mde

Adrian Petrea, antrenorul echipei de handbal masculin de la CSM Făgăraş, a părăsit echipa din motive personale. Cel puţin aşa a declarat Petrea, folosind un ton pacifist, şi lăudând ,,atmosfera, profesionalismul şi managementul”  clubului făgărăşean.   Dincolo de tonul antrenorului se poate înţelege, dacă îi ascultăm pe unii iubitori de handbal din urbe,  că Adrian Petrea  ,,abia aştepta să plece de la echipă”. Contractul lui Adrian Petrea la CSM Făgăraş a fost încheiat pentru o perioadă de 6 luni şi a expirat la data de 31 mai 2019, chiar în prima zi în  care aveau loc meciurile de baraj. Reamintim că în perioada 31 mai-2 iunie s-au desfăşurat, la Drobeta Turnu Severin, meciurile de baraj între cele 4 echipe ocupante ale ultimelor locuri din clasamentul Ligii. Contractul lui Petrea cu CSM putea fi prelungit, dacă părţile ar fi căzut de acord asupra condiţiilor.  ,,Am avut o discuţie cu preşedintele  clubului, Marius Gruia, şi am optat pentru încheierea colaborării. Sunt doar motive personale şi nimic altceva. Ţin să le mulţumesc echipei, conducerii, celor implicaţi financiar şi publicului care a fost mereu alături de echipă” a declarat Adrian Petrea pentru Monitorul de Făgăraş.

Contractul putea fi prelungit

Când s-a instalat la echipa făgărăşeană, Adrian Petrea  a declarat  că proiectul/contractul  ar putea fi prelungit. Iată ce declara Adrian Petrea  într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş a doua zi după ce s-a instalat în Făgăraş, în  noiembrie  2018. ,,Am şase luni de contract, aşa am vrut eu. Există însă opţiunea mea şi a clubului de a putea fi prelungit. Proiectul sper să fie fiabil. Depinde de implicarea finanţatorilor. La bugetul alocat, un club trebuie  să-şi asume locul pe care este” susţinea Petrea.  Atunci,  echipa CSM Făgăraş se afla pe locul 11 în clasament, iar  clubul prin preşedintele său, Marius Gruia, îşi propusese să termine campionatul în primele 10 locuri şi să evite retrogradarea,  obiectiv pe care şi-l însuşise şi antrenorul Adrian Petrea.

Obiectiv asumat, locul 10 în clasament, dar a ajuns pe 11

Adrian Petrea venea de la Bacău, înlocuindu-l  pe fostul antrenor, piteşteanul   Liviu Andrieş,  care a fost demis la două luni de la senarea noului contract ce se întindea pînă în  iulie 2019. Adrian Petrea a fost soluţia conducerii CSM Făgăraş după ce  a jucat două luni fără antrenor principal.    ,,Am reuşit la echipele la care am fost antrenor şi voi reuşi şi la Făgăraş. La Călăraşi am preluat echipa de pe locul 10 şi am  adus-o pe locul 6. Cu echipa de la Reşiţa am promovat. Mi-am asumat obiectivul clubului, CSM Făgăraş, plasarea echipei în primele 10” a spus în noiembrie 2018, Adrian Petrea. La 6 luni distanţă, Adrian Petrea s-a ţinut de cuvânt, a salvat echipa dela retrogradare, dar locul din clasament este 11.

