•  Grupul artistic al copiilor talentaţi din  Țării Făgărașului
  •   Titi Cârstea, liderul formaţiei Sirinx, un formator de talente
  •   Peste 50 de copii învaţă tainele muzicii în cadrul formaţiei Sirinx-music
  •  ,,Scopul acestui grup de copii este de a lăsa în urma noastră generații de instrumentiști și soliști educați”

  •    Repetiţiile se organizează la Casa Armatei din Făgăraş

Grupurile de muzică din Țara Făgărașului au fost tot timpul la modă în perioada contemporană, indiferent de regimul politic din țară. Încă din anii 60-70, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, formațiile   de muzicădin Făgăraş, dar  și cele din Victoria erau la mare căutare. Acestea nu lipseau  nici  din agenda evenimentelor importante din viața făgărășenilor, nunți, botezuri. Balurile au fost tot timpul în vogă, iar formațiile făgărășene erau invitate pe sate, unde se declanșa o concurență acerbă. Se întreceau Trafic, Citrix, Prolis, Atlantis, Sirinx și altele. Unde puteai auzi cântece din repertoriul internațional în perioada cenușie a anilor 80, dacă nu la baluri? Formațiile interpretau piese îndrăgite ale unor trupe de marcă precum Smokie, Europe, Modern Talking, muzică country, blues, disco etc, care nu trebuiau să lipsească din repertoriul unei formații care se respecta. O formație căutată avea solist de muzică ușoară, populară și instrumente pe măsură, cu care cântau rock-n-roll, blues, disco, vals, tangou, poșuvoaică, învârtită, brâu etc, pentru toate gusturile. Sirinx a fost una dintre cele mai cunoscute trupe făgărășene,  iar liderul formației a fost făgărăşeanul  Titi Cârstea.  Dar talente sunt şi astăzi între copiii din Ţara Făgăraşului, iar Titi Cârstea şi-a propus să le descopere şi deopotrivă să le formeze în cadrul unui proiect artistic denumit Sirinx. Formaţia ,,Sirinx” are astăzi în componenţă copiii talentaţi din toată Ţara Făgăraşului.

Titi Cârstea: ,,Nu vreau să spun nimic despre mine, doar despre acești copii“  

Constantin Cârstea, cunoscut de apropiați sub numele de Titi, este un om care s-a ocupat de muzică de când se știe. Unul dintre cei mai buni flautiști din țară la un moment dat, pe la jumătatea anilor 80, chitarist, cunoscător al tuturor instrumentelor cu clapă (pian, orgă) etc. Titi a cântat în cele mai cunoscute formații făgărășene Atlantis, Citrix și Prolis. ,,În anul 1994 am înființat formația Sirinx în formula Adi Duruș- chitară, Nelu Biza- bass, Gigi Ebâncă- tobe și Doru Farcaș- vocal. Mulți ani am fost printre cele mai tari trupe de baluri, băieții de pe sate făceau licitație ca să ne aibă la unul dintre evenimentele organizate de ei. Aveam evenimente bune. În anul 2016 am inițiat acest proiect pentru copii, grupul purtând numele formației înființate de mine în urmă cu mulți ani. Scopul acestui grup de copii este de a lăsa în urma noastră generații de instrumentiști și soliști educați. Am lucrat foarte mult cu generații întregi de copii și în cadrul Casei Municipale de Cultură din Făgăraș și am avut grupuri de acest fel permanent. Nu vreau să spun nimic despre mine, doar despre acești copii. Foarte mulți dintre instrumentiștii care cântă astăzi pe la nunți mi-au trecut prin mână. Veneau copii aici, la fosta Casă a Armatei,  să învețe muzică de la mine încă din anul 1987. Casa Armatei se număra printre cele mai importante centre culturale ale orașului. După repetiții se putea juca o partidă de biliard, tenis etc. Pe mine nu mă interesează să se vorbească despre persoana mea, important este ca acești copii să iasă în față, să se evidențieze. Conceptul acestui grup de copii a fost în primul rând să reunească cât mai mulți instrumentiști și să creeze orchestre de copii care cântă la chitară, clape, acordeon, nai, etc. Eu urmăresc să formez instrumentiști sau să-i iau pe cei care deja cunosc un instrument și să-i finisez, să-i adun și să formez o orchestră. Vreau să îi motivez să-și ia munca în serios și să-și cunoască rolul într-o orchestră. Pun foarte mare preț pe citirea corectă a partiturilor, pentru că după ureche n-au cum să învețe“ a spus Titi Cârstea.

