•   Deşi ar trebui să fie încadraţi 6 medici pe tură, la UPU Făgăraş sunt doar 3 medici în total

Spitalul Municipal Făgăraş este prezentat în tot felul de proiecte de către conducerea lui, dar cum realitatea ,,bate”  teoria,  se poate spune că unitatea spitalicească din municipiu este în continuare suferindă. O spun medicii care se confruntă zi de zi cu tot felul de lipsuri, dar cel mai grav cu un număr insuficient de medici şi personal medical. Sunt secţii şi compartimente în care necesarul de medici ar trebui să fie la nivelul a 4-5 specialişti, iar în fapt lucrează doar unul sau maxim doi medici. În schimb la personalul auxiliar sau TESA, anunţurile de angajări sunt lunare. Există şi o explicaţie, prezentată tot de conducerea spitalului, în sensul că la concursurile organizate nu se prezintă medicii.

Spital de urgenţă, dar fără medici

Există un proiect, conform membrilor CA, ca spitalul din Făgăraş să devină spital de urgenţă. Aşa cum văd medicii specializaţi pe Urgenţe acest proiect,  nu poate fi aplicat la unitatea din Făgăraş întrucât  nu există condiţiile necesare, în primul rând cele legate de medicii specialişti. Aşa cum impune legislaţia, un spital de Urgenţe trebuie să aibă cel puţin 6 medici specialişti pe tură. În prezent la UPU Făgăraş sunt încadraţi 4 medici specialişti, dar în activitate sunt  doar 3,  care cu greu acoperă programul, ţinând cont  şi de perioadele de concedii sau de situaţii speciale. Sunt cel mult 2 medici/tură la UPU. Mihaela Neagu, medic specialist Medicină de Urgenţă, Simona Cornea, medic generalist cu competenţe în Urgenă, Delia Dragoş medic de familie cu competenţe în Urgenţă sunt specialiştii care se ocupă zilnic de pacienţii care ajung la UPU Făgăraş. Medicul Mihaela Pandrea se află, în prezent la specializare. Munca lor este completată de medicii de gardă,  repartizaţi pe specialităţi. ,,Din luna februarie 2019, la UPU Făgăraş lucrează doar trei medici din cei patru încadraţi,  unul dintre ei, dr. Mihaela Pandrea,  fiind la specializare. La UPU este nevoie de medici. Sunt cazuri în care avem doar un medic pe tură. Programul, pe ture, este de la 8.00 la 15.00 şi de la 15.00 la 22.00,  iar pentru noapte sunt medicii de gardă” a spus dr. Mihaela Neagu.

UPU nu are acces la computerul tomograf

Pacienţii care ajung la UPU Făgăraş, în cele mai multe cazuri, au nevoie de investigaţii la computerul tomograf. Din păcate, cel existent în spital nu poate fi folosit oricând şi de oricine. ,,UPU nu are acces la CT-ul din spital, cel privat. Pentru a putea face investigaţiile cu CT aşa cum impune starea pacientului suntem nevoiţi să facem fişe de internare pe secţii. Nu este normal, când totul depinde de timp. Mai mult după ora 14.00  nu avem  medic specialist de imagistică şi ragiologie care să interpreteze rezultatul de la CT şi de la Radiologie.  La aparatele de radiologie, UPU are acces, dar fără interpretarea datelor de către specialişti după ora 14.00. La fel este şi în cazul ecografiei. Noi, ca medici de urgenţe, trebuie să interpretăm rezultatele de la radiologie” a explicat dr. Mihaela Neagu.

Mult prea puţini medici la UPU

La UPU Făgăraş ajung multe cazuri cu grade diferite de coplexitate. Săptămâna trecută, într-una din zile, s-a înregistrat un număr  record de pacienţi.  În tura de dimineaţă, de exemplu, au ajuns la Urgenţe 40 de pacienţi, iar accidentul care a avut loc pe DN1, a mărit numărul lor. ,,Suntem în alertă tot timpul. Vă spun că marţi, am avut  4 victime ale unui accident grav, un infarct, un accident vascular, toate în acelaşi timp. Toate acele cazuri au fost foarte grave . Noroc că pe acea tură am fost doi medici, dacă eram doar unul, aşa cum suntem mai mereu, nu făceam faţă. Pe cine puteam să amânaăm cu investigaţiile şi monitorizare? Infactul, accidentul vascular sau pe victimele accidentului care aveau traumatisme grave şi necesitau operaţii? Cam aşa se întâmplă laUrgenţe, cazuri importante, oamenii se luptă între viaţă şi moarte, iar noi suntem prea puţini medici” a explicat dr. Mihaela Neagu. Sâmbătă, 25 mai a.c. a fost doar un medic, 3 asistente şi 2 infirmiere. În tura lui au fost înregistrate peste 50 de cazuri dintre care grave au fost un copil şi un adult  în stop cardio-respirator. ,,Ca medic de Urgenţe, stresul este foarte mare, este importantă fiecare secundă pentru viaţa pacientului. Nu toţi medicii pot lucra într-o astfel de tensiune, cu siguranţă este principala cauză pentru care medicii evită Urgenţele” au susţinut medicii de la Urgenţe.

