•  În ultimii doi ani 7 persoane au ajuns în spital după ce au dat nas în nas cu urşii
  •   Ministerul Mediului n-a plăttit nicio despăgubire în ultimii doi ani pentru victimele  urşilor din Ţara Făgăraşului
  •   Vânătorii nu au cotă de vânătoare la urs

Urşii au băgat groaza în localităţile  făgărăşene. Cetăţenii semnalează tot mai des prezenţa  urşilor în preajma gospodăriilor, dar şi pe străzile din Făgăraş. Un bărbat din Comăna de Jos a fost rănit grav de un urs când a încercat să-şi salveze oile de la stână din calea patrupedului fioros. Gheorghe Banu de 56 de ani a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă din Braşov în stare gravă. După mai multe zile de spitalizare medicii sunt rezervaţi faţă destarea de sănătate a comănarului. ,,Pacientul prezintă multiple plăgi faciale şi craniene, fractură craniană, multiple fracturi la membrele superioare şi fractură la bazin. În prezent  prognosticul medicilor  este rezervat” a spus medicul Marius Leonte.  Primarul Viorel Grusea de la Comăna  explică modul în care a avut loc atacul.   ,,Erau câinii agitaţi şi a ieşit din stână să vadă ce este. Era un urs care, când l-a văzut,  l-a atacat. L-a trântit la pământ, l-a rănit la faţă, la mâini şi i-a luat scalpul.  Un alt om de la stână a venit cu câinii să alunge ursul. Abia atunci ursul s-a îndepărtat şi omul a putut să plece de acolo” a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.

Victima ursului are 8 copii în întreţinere

Gheorghe Banu,  poreclit în sat Michi, este cioban de peste 20 de ani. Locuieşte în Comăna de Jos lanr. 348 A, iar sătenii spun despre el că este un om harnic şi gospodar. Are 8 copii pe care-i întreţine singur după ce soţia lui, Marioara Zosim, a decedat anul trecut la vârsta de 47 de ani, pierzând lupta cu o boală gravă.    ,,Urşii s-au înmulţit foarte mult în zonă. Sunt de patru ori mai mulţi urşi decât sunt prevăzuţi pe suprafaţă. Urşii sălbatici nu atacă, dar cei care sunt acum un real pericol sunt urşii relocaţi, cei obişnuiţi să coboare în sate să caute la containere” este de părere Viorel Grusea.

Ursul a făcut 3 victime la  Victoria

Un urs s-a plimbat nestingherit  duminică, 20 octombrie a.c., în jurul orei 14.30, pe străzile din   Victoria. Animalul a luat la pas străda Slacâmului,  Policlinicii, străzile din zona Pieţei, apoi  Tineretului şi Muncii.  Pe strada Policlinicii a dat nas în nas cu fraţii Moisin care erau cu mama lor, iar pe Muncii a sărit direct la un locatar.  Ursul a ajuns pe strada Muncii fiind urmărit de un microbuz, care l-a lovit.

Lucian Berbecel:  ,,Ursul a sărit direct pe mine”

Pe strada Muncii i-a ieşit în cale un bărbat de 66 de ani. ,,Am ieşit afară din casă şi mă uitam pe stradă. Mi s-a părut că aleargă câinele vecinului pe stradă. Dar când s-a apropiat am văzut că e urs. A sărit direct pe mine. N-am avut timp nici să fug, nici să reacţionez cumva. Am înlemnit. M-a trântit la pământ şi m-a rănit la mână, în zona cotului. Hainele mi-au fost sfâşiate. Norocul meu a fost că ursul era urmărit de un microbuz  care l-a rănit. De aceea a fugit ursul. La faţa locului au venit imediat un echipaj de la SMURD care mi-a acordat îngriiri medicale şi jandarmii care au alungat ursul spre pădure. Au venit ulterior reprezentanţii Poliţiei şi Primăriei să verifice zona. Am refuzat transportul la spital pentru că nu era cazul” a spus  victima ursului, Lucian Berbecel, 66 ani, strada Muncii, nr. 24/7

Fraţii Moisin faţă în faţă cu ursul

Pe strada Policlinicii  se aflau Ioana Daniela Moisin de 21 de ani împreună cu cei doi copii ai ei, Mihai de 3 ani şi Ana Maria de 4 ani. Cei trei mergeau liniştiţi spre grădina mamai femeii, când ursul le-a sărit direct în faţă. Femeia gravidă în 6 luni  a fost pe punctul de a naşte de frică.  ,,Mergeam spre grădină, la mama mea, când  ne-am întâlnit cu ursul pe strada Policlinicii. Eram împreună cu cei doi copii ai mei, Mihai de 3 ani şi Ana Maria de 4 ani.  Nu am văzut ursul, noi discutam, eram relaxaţi, când ursul a sărit direct peste copiii mei. Prin săritură i-a rănit uşor, pe fetiţă la cap şi sub ochi, iar pe Mihai l-a zgâriat la frunte. N-am apucat nici să ţip, am amuţit. Măuitam la copii şi nu ştiam ce să fac. Atunci am realizat că este ursul şi la ce piricol eram expuşi. Noroc că ursul a plecat. Sunt gravidă în 6 luni şi m-am speriat atât de tare încât am zis că nasc pe loc. Mi-am luat copiii şi m-am dus cu ei la Centrul de permanenţă, la doi paşi de locul atacului. Medicii nu ne-au lăsat să plecăm acasă şi au solicitat ambulanţa pentru a ne trimite la spital, la Făgăraş, pentru  tratamente” a declarat  Moisin Ioana Daniela de 21 ani, mama copiilor răniţi de urs.  De la Făgăraş copiii au fost transferaţi la Braşov, la spitalul de boli infecţoase.  Autorităţile locale au monitorizat zona în care ursul a fost văzut.