Sirinx,  un grup de copii reprezentativ pentru Țara Făgărașului

,,Grupul de copii Sirinx este alcătuit din elevi și copii din aproape toată Țara Făgărașului: Făgăraș, Breaza, Cincu, Viștea, atât de Sus cât și de Jos, Ucea de Sus, Ucea de Jos și Victoria. Lucrez cu peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 7-18 ani. Majoritatea copiilor cântă atât la instrumente cât și la voce. Avem un cor mare în cadrul grupului care poate interpreta muzică corală, populară, folk și rock. Am reușit să realizăm celebra piesă ,,The Wall“ a lui Pink Floyd, cu aceasta încheiem orice spectacol.  Copiii din cadrul grupului au obținut premii la diferite concursuri și festivaluri județene și naționale“ explică liderul grupului Sirinx.

Sirinx sprijinit de şcolile din Ucea, Arpaş şi Cincu

Sirinx este un proiect serios iar selecția este foarte riguroasă. ,,Am căutat să organizez o preselecție riguroasă, în cadrul căreia am ales doar copii care au reale talente artistice, din  localități diferite din Țara Făgărașului. Eu i-am învățat să cânte după partitură. Grupul de copii Sirinx are colaborări foarte bune cu toate instituțiile de cultură ale Țării Făgărașului,  Fundația Culturală ,,Negru Vodă“, Casa de Cultură Victoria, Casa de Cultură Făgăraș, Casa de Cultură Arpaș, Cincu și Ucea. Am realizat zeci de spectacole cu acest grup de copii talentați. Urmăresc să realizez un duet împreună cu Cristiana Moldovan, o formulă nai-clape, vom vedea ce o să iasă. Scopul nostru este să lăsăm în urma noastră generații de copii pregătiți pentru viața artistică. Planurile de viitor sunt să-i văd pe scenă și sunt convins că unii dintre ei vor face carieră în muzică. Ne bucurăm de un sprijin extraordinar din partea școlilor Ucea de Jos, Arpaș și Cincu“ a spus Titi Cârstea.

Muncă și răbdare

Pe Titi Cârstea l-am găsit   într-un studio al fostei Case a Armatei din Făgăraș. ,,Do minor-Si bemol; Do-Do-Si-Sol“ explica el încercând să pună pe picioare o piesă de jazz-rock într-o formulă de nai-chitară-clape, repetând apoi muzică populară și ușoară cu elevii săi. Într-o altă zi repeta  cu copiii Școlii Gimnaziale din Ucea de Jos. ,,Ne bucurăm foarte mult de activitatea artistică din școală, avem copii cu înclinații artistice extraordinare, am participat personal la câteva evenimente de-ale lor și pot spune cu mâna pe inimă că mi-au dat lacrimile“ a spus Adina Bârsan, directoarea Școlii Gimnaziale Ucea de Jos. ,,Este multă muncă și trebuie răbdare, că altfel nu vin, ceea ce fac cu ei este o activitate din timpul lor liber“ a explicat Titi Cârstea.

