dav
  •  Lefurile angajaţilor vor fi reduse semnificativ pentru că primăria nu mai are bani de salarii
  •   În loc de restructurare s-a preferat  reducerea salariilor
  •   Taxele şi impozitele pentru zona turistică au fost micşorate

La Sâmbăta de Sus Executivul şi Legislativul sunt într-o continuă luptă. Şi nu spre binele cetăţenilor aşa cum ar fi normal ci pentru interese de tot felul, predominând cele politice.  Consilierii locali, care în cele mai multe cazuri formează o majoritate în plen, pun beţe în roate  conducerii executive a UAT Sâmbăta de Sus. O spune primarul Vasile Andreaş care  dă publicităţii o serie de proiecte care au fost blocate în Legislativ, dar care ar fi putut aduce venituri la bugetul local. Nu de aceeaşi părere sunt consilierii locali vizaţi care recunosc că  au fost proiecte care puteau aduce  venituri la bugetul local, dar că nu erau utile şi de interes local.

Patru proiecte blocate

,,Am suspus dezbaterii un proiect de hotărâre  privind construirea unui depozit de materiale de construcţii în comună. Investitorul intenţiona să concesioneze un teren pe care să construiască depozitul.  Erau avantaje, pe de o parte erau venituri la buget, dar şi locuri de muncă. Cel puţin 7 locuri de muncă se puteau crea pentru oamenii din sat. S-a blocat proiectul în consiliul local, iar investitorul s-a dus la Şercaia şi a construt  depozitul. S-a invocat  faptul că afectăm păşunatul comunal,  concesionându-i o parte din suprafaţă” a spus primarul. O altă investiţie blocată, aşa cum susţine primarul, a fost  construirea unei fabrici de peleţi şi de concentrate. ,,Nici acestui investitor nu au vrut să-i concesioneze terenul necesar. Aşa s-a blocat şi această oportunitate. Au invocat o crescătorie de vipere pe care voia să o amenajeze acel investitor pe lângă fabrică. Am vizitat investiţia, dar nu era niciun pericol” a explicat edilul de la Sâmbăta de Sus. CL Sâmbăta s-a opus şi la concesionarea unei suprafeţe de teren unui localnic care va organiza un festival în luna iulie. ,,Este un tânăr din sat, Lucian Savoi,  care a cerut o suprafaţă de teren  pentru a amenaja spaţiul necesar organizării unui festival de muzică pe o perioadă de 3 zile. El îşi folosea propriul teren de 6 ha, dar mai avea nevoie de încă 4 ha. S-au opus consilierii şi atunci  tânărul a luat teren de la vecini, iar  festivalul se va desfăşura. Era un venit de 30.000 lei din chiria terenului, care intra în bugetul local.  La fel s-au pierdut şi subvenţiile de la APIA pentru suprafaţa de 60 ha de păşune comunală. Au refuzat să o folosim. Este al 2-lea an în care pierdem 40.000 lei cel puţin. Avem în comună cam 80 de animale care pasc pe păşunea comunală de 60 ha” a menţionat primarul Vasile Andreaş.

 Salarii  fără buget

Plata salariilor angajaţilor din Primăria Sâmbăta de Sus este în pericol de a mai putea fi efectuată  în ultima parte a anului. Veniturile comunei sunt limitate, iar investiţiile blocate au afectat îndestularea bugetului local.  Veniturile proprii formate din impozite şi taxe locale, în cuantum de 800.000 lei/an,  asigură jumătate din  bugetul necesar plăţii salariilor.  ,,Se ştia acest lucru încă de la alcătuirea bugetului pentru acest an. Discuţii au fost şi atunci, în luna aprilie la votarea bugetului.  Salariaţii au înţeles situaţia şi de comun acord s-a stabilit reducerea salariilor în loc de restructurare. O perioadă vom reduce bugetul de salarii pentru cei 17 angajaţi din primărie. Vom reduce şi cheltuielile până vom readuce totul la normal” a explicat primarul din Sâmbăta. Nu este singura comună care  este în impas după majorarea salariilor angajaţilor. Multe primării din ţară, inclusiv cele de municipii, nu-şi mai permit să plătească salariile la nivelul maxim prevăzut de legislaţie, aşa cum s-a întâplat până acum.

Taxe anuale reduse pentru zona turistică

Reamintim că la Sâmbăta de Sus, prin HCL s-a decis reducerea impozitelor şi taxelor anuale pentru zona turistică. În 2019, taxele locale pentru zona turistică s-au redus de la 1,45 la 1. ,,Vă dau un exemplu, o pensiune cu 10 camere plăteşte anual un impozit de 500-600 lei, iar un localnic din sat plăteşe un impozit pentru casa sa şi de 1000 lei. În plus sunt proprietari de pensiuni care plătesc taxe pentru casă de locuit şi nu pentru pensiune. Angajaţii din primărie trebuie să îşi facă treaba în astfel de situaţii. În zona turistică funcţionează 40 de pensiuni şi 3 hoteluri” a explicat primarul.

Două proiecte PNDL 2

Primăria Sâmbăta de Sus va avea un sediu administrativ nou. Este vorba de o investiţie în valoare de 500.000 euro aprobată prin PNDL 2 care înseamnă edificarea unei clădiri care să deservească UAT Sâmbăta de Sus. ,,Am semnat contractul cu o firmă din Sibiu care a câştigat licitaţia, urmând ca lucrările de construcţie să înceapă în perioada următoare. În termen de 18 luni noul sediu al primăriei trebuie să fie gata” a spus primarul comunei Sâmbăta, Vasile Andreaş. Şcoala gimnaziaşă din localitate va fi reabilitată tot printr-un proiect finanţat prin PNDL 2. Lucrările vor costa 450.000 euro şi vor fi demarate în luna august 2019. ,,Se va începe cu reabilitarea interioarelor, vor fi schimbate reţelele de apă, canal şi cele electrice, va fi montată o nouă centrală termică. Se va face şi izolaţia termică a clădirii şcolii” a mai spus primarul Vasile Andreaş.

Lucrări în zona turistică

În zona turistică sunt în derulare două proiecte de investiţii. Se reabilitează un drum de 2,5 km, valoarea lucrărilor fiind de 120.000 lei, iar finanţarea fiind asigurată din venituri proprii. De asemenea,  se realizează iluminatul public din zona turistică, volarea lucrărilor fiind de 120.000 lei. O altă lucrare aflată în derulare este la podul de la tabără, lucrările fiind de 60.000 lei. ,,Cea mai importantă lucrare este canalizarea. Am reuşit să facem proiectul pentru reţele de canalizare în sat şi în zona turistică, valoarea acestuia fiind de 3 milioane de euro. Am depus proiectul pentru finanţare şi sperăm să fie aprobat” a explicat primarul Vasile Andreaş. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here