•  Consilierul local Norbert Stengel de la FDGR este acuzat de vecini
  •   Beciurile imobilelor amplasate în jurul Cetăţii sunt inundate de apă
  •  Igrasie şi întuneric în locuinţele vecine proprietăţii consilierului local
  • ,,Şi eu am igrasie în casă” spune consilierul local care la rându-i îşi acuză vecinii

Pe strada Mihai Viteazu nr. 36 este  o curte comună în care  locuiesc mai multe familii de făgărăşeni. Unele dintre ele au devenit proprietari pe locuinţe,  iar altele, puţine de altfel, locuiesc în baza unor contracte de chirie încheiate cu Primăria Făgăraş. Vecinul acestui amplasament este  Norbert Stengel, consilier local FDGR, şi  administrează imobilul de la nr. 35. Acesta a deschis la această adresă un bar, iar în spatele clădirii vechi a continuat construcţia. Locatarii de la nr. 36  îi aduc acuzaţii  consilierului local FDGR  care, spun ei, le ignoră doleanţele şi nu acceptă vreun dialog. ,,Fac ce vreau, este proprietatea mea. Nimeni nu-mi poate face nimic”  ar fi replica pe care consilierul local le-ar fi dat-o locatarilor, aşa cum  spun aceştia. Oamenii revoltaţi susţin că au depus o sesizare la Primăria Făgăraş şi la biroul de Urbanism, dar problemele invocate de ei  nu s-au rezolvat. Oamenii i-au invitat şi pe reporterii Monitorul de Făgăraş la faţa locului. Pe de altă parte Norbert Stengel susţine că  este deschis la dialog, doar că vecinii lui nu l-au informat asupra problemelor.

Locuinţe cu igrasie şi în întuneric

În spatele locuinţelor de la nr. 36  s-a înălţat un zid la doar câţiva centimetri distanţă. Geamurile de pe această parte a locuinţelor au fost astfel blocate, spun oamenii, care declară că sunt  condamnaţi să stea în beznă. În plus apa care se scurge de pe  clădirea ridicată de consilierul local  s-ar  scurge pe pereţii lor. În locuinţele oamenilor este igrasie şi întuneric.   După multe insistenţe, reporterii Monitorul au reuşit să stea de vorbă cu Norbert Stengel. ,,Zidul pe care l-am construit, cred  prin 2016, este la o distanţă mai mare de 60 cm. Am montat pe el un scoc pentru a-l proteja de apa de ploaie. Nu ştiu nimic de nemulţuirile oamenilor pentru că nu mi-au spus nimic. Eu încerc să am cu ei un dialog pentru că nu-mi plac conflictele. Ei sunt cei care mereu au ceva de comentat. Chiar vreau să stau de vorbă cu vecinii pe acest subiect. Eu am montat scoc pe zidul construit, dar locuinţele lor nu au scoc şi apa îmi degradează  zidul. Voi cumpăra un scoc pe care să-l montez pe clădirea vecinilor deşi nu este treaba mea. Vreau să spun că toţi de aici suntem afectaţi de umiditate. Şi eu am igrasie. Autorizaţia de construcţie este în derulare la Primăria Făgăraş pentru că eu am depus documentaţiile necesare. În privinţa barului deţin autorizaţie de funcţionare. Am cerut acordul vecinilor din apropiere, nu de la cei din spate. Chiar sunt grijuliu cu zgomotul provenit de la bar, urmăresc ca muzica să fie dată încet. Niciodată n-am spus că fac ce vreau eu. Nu-mi stă în caracter să vorbesc în acest mod” a declarat Norbert Stengel.

 ,,Este ilegal  ce a făcut omul acesta aici”

,,Vecinul n-a respectat normele în construcţii referitoare la distanţa dintre clădiri. A făcut o construcţie ilegală, fără autorizaţie de construcţie. S-a lipit de imobilul din Mihai Viteazu  nr. 36, a intrat în zidul nostru. Am făcut reclamaţie la Primăria Făgăraş şi la Urbanism, dar nu s-a rezolvat. În 2015-2016 am depus sesizarea semnată de toţi vecinii, dar nu am primit niciun răspuns. Am încercat să vorbim cu domnul consilier local, dar ne ignoră, nu ne bagă în seamă.  El şi-a făcut o societate pe care a deschis  un bar. Activitatea barului  ne-a deranjat şi ne deranjează foarte mult, face mult zgomot, urlă muzica şi boxele şi până la 1.00-2.00  noaptea. Am sunat şi  la poliţie şi au venit la faţa locului poliţiştii şi l-au amendat. I-am  atras atenţia să ţină cont şi de noi, vecinii, ca să ne avem bine între vecini. El stă în Şoarş, pe el nu-l deranjează, dar pe noi ne deranează. În plus toată apa de pe clădirea lui vine pe clădirea noastră.  În case avem igrasie. Dar el este în consiliul local şi face ce vrea. El are pile, are relaţii că este consilier local. Aşa ne dă de înţeles  că nu-i face nimeni nimic.  Ce a făcut omul acesta aici este ceva grav, Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să se sesizeze” a spus  Petrică Gârlea, proprietar pe Mihai Viteazu  nr. 36.

,,Am igrasie în toată casa”

Afectată de igrasie este şi locuinţa Clarei Tot de la nr. 36. ,,Am semnat şi eu reclamaţia la fel ca toţi vecinii din curte pentru că mă afectează direct construcţia consilierului local. Le-a spus vecinilor că face ce vrea că este proprietar, iar lui nu-i face nimeni nimic. Priviţi câtă igrasie am în locuinţă! Mi-a căzut tencuiala de pe perete, iar pereţii sunt uzi până la o jumătate de metru. Geamul de la baie este  complet izolat de zidul ridicat de el şi în plus  a mai pus şi  nişte cărămizi ca să nu văd în curtea lui” a spus Clara

Beciuri inundate

Probleme cu igrasia au toţi locatarii care au locuinţe în zona Cetăţii Făgăraş. Beciurile imobilelor sunt inundate de apă din cauza infliltraţiilor şi a pânzei freatice ridicate cauzate de  lacul Cetăţii. Norbet Stengel ne-a arătat beciul casei sale din strada Mihai Viteazu nr. 35. ,,În beci apa are peste 20 cm, iar când plouă creşte nivelul apei şi mai mult. În această vară a fost jale. Umiditatea şi igrasia sunt probleme comune la toţi vecinii, nu doar la mine. Este o problemă pe care ar trebui să o rezolvăm împreună. Pentru a elimina apa din beciuri fiecare vecin trebuie să facă investiţii de mii de euro.  Ar trebui ca eu să mă plâng de vecini pentru că ei deversează apa menajeră şi îmi afectează beciul şi pereţii. Într-unul din beciurile mele apa curge de la ei tot timpul, are deja un canal format. În această zonă şi canalizarea este defectuasă. Unii vecini m-au rugat să-i las să se lege la canalizarea mea. Nu aveam cum să accept întrucât şi eu am probleme cu conducta de canalizare care este veche” a mai spus consilierul local.  Vom i.  (Lucia BAKI, Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here