Clipe de groază în faţa urşilor

  •   În urmă cu 2 săptămâni, un urs se plimba nestingherit pe strada Negoiu din Făgăraş. Era ora 2.00 din noapte când ursul a fost filmat de un taximetrist. ,,Este foarte periculos. Dacă ursul întâlnea un om sau un copil cu siguranţă erau atacaţi. Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a proteja oamenii” a spus un taximetrist.
  •   În urmă cu doi ani, un urs a atacat în zona Câmpului din Făgăraş. Au fost două victime, o fetiţă şi salvatorul ei. Ambii au ajuns la spital, necesitând îngrijiri medicale. Era luni, 23 octombrie 2017, ora 7.30,  când un urs care se pare a înoptat între blocurile din strada Câmpului așa cum au susținut unii locatari din zonă, a dat nas în nas cu primii locatari care au ieşit din casă. Prima victimă a fost Diana Lazăr, o adolescentă de 14 ani,, care mergea la şcoală. Salvatorul ei, Ciprian Mesaroş de 38 de ani, a fost la rându-i rănit de urs.
  •   În anul următor, un alt atac s-a înregistrat la Bărcut. Ovidiu Moga de 53 de ani se afla la ferma lui de oi sâmbătă, 17 noiembrie 2018, în jurul orei 14.00,  când ursul l-a atacat. A fost internat timp de 10 zile la spitalul din Făgăraş. ,,De la o vreme, urşii s-au înmulţit foarte mult, dar nimeni nu face nimic. Ar trebui răriţi, dar se pare că se pune accent mai mult pe viaţa animalelor şi nu pe a omului. Asociaţiile şi ONG-urile fac are gălăgie pe tema urşilor, iar guvernanţii nu-i contrazic, îşi apără imaginea şi nu se gîndesc la oameni” a spus Ovidiu Moga.
  •   O ursoaică cu doi pui a atacat un localnic din Şona care a fost adus la Spitalul Municipal Făgăraş pentru îngrijiri medicale. S-a întâmplat în  4 octombrie 2018,  în jurul orei 9.00,  la ieşire din satul Şona. Constantin Brăgău de 35 de ani se afla împreună cu tatăl său, Gheorghe Brăgău, cu vacile  la ieşirea din sat, moment în care ursoaica cu pui i-a atacat. I-a sfârtecat coapsa şi i-a cauzat mai multe răni.
  •   Un turist străin a fost atacat de urs în Munţii Făgăraşului, în zona Lacului Urlea, în 29 mai 2019.  Bărbatul  era însoţit de prietena lui, care a reuşit să sune la 112 pentru a cere ajutor.  Un elicoper SMURD de la Tg. Mureş s-a deplasat în zonă şi a reuşit să preia victima rănită la picior în jurul orei 15.30.

217 urşi în loc de 33

AVPS Făgăraș  monitorizează 217 urși în cele șapte fonduri proprii de vânătoare. În zona  Strâmba Mira, aşacum susţine Sorin Şuler, sunt  38 urși, la Veneția 41 urși, Felmer 33 urși, Șoarș – Bărcut 25 urși, Făgăraș  4 urși, Cincu 43 urși și la Voila 33 urși. Anul trecut  la Făgăraș erau înregistrați 177 de urși.   ,, În data de 31 iulie a.c., am solicitat de la Ministerul Mediului  împușcarea a 22 de urși din cele șapte fonduri de vânătoare, însă până acum nu am primit niciun răspuns. Pe fondul de vânătoare gestionat de AVPS Făgăraș trebuia să avem  33 de urși, dar  monitorizăm 217 urși. Din cauza numărului mare de urși, zilnic primim sesizări cu privire la pagube de culturi și atacuri la animale domestice. Persoanele păgubite fac sesizare către primăria unde au domiciliul și apoi se convoacă comisia de constatare și  evaluare a pagubelor. Cele mai multe sesizări au fost la culturile de porumb din zonele: Șinca Veche, Șinca Nouă, Perșani, Felmer, Hălmeag, Șoarș, Hârseni, Copăcel, Berivoi și Șercaia. În 2019, la sediul AVPS Făgăraș am înregistrat peste 60 de procese verbale de constatare a pagubelor. Însă proprietarii nu au recuperat pagubele de la Ministerul Mediului. Este vorba de peste 60 mii lei pentru pagubele înregistrate la culturi și peste 20 mii lei pentru pagube la animale domestice” a spus Sorin Șuler, directorul  executiv de la AVPS Făgăraș.

Atacuri asupra animalelor domestice

Asupra animalelor sau a gospodăriilor din Ţara Făgăraşului aproape în fiecare zi sunt atacuri.  Ultimul atac al unui urs asupra animalelor domestice s-a înregistrat însă  în noaptea de 12/13 octombrie 2019 în satul Hălmeag. Atunci  un urs a omorât o vacă. ,,Am avut noroc că nu am înregistrat și victime omenești. Zilnic organizăm goane de împingere și folosim și un tun de zgomot.  De 35 de ani lucrez în această asociație, dar așa ceva nu s-a întâmplat. Numărul urșilor s-a înmulțit foarte mult, iar legea nu ne lasă să-i împușcăm. Dacă nu se iau măsuri urgente urșii   vor ataca tot mai des. Se discută  modificarea legii vânătorilor și sperăm să primim din nou cote de vânătoare” a mai spus Sorin Șuler.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here