Apărute în copilărie şi necorectate la timp vor afecta dezvoltarea armonioasă a arcadelor.

  •  suptul degetului: acest obicei dispare singur şi este considerat normal până la vârsta de 3 ani. Dacă  el continuă după vârsta de 7 ani şi mai târziu reprezintă faptul  că acel copil are probleme de anxietate şi este nevoie de educaţie  pentru a renunţa la acest viciu. Dacă nu se obţin rezultate  se recurge la mijloace ajutătoare cum sunt mănuşile, cotierele, plasturi care jenează în momentul  introducerii degetului în gură.
  •  respiraţia orală:  normală  este respiraţia nazală, însă în   cazurile de deviaţie de sept, răceală prelungită apare  respiraţia orală. Consecinţele sunt:  apariţia cariilor mai ales  pe dinţii frontali superiori care nu mai sunt spălaţi de saliva din timpul nopţii; uscarea mucoaselor care vor fi predispuse la apariţia leziunilor.
  •   deglutiţia  atipică: normal limba are poziţia în spatele incisivilor  superiori şi la nivelul  bolţii palatine (cerul gurii), dar în poziţiile atipice limba este interpusă la nivelul  arcadelor ca în poziţia de supt. Consecinţele: disarmonii la alinierea dinţilor, tulburări de masticaţie şi fonetice.
  •  Controalele periodice la cabinetul stomatologic în timpul dezvoltării maxilarelor pot depista timpuriu viciile copiilor şi consecinţele acestora şi ne permit împreună cu părinţii şi  cadrele didactice să îndrumăm copilul în vederea corectării obiceiurilor vicioase şi menţinerii unei igiene corespunzătoare.  Educarea începe prin dialog şi recompense pentru a-l deterina să renunţe singur la obiceiurile vicioase. (Dr. Dan Gavrilă)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here