Dezastrul de pe râul Olt s-a extins şi  în judeţul Braşov, în zona unde se varsă râul Ghirloţel în Olt, la limita dintre judeţele Sibiu şi Braşov. O spune Sorin Şuler, directorul AVPS Făgăraş,  care susţine că au fost găsiţi peşti morţi, dar în cantitate mică şi de mici dimensiuni.  ,,Paznicul de la noi, Nelu Boantă, a găsit peşti morţi, dar în cantitate mică. N-a fost dezastru ca la Sibiu. Am recoltat probe de pe peştii morţi şi am trimis la laboratorul DSP Braşov  pentru analize. Aşteptăm rezultatele pentru a vedea cauza acestui dezastru. Colegii de la Sibiu pun totul pe seama lipsei de oxigen în apă.  Ar exista şi alte cauze, mai ales că în Olt se varsă mulţi afluenţi. Este posibil să fie şi poluarea provenită  de la aruncarea în apă a soluţiilor de îmbăiere a oilor sau ca oamenii să spele  cisternele cu care au stropit grâul sau alte plante. De foarte mulţi ani nu s-a mai întâmplat o astfel de situaţie. Când funcţiona combinatul chimic din Făgăraş şi producea amoniac s-a mai înregistrat un dezastru similar. Atunci a fost poluare şi au murit mulţi peşti din apa Oltului.  Se poate pescui în Olt în zona de acţiune a AVPS Făgăraş şi se poate consuma peştele, dar cel din râul Ghirloţel sau unde se varsă acesta în Olt, nu încurajez până când nu primim rezultatele la analize de la DSP Braşov. Se poate pescui la barajele de la Olteţ şi Dridif” a explicat Sorin Şuler.

 

 Peşti morţi în zona barajelor Arpaş şi Scoreiu

Un posibil dezastru ecologic pe Olt a fost semnalat de pescarii care au găsit sute de peşti morţi sau fără prea multe semne vitale pe suprafaţa apei.  Fenomenul a fost observat încă de miercuri, 10  iulie, şi a continuat şi în zilele următoare.În urma unui apel la 112 care sesiza o posibilă poluare de amploare, autorităţile cu atribuţii în domeniu s-au deplasat de urgenţă la faţa locului.  Pescarii au semnalat situaţia în zona  barajelor de acumulare de la Scoreiu şi Arpaşu. Localnicii adunau peştii de mari dimensiuni pentru consum. ,,Cum poţi să pui pe masă un crap de 4-5 kilograme pe care l-ai găsit mort la mal? Rişti să îmbolnăveşti pe toată lumea, chiar dacă nu a murit din cauza poluării. Dar la cum se vede, în diferite locuri ale Oltului, e clar poluare. Nu poţi să spui că n-au peştii oxigen lângă baraj, unde apa curge”, au spus pescarii. Timp de două zile numărul peştilor morţi, unii de mari dimensiuni,  a fost foarte mare.  Localnicii din vecinătatea barajelor de acumulare de la Arpaşu şi Scoreiu au ieşit din case cu furci şi au început să prindă peştii pe care îi duceau acasă la copii. Oamenii n-au ţinut cont de avertizarea dată de reprezentanţii AJOFM Sibiu, care le-a explicat  să nu consume peştii pentru că se expun la  riscuri de îmbolnăvire. ,,Instituţiile statului nu tratează cu suficientă atenţie subiectul. Ce se întâmplă este un adevărat dezastru ecologic şi poate deveni un dezastru pentru populaţie. Asociaţiile nu au autoritate, iar autorităţile sunt dezinteresate”  a spus Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.  Printre instituţiile care au luat măsuri se numără Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, care a trimis  miercuri, 10 iulie,  un echipaj, care a încercat  să le explice oamenilor că există riscuri.

 

SGA Sibiu pune totul pe seama lipsei de oxigen în apă

Au făcut probe pe peştii morţi  SGA Sibiu, anunţând că  analizeze nu au arătat  prezenţa unor substanţe chimice periculoase. Cu toate acestea, pescarii rămân sceptici, mulţi fiind de părere că decesul peştilor a survenit în urma unei forme de poluare. Ei spun că în ultimele zile a plouat, deci apa ar fi oxigenată, temperaturile au fost scăzute, iar unii peşti morţi au fost filmaţi în aval de baraje, deci în locuri unde apa curge şi este oxigen suficient. ,,Am fost în amonte de Cârţa şi pe lacul de acumulare de la Arpaş unde am luat mai multe probe.   Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peştilor. De altfel,   am făcut o analiză a calităţii apei în zona Arpaşu şi Scoreiu, datele indicând acelaşi lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor de la Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu. Se mai presupune că de vină ar fi  o planta care consuma oxigenul din apa râului. Oricum fauna piscicolă de pe Olt între localitatile Arpaşu şi Cârţa a suferit pierderi mari în ultimele zile. Pe retelele sociale au apărut fotografii cu peşti morţi care plutesc pe apă. Printre ei se numără şi exemplare mari de somn. Reprezentanţii AJVPS Sibiu spun că  peştii au un comportamnet ciudat, sunt  mai agitati şi îşi schimbă culoarea. Prima concluzie a fost aceea că plaurii de ciulini de baltă sunt principala cauză a morţii peştilor. Planta consumă cantitati mari de oxigen din apă, iar peştii mor asfixiati. În mediul on-line pescarii le cer autorităţilor sa facă verificări mai atente si sa ia în calcul şi posibilitatea ca peştii să fi murit din cauza poluării apelor Oltului.

Dezastrul de la Scorei

Primii peşti morţi s-au găsit la Scorei, dar informaţiile  oficiale despre cauzele posibile ale acestui eveniment dramatic  arătau  că nu există motive de îngrijorare.  Şi aici ocalnicii şi pescarii au fost convinşi că persoane rău intenţionate au deversat în apele Oltului sau ale Lacului Scorei substanţe otrăvitoare, care au afectat peştii. Ei au fost contrazişi de specialiştii de la Apele Române, Serviciul de Gospodărire a Apelor Sibiu, care anunţau că  nu este nimic grav, ci e vorba despre un fenomen natural.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here