Căminele culturale din comuna Beclean sunt în şantier, investiţiile fiind asigurate prin proiecte finanţate din fonduri externe. Primul cămin la care s-au început lucrările a fost cel din localitatea Hurez, iar săptămâna trecută au fost emise ordine de începere a lucrărilor pentru  Beclean şi Calbor.   Pentru modernizarea şi extinderea căminului cultural de la Hurez  au fost atrase fonduri europene în valoare de 1.505.857, 71 lei (peste 330.000 euro), iar pentru lucrările la căminele culturale de la Beclean şi Calbor  peste  500.000 de euro.

La Hurez lucrările sunt în grafic

Ordinul de începe a lucrărilor prevăzute în proiectul de reabilitare a căminului de la Hurez  a fost semnat la sfârşitul lunii martie 2019, mai précis la  25 martie a.c.,  de către primarul comunei Claudiu Motrescu.  Este vorba despre un proiect  în valoare de 1.505.857, 71 lei  (334.166 euro) finanţat prin PNDL I,  contractul fiind semnat cu firma de construcţii desemnată prin licitaţie  la data de 7 februarie 2019.  Conform proiectului, lucrările se vor executa atât la clădire, dar şi la curtea acesteia. ,,Lucrările sunt în derulare şi în termen. Va fi amenajată grădina prin realizarea unui parc cu alei, băncuţe, spaţii verzi, dar şi o parcare pentru maşini. Se va face un gard împrejmuitor cu fundaţie de beton.  La clădirea căminului se vor executa lucrări de consolidare acolo unde este nevoie. De asemenea, se vor executa lucrări la acoperiş  unde este cazul, va fi îmbunătăţită instalaţia electrică, va fi schimbată duşumeaua. Grupul sanitar va fi modernizat cu gresie şi faianţă, iar la bucătărie se vor executa lucrări de reparaţii şi de modernizare.  Bucătăria va fi dotată cu  aragaz, frigidere, veselă.  Obiectivul va fi racordat la reţeaua de apă şi de canalizare. În urma lucrărilor, căminul va avea aviz  ISU” a explicat primarul Claudiu Motrescu.  Reamintim că lucrările de  modernizare la căminul cultural din Hurez au întârziat aproape un an din cauza contestaţiilor şi proceselor în instanţă susţinute de  o firmă de construcţii.

Şantier la Beclean şi Calbor

Pentru căminul cultural de la Beclean şi pentru cel de la Calbor a fost întocmit un proiect a cărui valoare este de 500.000 de euro şi care a fost depus la programul AFIR finanţat din bani europeni. La ambele obiective au început lucrările de reabilitare. ,,Aceste două cămine vor fi reabilitate total şi vor fi dotate cu aparatură şi utilaje moderne. La căminul de la Beclean se face  mansardare, se va reamenaja subsolul şi curtea interioară. Căminul de la Hurez se reabilitează printr-un proiect finanţat pe  PNDL” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu

Lucrări şi la Boholţ şi Luţa

Şi căminul de la Boholţ necesită lucrări de reparaţii şi dotări. Aşa cum explică primarul Motrescu, acestea vor fi suportate de la bugetul local.  ,,Vom asigura utilităţile, vom achiziţiona mobilier şi vom dota bucătăria cu tot ce este necesar. Tot din fonduri proprii vom interveni şi la căminul cultural din Luţa unde vom construi o anexă pentru depozitarea bunurilor. Căminele culturale sînt importante pentru comunităţile locale pentru că toate evenimentele locale se organizează în aceste locaţii” a spus primarulClaudiu Motrescu. (M.F.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here