l-a adus pe lume pe Ionuţ la doar 16 ani
  •  Mămica minoră îşi continuă cursurile în clasa a VIII-a şi merge la şcoală însoţită de Ionuţ
  •  Şi Mihaela Cârcu l-a născut pe Octavian la 15 ani, dar şi-a continuat şcoala
  •   La  20 de ani, Mihaela are deja 5 copii, dar vrea să-şi termine liceul

 

Nu pare  să mai  fie o problemă  în sistemul educaţional ca  elevele minore devenite mămici să-şi continue cursurile la zi şi  să participe la ore cu bebeluşii în braţe.  Pentru unii dascăli şi elevi a devenit o obişnuinţă  astfel de prezenţe la cursuri, însă pentru alţii   situaţiile de acest tip  nu par a fi agreate deloc.  În urmă cu câteva decenii, elevele mame erau marginalizate şi chiar stigmatizate în locuri publice, nicidecum nu erau primite în şcoli pentru a-şi finaliza anii de şcoală. La Centrul de Educaţie Incluzivă din Victoria  zilnic este la intrare un cărucior de bebeluşi. Este semn că Georgiana Tâmplaru de 16 ani   este la şcoală împreună cu Ionuţ, copilul ei de nici 4 luni. Nu este singura elevă care a adus pe lume copii şi care îşi continuă cursurile.  Şi Mihaela Adriana Cârcu  este mamă şi îşi continuă studiile. Primul copil l-a avut la 15 ani, iar acum la cei 20 de ani are deja 5 copii.   Georgiana este  elevă în clasa a VIII-a,iar Mihaela în clasa a XII-a.

,,Seara îmi fac ghiozdanul, iar dimineaţa plecăm la şcoală amândoi”

Georgiana Tâmplaru din Victoria  este elevă în clasa a VIII-a  la  Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă. Minora are 16 ani şi în luna ianuarie 2019 l-a adus pe lume pe Ionuţ. Nu vrea să renunţe la şcoală, deşi concubinul ei, Daniel, mereu îi spune să rămână acasă şi să aibă grijă de băiat. Georgiana este ambiţioasă şi împreună cu Ionuţ  merg la orele de curs. Profesorii din această  instituţie de învăţământ îl cunosc pe micuţul Ionuţ şi îl îndrăgesc. ,,Nu merg la şcoală  în fiecare zi, când plouă, când bate vântul nu merg pentru că îmi este frică să nu răcească Ionuţ. Seara îmi pregătesc ghiozdanul şi dimineaţa după ce se trezeşte băieţelul plecăm la şcoală. De multe ori întârziem, dar profesorii cunosc situaţia şi nu îmi fac observaţii.  Căruciorul  îl las la poarta instituţiei, îl iau pe  Ionuţ în braţe şi mergem în clasă la orele de curs. De obicei este cuminte, nu plânge şi nu deranjează orele. Când îi este foame îi dau să mămânce, dacă este nevoie îl schimb. Nu vreau să renunţ la şcoală, vreau să termin cele 12 clase să am o diplomă şi să mă pot angaja. Au fost zile când l-am lăsat pe Ionuţ cu mama şi m-am dus la şcoală. În data de 7 mai a.c., am fost în excursie cu şcoala la Salina Praid şi la grădina zoologică din Târgul Mureş şi Ionuţ a rămas acasă.  A fost o zi de neuitat, m-am jucat alături de colegii mei şi pentru moment am uitat de responsabilităţi” a spus Georgiana Tâmplaru.

,,Când aud copiii pe stradă, plec la joacă”

Georgiana şi Daniel s-au cunoscut pe reţelele de socializare în urmă cu doi ani, iat în  martie 2017 s-au întâlnit prima dată.  După niciun an s-au mutat âmpreună. ,,A fost dragoste la prima vedere şi nu regret nimic.  Nu îmi este ruşine că sunt mamă, nu îmi este ruşine să mă joc. Când mama este acasă ies pe stradă şi mă joc ,,Şotron” şi ,,Ascunselea”. Sunt mamă, dar  nu mă pot maturiza, iar  când aud copiii pe stradă plec la joacă.  Cred că m-am grăbit cu sarcina, dar  nu îmi pare rău. Oricum,  nu îmi pot imagina viaţa fără Ionuţ. Părinţii mei nu s-au amestecat în relaţia mea cu Daniel şi m-au lăsat să decid.  Daniel este din Seliştat, are 22 de ani, ne înţelegem foarte bine” a mai spus Georgiana.

Minoră cu naştere de nota 10

Nici nu împlinise bine 16 ani şi Georgiana  s-a internat la Maternitatea din Făgăraş  unde l-a născut pe Ionuţ. ,,Când am aflat că sunt însărcinată am trăit  un sentiment greu de descris. Îmi venea să râd, dar în acelaşi timp să plâng. Mă gândeam ce o să fac şi unde vom locui. Nu pot uita ziua de 5 ianuarie 2019 când  l-am născut pe Ionuţ. Medicii au hotărât să nasc prin cezariană şi totul a decurs normal. Naşterea a fost de nota zece, iar micuţul a avut 2.900 kg” a mai spus minora. Georgiana locuieşte acum la părinţii ei, pe strada Muncii. Daniel, tatăl lui Ionuţ, munceşte cu ziua pentru a completa veniturile familiei. ,,Anul trecut, am reuşit să cumpărăm o grădină unde era o cabană.  În luna ianuarie a.c., după ce am născut ne-am dus la cabană, unde am locuit doar două săptămâni pentru că era foarte frig şi soba nu făcea faţă. Nu aveam condiţiile necesare pentru a îngriji un copil.  Cabana nu este racordată la energie electrică şi nici la apă şi ne-am mutat  la părinţii mei, pe strada Muncii. Vrem să locuim singuri şi am depus o  cecere la  Primăria Victoria pentru a obţine o locuinţă din fondul locativ. Sperăm să primim o cameră undeva” a mai spus minora. Georgiana beneficiază de  indemnizaţia pentru creşterea copilului în valoare de  1.250 lei/lună,  alocaţia  pentru copil de 300 lei/lună, iar  de la şcoală primeşte 16,6 lei pe zi pentru hrană,  bani de rechizite, îmbrăcăminte  şi încălţăminte.

Mihaela are 20 de ani şi este mamă a  5 copii

Mihaela Adriana Cârcu este elevă la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Victoria în clasa a XII-a şi este mamă la 5 copii. Tânăra are 20 de ani, iar primul copil l-a adus pe lume la vârsta de 15 ani. Mihaela Adriana Cârcu nu prea merge la şcoală şi a înregistrat multe absenţe. ,, Cred că n-am mai fost la şcoală de la sfârşitul lunii martie a.c. şi am acumulat absenţe. Copiii sunt răi şi nu îi pot lăsa cu mama pentru că nu o ascultă. Din acest motiv nu merg la şcoală. Pentru mine şcoala nu mai este o prioritate, acum trebuie să am grijă de copii, să fac de mâncare şi să mă joc cu ei.  Tatăl copiilor a fost arestat la sfârşitul lunii noiembrie 2016 pentru tâlhărie şi m-am despărţit de el. De atunci îmi cresc singură copiii. M-am obişnuit  cu  această situaţie şi nu mă plâng”, a spus Mihaela Adriana Cârcu, mama copiiilor. Cei 5 copiii sunt  Octavian de 5 ani, gemenele Paula şi Mihaela de 4 ani, David are 3 ani, iar  Cristian are un an.  Aceştia locuiesc pe strada Muncii împreună cu  bunica maternă, Angela Tâmplariu.(Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here