Valentina Nimereală: ,,Am moștenit dragostea pentru cântec de la tatăl meu“  

Valentina Nimereală este din Breaza, elevă a Colegiului Național ,,Radu Negru“ din Făgăraș, este în clasa a VIII-a și are paisprezece ani. Valentina este solist vocal și studiază în paralel pianul. ,,Studiez pianul de doi ani, iar de trei ani fac și canto cu Titi Cârstea. Am participat până acum la trei ediții ale Festivalului ,,Evadarea în artă“ iar anul acesta am obținut locul I la interpretare individuală cu melodia ,,De-ai fi tu salcie la mal“. Nu m-am gândit încă la sfera de activitate sau  profesia pe care mi-o voi alege în viață. Mi-a plăcut să cânt de mică și am moștenit această dragoste de la tatăl meu, Valentin Nimereală. Fac parte de trei ani din grupul Sirinx“ a spus Valentina. ,,Valentina a participat până acum la numeroase festivaluri precum ,,Zilele toamnei“, ,,Festivalul Păstrăvului“, ,,Zilele Cetății“, ,,Festivalul Obiceiurilor de Iarnă de la Făgăraș“, ,,Zilele Cincului“, ,,Zilele Arpașului“, ,,Zilele Victoriei“, ,,Zilele Lisei“, ,,Festivalul Uniți în cuget și-n simțiri“, și ,,Cele șapte Breze“ de la Prahova, eveniment care reunește șapte localități cu acest nume din țară“ a menționat dascălul grupului.

Aura Cerpac: ,,De la bunica mea am moștenit acest dar“  

Aura Cerpac învață la Școala Gimnazială ,,Viorel Cucu Paltin“ din Arpașul de Jos, are doisprezece ani și este elevă în clasa a VI-a. ,,Sunt solist vocal și cânt la pian, studiez pianul de doi ani, iar cu vocea cânt de la vârsta de șase ani. Au cântat și bunica, și mama, iar acest dar l-am moștenit de la bunica mea. Cânt muzică populară și ușoară. Sunt în ,,Sirinx“ de trei ani de zile. Am auzit de acest grup și am dat probă la selecție. Am participat la numeroase festivaluri locale și internaționale la Alba-Iulia, Sibiu, Bradu, Victoria, Cincu, Făgăraș și la trei ediții consecutive a ,,Zilelor Cetății“. Am luat o mențiune și două premii I la concursul ,,Evadart“ a spus Aura.

Maria Ştefania Neagoe: ,,Bunica mea, Sabina, m-a învățat să cânt“  

Maria Ștefania Neagoe are treisprezece ani și este elevă în clasa a VII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Cincu. ,,Cânt de la vârsta de șapte ani, sunt solistă vocală și studiez pianul. Bunica mea, Sabina, m-a învățat să cânt. Am participat până acum la Evadart, Zilele Cetății, Zilele Victoriei, Cincu, ,,Festivalul Sărbătorilor de Iarnă“. Eu cânt pe două voci. Anul trecut am obținut ,,Marele Premiu“ în cadrul festivalului ,,Evadart“. Deocamdată am cântat doar la concursuri locale“ a spus Maria.

Cristiana Moldovan, pasionată de nai

Cristiana Moldovan este deja un nume cunoscut în urbe, fiind prezentă la mai toate evenimentele artistice importante organizate pe plan local. Ea este elevă a Liceului Teologic Ortodox ,,Constantin Brâncoveanu“, profilul pedagogic. ,,Cânt la acest instrument de la vârsta de unsprezece ani și am participat până acum la numeroase festivaluri locale și naționale precum ,,Evadart“, ,,Olimpiada de Muzică“ la Brașov și Târgu Mureș unde am obținut locul I și II, ,,Zilele Cetății“, ,,Zilele Păstrăvului“ și cam la tot ce se organizează în Țara Făgărașului.

Ioana Oprean: ,,Am intrat în Sirinx acum trei ani“

Ioana Oprean este elevă în clasa a VI-a, la Colegiul Național ,,Radu Negru“ din Făgăraș. ,,Tata, care este profesor de matematică, cântă la chitară. Eu cânt din clasa I, vocal și la orgă“ spune Ioana.  ,,Ea întotdeauna a făcut parte din orchestra de copii ,,Sirinx-music“ ca instrumentist orgă și solist vocal. A participat la Evadart și cam la tot ce s-a organizat în Făgăraș“ explică Titi Cârstea.

Andrei Ştefan Lazea: ,,Cânt de la vârsta de trei ani“

,,Cânt în joacă de la vârsta de trei ani și de un an m-am apucat serios de această treabă. Tata s-a ocupat și el de muzică. Cânt la chitară solo și de ritm, sunt solist instrumental. De opt luni de zile fac parte din grupul Sirinx și am participat la toate festivalurile locale din Făgăraș și Țara Făgărașului“ a spus Andrei  Ștefan Lazea,  elev la Școala Gimnazială Viștea de Jos, 13  ani.