Ameninţaţi de aparţinătorii bolnavilor

Pe lângă complexitatea cazurilor în care medicii trebuie să ia decizii imediate, ei  sunt ameninţaţi de aparţinătorii pacienţilor. ,,Ne confruntăm cu multe situaţii în care aparţinătorii nu au răbdare, vin peste noi, ţipă, ne ameninţă şi chiar ne bruschează. Sunt aparţinători care, nu înţeleg că există pacienţi în stare mult mai gravă decât a celor pe care i-au însoţit şi se revoltă. Nu de mult am avut un pacient care ne-a obligat prin comportamentul lui să apelăm la pază şi la poliţie. A şi primit o amendă de 1000 de lei. Un alt pacient mi-a ameninţat familia, un lucru foarte grav” a spus dr. Mihaela Neagu.

 

Oamenii confundă Urgenţele cu cabinetul medicului de familie

La UPU Făgăraş, pacienţii sunt înregistraţi şi triaţi, în funcţie de caz, la departamentul ,,Triaj”. Aici,  o asistentă medicală care are o vechime de 3 ani în Urgenţe se ocupă de pacienţi. De la ,,Triaj”, pacienţii sunt direcţionaţi la UPU pe specialităţi. ,,Din totatul cazurilor înregistrate la ,,Triaj”, doar 30% sunt cazuri reale de Urgenţe, restul ar putea fi rezolvate la medicii de familie. Oamenii nu sunt obişnuiţi să apeleze la medicii de familie unde sunt înregistraţi şi vin direct la Urgenţe chiar şi când au simple afecţiuni. Într-o zi a ajuns la UPU o femeie cu durere de cap. Putea foarte bine să meargă la medicul de familie, dar nu a făcut-o. I-am făcut investigaţiile, aşa cum impune procedura de Urgenţă, a primit tratament şi a plecat acasă. După vreo oră s-a întors, prin 112, tot cu durere de cap. Un alt caz a fost o femeie care a tot revenit la UPU, ba mai mult a ameninţat că se sinucide, atunci  am trimis-o la  Psihiatrie la Braşov. Vreau să spun că în orice situaţie, noi, medicii de la UPU, suntem priviţi ca ,,oaia neagră” a spitalului, deşi noi suntem cei care ducem greul şi salvăm vieţi” a relatat dr. Mihaela Neagu.

,,Codul” pacienţilor de la Urgenţe

La ,,Triaj” ajung pacienţii aduşi de Ambulanţe, de SMURD sau de aparţinători. ,,Dacă un pacient este grav este ceea ce înseamnă ,,codul roşu” şi este preluat imediat de medici. Pentru ,,cod galben”, pacientul este preluat de medici în cel mult 15 minute. Pentru ,,codul verde”, pacientul va fi monitorizat  şi după 60 minute. Codul este stabilit de asistenta de la Triaj” au mai explicat medicii de la Urgenţe.

Adăpost pentru oamenii străzii

UPU Făgăraş  a devenit din nou adăpost pentru oamenii străzii, asta după ce Centrul pentru persoanele fără adăpost ce aprţine Primăriei Făgăraş a fost închis. ,,Oamenii străzii sunt aduşi cu Ambulanţa şi SMURD. În primul rând trebuie să-i dezinfectăm, să-i spălăm şi apoi să-i investigăm. La sfârşitul lunii mai, într-o noapte, au fost aduşi 5 oameni ai străzii, unii beţi, alţii cu probleme psihice, dar toţi murdari. Noroc că în acea noapte nu au fost foarte multe cazuri, iar personalul s-a ocupat de igiena acestora” au spus medicii de la UPU.

Număr record de pacienţi la UPU

Numărul pacienţilor ajunşi la UPU Făgăraş creşte de la an la an. Dacă în 2015 au fost înregisztraţi 16.672 pacienţi, în 2016 au apelat la Urgenţe 16.935 persoane, în 2017  cu aproape 1000 mai mulţi, respectiv 17.862 persoane. Anul trecut au fost investigaţi şi trataţi 18.500 pacienţi, iar din ianuarie-mai 2019 deja au fost înregistraţi şi monitorizaţi 8000 de pacienţi. ,,Un medic de la UPU consultă  în medie, pe an, peste 2300 pacienţi. Programul de la UPU Făgăraş este de 7 ore/zi, iar medicii de gardă asigură alte 10 ore de program. La Braşov, un medic de la UPU lucrează 12 ore cu 24 ore sau chiar 12 ore cu 48, un program mult mai lejer de cât la Făgăraş” au mai spus medicii de la UPU.

Servicii gratuite şi obligatorii la Urgenţe

Aşa cum impune  Legea 270/ 18 iunie 2003, orice persoană care ajunge la Urgenţe trebuie să primească îngrijiri medicale.   Art. 5. – (1) ,,Orice spital are obligaţia de a acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, dacă starea sănătăţii persoanei este critică. După stabilizarea 3 funcţiilor vitale, spitalul va asigura, după caz, transportul obligatoriu medicalizat la o altă unitate medico-sanitară de profil”.  Ce înseamnă un spital clinic de Urgenţă. ,, Art 8 c) spitalul de urgenţă este spitalul care dispune de o structură complexă de specialităţi, dotare cu aparatură medicală corespunzătoare, personal specializat, având amplasament şi accesibilitate pentru teritorii extinse. În structura spitalului de urgenţă funcţionează obligatoriu “departamentul de urgenţă” care, în funcţie de necesităţi, poate avea şi un serviciu mobil de urgenţă – reanimare şi transport medicalizat”. (Lucia BAKI, Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here