 Preşedintele CSM,  doar cu numele

Dacă la primul meci al antrenorului principal Adrian Petrea lângă echipa făgărăşeană, preşedintele  CSM Făgăraş, Marius Gruia,   nu a fost prezent, (cu Steaua Bucureşti) nici la meciurile de baraj, ultimele din campionat preşedintele clubului nu a stat alături de echipă.  Cel puţin aşa au  afirmat susţinătorii echipei.  Adrian Petrea spune că ,,la ultimul meci al echipei făgărăşene Marius Gruia a fost prezent”, nefăcând referire însă la toate meciurile  de baraj.  Pentru făgărăşeni,  absenţa preşedintelui CSM de la meciurile echipei, măcar cele cu miză, este aspru criticată. Poate de aceea a numit recent împreună cu membrii consiliului de administraţie, fără a anunţa public, un vicepreşedinte al conducerea CSM Făgăraş. În condiţiile în care nu mai devreme de anul trecut, reprezentanţii CA de la CSM Făgăraş şi primarul municipiului susţineau că un vicepreşedinte la club nu se justifică, nici financiar şi nici tehnic. Am încercat să vorbim cu Marius Gruia, telephonic,  pentru a avea un punct de vedere faţă de plecarea antrenorului Adrian Petre, dar n-a fost disponibil.  Intenţionam să-i aflăm punctul de vedere faţă de funcţia de vicepreşedinde  şi dacă este necesară ocuparea acestei funcţii, care a rămas vacant timp de 2 ani.

CSM Făgăraş, codaşa clasamentului

De când CSM Făgăraş joacă în Liga Zimbrilor, este codaşa clasamentului. Este o realitate, dar ţinând cont de explicaţia fostului antrenor, poziţia în clasament ar fi proporţională cu bugetul  clubului.  ,,Ca Făgăraşul să joace  în play-off  are nevoie de un buget pe măsură. Să ne gândim  la sume de milioane de euro. Constanţa are un buget de  2,5-3 milioane de euro,  alte echipe au 1,3- 1,8 milioane de euro. Nu ştiu cât are buget echipa de la  Făgăraş, dar de la bani  pleacă tot. Poţi să aduci jucători buni dacă ai bani, iar orice antrenor îşi doreşte jucători buni. Pe de altă parte, antrenorul se  pliază pe ce are, pe jucătorii pe care-i are”explica Adrian petrea la preluarea echipei.

Bugetul CSM Făgăraş în 2019

De la bugetul local al Făgăraşului va pleca spre CSM Făgăraş,  în anul 2019,  suma de 2.801.000 lei , din care 2.233.000 lei pentru activitatea sportivă şi  568.000 lei pentru  întreţinerea bazei sportive, stadion, care se află în administrarea CSM.   Bugetul CSM Făgăraş se poate compara cu cel al Spitalului Municipal Făgăraş în ceea ce priveşte serviciile medicale, suma alocată fiind de 2.297.780 lei. Dacă ar fi să continuăm şirul comparaţiilor analizând  Bugetul local 2019 aprobat de CL Făgăraş la propunerea primarului, se poate vedea faptul că priorităţi pentru Municipalitate sunt activităţile culturale şi  sportive.  Dacă   CSM   cheltuie 2,8 milioane  lei, pentru  ,,Calendarul cultural al Făgăraşului”  s-au alocat 617.500 lei din care numai pentru ,,Zilele Făgăraşului” suma stabilită este de 250.000 de lei.  Tot pentru activităţi culturale s-a mai alocat suma de 836.500 lei, bani care vor pleca din bugetul local spre fundaţii şi asociaţii.  Mai mult de jumătate din această sumă (100.000 euro), aşa cum spun consilierii locali, se va cheltui pentru organizarea festivalului de film, ediţia a II-a, proiect susţinut de primar. Şi în 2018, festivalul de film organizat de o fundaţie a primit de la bugetul local suma de 100.000 euro. Trebuie spus că veniturile Municipiului Făgăraş în acest an, 2019, se ridică la 81.457.980 lei. (Lucia BAKI)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Este normal. La Făgăraș rămâi doar daca faci cârdășie cu cei care se înfruptă și bugetul clubului sau care mai sug din alte părți. Sa amintim cazul lui Andrieș, a stat ceva timp, a avut ore la școala 2. Cine i le făcea? Maro junior. Sau alte cazuri de care s-a scos și vorbit la vremea aceea. Vezi comentariile ziarelor, conferința lui Filip. Însă, nimeni nu ia atitudine. Sa fie oare sat fără stăpâni? Nu cred!
    Poate cercetați cum am învins Suceava pe teren propriu. 7…
    Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here