•  IŞJ Braşov obligă 11 licee din judeţ să înfiinţeze clase de profesională în detrimentul celor de liceu
  •  O parte din profesorii de la colegiul din Victoria rămân fără catedre

 

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019 – 2020 întocmit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov impune modificări majore în structura liceelor din judeţ, în sensul desfiinţării a 11 clase de liceu şi transformarea lor în clase de profesională pentru a IX-a. Decizia a fost transmisă şcolilor vizate săptămâna trecută, aceasta bulversând colectivele de dascăli şi pe elevi. Aşa cum a impus IŞJ Braşov,  CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”, din Victoria va avea două clase de profesională şi nu va mai avea clasa a IX-a de liceu. O clasă cu 28 de locuri va avea două profile, sudor şi   operator industria chimică anorganică, fiecare cu 14 locuri, iar cea de a doua clasă tot cu 28 de locuri va  avea profilele: ospătar, chelner şi vânzător în unităţile de alimentaţie.

,,Pas” şi la clasa de seral

,,Vineri, 31 mai a.c., în jurul orei 13.30 am fost invitaţi la consiliul profesoral, iar directorul instituţiei, Dorina Leluţiu, ne-a dat vestea. Am rămas şocaţi, această  decizie  nu se poate lua în cursul anului şcolar. Cele două clase de profesională propuse de IŞJ Braşov nu se vor realiza, iar colegiul va avea de suferit. Mai mult, IŞJ Braşov nu ne-a aprobat clasa de seral pentru anul şcolar 2019 – 2020,  astfel elevii care termină şcoala profesională nu îşi pot continua studiile, adică următorii doi ani de seral. Comunitatea va avea de suferit, elevii care vor să-şi continue studiile la seral vor fi nevoiţi să facă naveta la Făgăraş. În aceste condiţii două cadre didactice vor rămâne fără catedră’’ au spus dascălii de la colegiul tehnic.

Prof. Nicolae Ludu: ,,Am promovat clasa de  liceu şi cea de profesională în toată zona’’

În ultimele lunii, profesorii de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’au promovat planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2019 – 2020 propus şi trimis la IŞJ Braşov pentru a atrage elevii spre acest colegiu.  ,,În ultima perioadă am promovat  clasa de liceu şi cea de profesională aşa cum facem de obicei. Planul de şcolarizare pentru anul 2019 – 2020 a fost trimis către IŞJ  la începutul anului. Ne-am deplasat în judeţul Sibiu, în satele Cârţa, Cârţişoara, Arpaşul de Sus şi Arpaşul de Jos, iar elevii şi părinţii au fost încântaţi de oferta noastră. Am stat de vorbă cu zeci de părinţi care şi-au exprimat dorinţa de a opta pentru clasa de liceu. Ne aflăm într-o situaţie neplăcută,  de şase ani elevii din judeţul Sibiu s-au înscris la noi la şcoală. Acum se vor îndrepta din nou către liceele din  Sibiu. Decizia a fost luată ca pe vremurile comuniste, nu am fost consultaţi şi se profită că suntem la capăt de judeţ.  IŞJ Braşov ne-a pus în faţa faptului împlinit. Am făcut memorii, dar cred că această decizie nu se va schimba. În 40 de ani de învăţământ  nu am întâlnit o astfel de situaţie. Inspectorii nu au avut curaj să vină în teritoriu să discutăm. În cazul în care nu se va realiza o clasă de profesională situaţia va fi jalnică. Unii elevi au intrat la liceu cu medii de 4 şi 5, însă mulţi din ei nu se înscriu la examenul de bacalaureat pentru că nu-i interesează diploma de bac, ei vor adeverinţă care să ateste că au  terminat 12 clase’’ a spus prof. Nicolae Ludu.

Prof. Ligia Darău: ,,Nu am fost consultaţi când s-a luat această decizie”

,,Sunt dascăl la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat’’de 30 de ani şi m-a luat prin surprindere o astfel de hotărâre,  mai ales că a venit înainte cu o lună de momentul în care elevii de clasa a VIII-a se vor înscrie în clasa a IX-a. În perioada februarie – martie a.c., s-au stabilit deja profilele tuturor şcolilor, implicit numărul de ore, aşa că această măsură  ia prin surprindere în mod neplăcut atât pe elevii din clasa a VIII –a, pe  părinţii lor, dar şi pe noi, cadrele didactice. Nu mi se pare corect ca în timpul ,,jocului’’ să se schimbe regulile. Hotărârea transformării clasei de liceu a venit peste noi fără să fim întrebaţi sau consultaţi. Fiind la margine de judeţ elevii care doresc să urmeze un liceu tehnologic vor face naveta 30 km până la Făgăraş. Această transformare  din clasă de liceu tehnologic în şcoală profesională va reduce  numărul de elevi, aceştia vor renunţa să se înscrie la şcoala profesională, astfel vom pierde elevi. Din două clase de profesională este posibil să se realizeze doar una. În plus, în anul şcolar 2019 –  2020,  IŞJ Braşov nu ne-a aprobat nici clasa de seral. În acest moment vor fi cadre didactice care nu vor avea ore suficiente, lucru pe care îl aflăm acum. Fiind la margine de judeţ ne simţim discriminaţi de măsurile luate în privinţa învăţământului şi a sănătăţii. Trebuie să amintim că deşi suntem liceu tehnologic am avut de-a lungul timpului şi rezultate bune la învăţătură, iar elevii acum sunt studenţi. Am particiopat la mai multe concursuri şcolare şi am obţinut premii şi menţiuni. Cât despre elevii care nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat, aceştia au o calificare profesională găsindu-şi majoritatea loc de muncă după absolvirea celor XII clase. La rândul meu am absolvit acest liceu şi mă doare sufletul  că prin astfel de decizii şcoala va avea mult de suferit’’a spus profesoara Ligia Darău.

Dotări moderne

În anul şcolar 2018 – 2019 la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat’’ funcţionează  patru clase  de liceu, trei clase de profesională, o clasă de seral şi una de postileală. Acest colegiu este catalogat ca fiind cel mai bine dotat  din Ţara Făgăraşului. Şi asta pentru că în ultimii ani, baza teznico-materială a fost prioritară pentru conducerea instituţiei de învăţământ. Elevii au la dispoziţie cinci laboratoare unde pot beneficia de ore de practică. Sunt laboratoare tehnologice, de analize fizico-chimică, auto, electrotehnică şi alimentaţie publică. Şcoala are şi opt ateliere dotate pentru mai multe profile.

Mulţi navetişti

Pentru a atrage elevi la colegiu, conducerea şcolii a pus la dispoziţie transport pentru elevii navetişti. 100 de elevi fac naveta zilnic de la Cîrţişoara, Cârţa, Nou Român, Arpaşul de Sus, Arpaşul de Jos, Ucea de Sus, Ucea de Jos, Feldioara şi Drăguş. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here