• Eveniment organizat la ansamblul fortificat evenghelic din Cincşor: ,,Transilvania – gusturi rafinate între Orient și Occident”

Satul Cincşor  va fi sâmbătă, 22 iunie 2019, între orele 16.00-23.00,  centrul culinar din Transilvania când va fi organizată o cină în natură  în curtea fostei case parohiale evanghelice și biserica fortificată. Evenimentul va fi organizat de Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți, în parteneriat cu Asociația My Transylvania. Publicul este invitat să ia parte la un eveniment complet în inima Transilvaniei, ce include natură autentică, experiențe culturale – tur la ansamblul bisericii fortificate Cincșor și un concert inedit, care sfidează normele convenționale de ascultare și de interpretare a muzicii clasice, alături de un meniu fine dining de patru feluri, de inspirație persană, bazat pe ingrediente locale, de sezon. Transilvania a fost întotdeauna locul în care Occidentul s-a simțit bine alături de Orient, iar domeniul gastronomic nu face excepție. ,,Anul acesta, pentru a celebra diversitatea și multitudinea influențelor ce se sintetizează în spațiul transilvănean, ,,Cina în natură” are ca temă Transilvania – gusturi rafinate între Orient și Occident și respiră arome orientale. Preț: 34 euro/ persoană (nu sunt incluse băuturile alcoolice). Prețul include și activitățile culturale” explică organizatorii într-un comunicat de presă.

Programul evenimentului:

  • 16.00: Bun venit și mic tur la biserica fortificată Cincșor
  • 17.30 – 21.30: Cină și introducere în bucătăria persană
  • 22.00: Concert cu ochii larg închişi – recital de vioară în întuneric 100% la biserica fortificată Cincșor, cu Valentin Șerban (vioară solo) și Cristina Bobe (artist vizual). În program lucrări de Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe.
  • Bilete pe eat-local.ro

Recital de vioară în întuneric 100%

Conceptul „Concertului cu ochii larg închişi”, propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Şerban în întuneric complet şi include unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe). Concertul este urmat de o discuţie între artişti şi public pornind de la experienţele personale de interacţiune cu muzica în întuneric. Evenimentul este un prim demers al artiştilor Cristina Bobe şi Valentin Şerban de a experimenta modalităţi creative de a pune în valoare muzica clasică. Întunecarea completă a spaţiului de spectacol, înlăturând astfel stimulii vizuali, încurajează publicul să îşi îndrepte întreaga atenţie asupra sunetului şi să dea curs liber imaginaţiei, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale. „Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poată fi interiorizată mai uşor. Concertul e şi un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogăţită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuşi” spune Cristina Bobe, artist vizual şi iniţiator al spaţiului Artera. „Concertul cu ochii larg închişi” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înţeleagă şi să perceapă muzica într-un mod diferit faţă de cum este obişnuit, cât şi pentru violonist. „Ai mai puţină nevoie de ochi ca să cânţi decât ţi-ai imagina. Ei te ajută să citeşti partitura, dar e important să nu te opreşti doar la ceea ce vezi, ci să laşi mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai uşor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aş vrea să aud şi să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exerciţiu” spune Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris şi concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret. „Concert cu ochii larg închişi” a început în spaţiul Artera, în Bucureşti, iar pe parcursul verii este itinerat într-o serie de spaţii alternative din România, printre care: Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlna, Centrul Pompadou (Petrila), atelierul Made in Roşia Montană, biserica evanghelică fortificată din Cincşor, şura unei gospodării din satul Şomartin şi sediul Asociaţiei Minimorum, incinta unui conac din Ţara Haţegului etc. La Cincşor, concertul are loc în cadrul evenimentului ”Cina în natură”, organizat de Kultur Project Cincşor Transilvania Case de Oaspeţi în colaborare cu Asociaţia My Transylvania.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here