•   Scandalurile de la această unitate şcolară au fost estompate

La Şcoala specială din Victoria problemele încep, rând pe rând, să-şi găsească rezolvarea. Scandalul dintre directoare şi contabilă a fost închis, naveta elevilor a fost rezolvată pe calea dialogului şi comunicării între unităţile şcolare din Victoria, indemnizaţiile copiilor ajung la timp la părinţi. A fost nevoie de doi ani ca forurile superioare să se implice în cazul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Victoria. Începând cu luna octombrie, această unitate este  administrată de Centrul de la Făgăraş.

Naveta bat-o vina

De la începutul anului școlar 2019 – 2020,  șase elevi navetiști înscriși la Şcoala specială din Victoria nu au ajuns la cursuri pentru că nu au avut mijloc de transport. Sunt copii cu nevoi speciale din Rucăr, Arpașul de Jos, Ucea de Jos, Ucea de Sus și Sâmbăta de Sus. Din 2017, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Victoria a rămas fără microbuz școlar, iar elevii navetişti deşi înscrişi la şcoală, n-au frecventat cursurile.  Noua conducere a găsit însă soluţia pentru elevii navetişti.  ,,De când nu mai există microbuz școlar, unii elevi nu au mai venit la școală.   Școala este obligatorie, iar copiii trebuie să ajungă la cursuri. Elevii navetiști au toate actele necesare pentru a frecventa cursurile la această instituție, însă  părinții nu au avut posibilitatea să-i aducă la şcoală. Pentru a rezolva această situație am solicitat ajutor de la directorul adjunct, Matei Morlova,  de la  Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu” din Victoria și de la directoarea de la Școala Gimnazială din Ucea de Jos, Adina Bârsan.  Elevii navetiști de la școala specială din Victoria vor veni cu microbuzele de la cele două instituții, iar femeia de serviciu îi va supraveghea până ajung profesorii la clasă. Rolul nostru este să aducem copiii la școală, iar aceștia să beneficieze de toate drepturile legale”  a spus  Elena Macarie, directoarea unității de învățământ.  ,,Noua directoare de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Victoria ne-a solicitat ajutor cu privire la transportul unor elevi și ne-am pus de comun acord. Mă bucur că putem colabora pentru a ne ajuta  reciproc” a spus directorul adjunct, Matei Morlova de la Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu”.

Școala specială amendată cu 5.000 lei

În cursul anului 2017, toate instituțiile de învățământ din județul Brașov au fost controlate de către inspectorii de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Brașov. Controalele au avut  ca scop verificarea modului în care instituțiile școlare asigură accesul persoanelor cu dizabilități în incinte. La Şcoala specială din Victoria, inspectorii au sesizat  lipsa rampelor de acces în instituție şi a grupurilor sanitare adaptate pentru persoanele cu dizabilități.    ,,Toate școlile din județul Brașov au fost verificare și unele nu au avut  rampe de  acces și grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități, dar au primit un un plan de măsuri cu termene bine stabilite pentru remedierea acestor lipsuri. La Şcoala specială din Victoria nu s-au respectat măsurile impuse de inspectorul social și astfel s-a aplicat o amendă în valoare de 5.000 lei. Pentru a se amenaja rampa şi grupurile sanitare,conducerea unităţii trebuia să solicite fonduri de la Consiliul Județean Brașov, dar acest lucru nu s-a făcut. Au trecut doi ani de când s-a dat sancțiunea, amenda nu a fost plătită și nici rampa nu a fost amenajată. Vom plăti amenda respectivă, dar  cineva trebuie să răspundă și să  plătească pentru această neglijenţă”  a mai spus directoarea, Elena Macarie.

Bani pentru hrană

Părinții elevilor înscriși la Şcoala specială din Victoria beneficiază de indemnizații pentru hrană de 16,60 lei/zi.  Joi, 17 octombrie  a.c.,  părinții au încasat deja banii pentru hrana copiilor aferentă lunii septembrie. ,,La Victoria mereu au fost discuții pentru indemnizația de hrană, iar părinții s-au plâns că nu primesc banii de mâncare. Însă, banii erau viraţi la timp, dar având datorii, sumele erau reţinute.  Pentru a evita discuțiile și acuzațiile am hotărât ca banii pentru mâncare să-i primească lunar  în numerar pe baza unui tabel.  Așa facem și la Făgăraș, iar părinții sunt mulțumiți și niciodată nu au fost discuții. Plata se face în funcție de prezența elevului la cursuri. În data de 17 octombrie a.c., părinții au primit banii pentru luna septembrie a.c., suma totală plătită de şcoală fiind de  6.491 lei” a mai spus directoarea instituției, Elena Macarie. În luna septembrie 2019, doar 37 de elevi din cei 44 înscrişi au fost prezenţi la ore.

Bani pentru îmbrăcăminte

Elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Victoria  beneficiază și de indemnizații pentru articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și articole de igienă așa cum prevede HG nr. 564/ 2017, sumele sunt cuprinse de la 600 la 800 lei, în funcție de vârsta elevului.

  • Elevii cu vârste de la 7 – 14 ani beneficiază de 611 lei/an
  • Elevii cu vârstă de la 14 – 18 ani beneficiază de 754 lei/an
  • Elevii cu vârste cuprinse de la 18 – 26 ani beneficiază de 800 lei/an.

,,Pentru a primi respectivele sume, elevii trebuie să respecte o sigură condiție, să nu înregistreze absențe nemotivate. Banii se plătesc în două tranșe pentru cele trei categorii de vârstă. Prima tranșă se achită în  semestrul I, în perioada noiembrie – decembrie 2019,  și a doua tranșă,  în sementrul II,  în perioada mai – iunie 2020” a mai spus directoarea Elena   Macarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here