 

Artiştii de la Şcoala Gimnazială Ucea de Jos

Peste douăzeci de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale Ucea de Jos fac parte din proiectul ,,Sirinx-Music“.

  •    ,,Cânt de la vârsta de nouă ani și fac parte de două săptămâni din grup“ a spus Alexia Elena Moldovan, în vîrstă de nouă ani,elevă în clasa a IV-a.
  •    ,,Cânt de la vârsta de opt ani, am zece ani, și cânt vocal și instrumental. De șase luni cânt la chitară. Părinții mei m-au canalizat spre muzică, tata este preot iar mama profesoară de engleză. Îmi place să cânt, am fost la ,,Evadart“ unde am obținut locul III“ a spus Ghindea Ștefania din Corbi.
  •   Alexia Stermin este elevă în clasa a VII-a și are treisprezece ani. ,,Cânt de patru ani la voce și de un an la chitară. Am participat până acum la concursul de pricesne din Lisa și Casa de Cultură din Făgăraș. Am obținut locul III la Festivalul ,,Evadart“ a spus Alexia care locuiește în Ucea de Sus.
  •   ,,Cânt vocal de patru ani de zile, muzică ușoară, populară, cântece patriotice și pricesne. Am cântat la evenimente din Țara Făgărașului dar am fost și la București cu acest grup, unde am cântat în Parcul Tineretului chiar de Ziua Forțelor Terestre“ a spus Amalia Comiza, elevă în clasa a VIII-a.
  •   ,,Sunt obișnuită să cânt de la vârsta de cinci ani și am cântat mai mult în cadrul serbărilor școlare până să fac parte din Sirinx“ a spus Sorina Elena Nica din Ucea de Jos, elevă în clasa a VIII-a.
  •    ,,Cânt muzică ușoară, patriotică și pricesne, mă ocup cu muzica de la vârsta de zece ani și am obținut un premiu III la Festivalul ,,Evadart“ de la Făgăraș a spus Daniela Maria Fuciu din Ucea de Sus, elevă în clasa a VIII-a.
  •   Alexandra Teodora Tomescu este elevă în clasa a VIII-a, locuiește în Ucea de Sus și are paisprezece ani. ,,Sunt în grup de trei ani și cânt de la vârsta de unsprezece ani. Mi-a plăcut grupul, pentru că mergem la spectacole, le arătăm tuturor ce putem și îmi place tot ce facem aici.
  •   ,,De cinci ani cânt cu vocea și instrumental de doi ani, la orgă. Am participat la concursuri locale și în Făgăraș. Am obținut numeroase premii I“ spune Matei Ghindea din Corbi, elev în clasa a VI-a.
  •   ,,Îmi place în grup că pot să învăț cât mai multe lucruri la pian și cânt muzică populară, colinde, de toate”  spune Daniel Florea,  elev în clasa a VII-a și locuiește în Ucea De Sus.
  •   ,,Eu am venit mai devreme, la începutul anului școlar, cânt la chitară și vocal“ a spus Alexandru Szecs, de treisprezece ani, elev în clasa a VII-a.

Apreciaţi de Bosquito ş Radu Almăşan

Radu Almășan, solistul trupei Bosquito i-a distribuit pe copiii din Sirinx pe rețelele de socializare iar distribuirea sa a avut nu mai puțin de 300.000 de vizualizări. ,,Copiii noștri au cântat în deschiderea trupei Bosquito, cu ocazia Zilelor Cincului.  Radu Almășan i-a văzut când repetau chiar o piesă de-a lui, a rămas foarte impresionat și i-a distribuit pe face-book-ul său personal. Când repet cu ei cântece patriotice și muzică populară, programul are aceeași structură în toate școlile, pentru a-i putea reuni apoi să cânte în cadrul evenimentelor la care suntem invitați“ a spus Titi Cârstea. Sirinx-Music rămâne unul dintre cele mai interesante și productive proiecte artistice pentru copii din Țara Făgărașului, luând în considerare amploarea, numărul de membri, talentul și munca. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here