sdr

 

 •   După 1,5 ani când pacienţii au rămas de izbelişte, comuna Beclean are medic de familie
 •   Medicul de familie Laura Mihaela Lupşor deserveşte pacienţii din comunele Beclean şi Şoarş
 •  Experienţa medicală din Irlanda,  aplicată la dispensarul de la Beclean
 •  Deficienţe majore în sistemul medical românesc

dav

 

Comunitatea din Beclean are de săptămâna trecută medic de familie. Laura Mihaela Lupşor  a acceptat să deserveacă pacienţii din toate satele comunei Beclean şi să aplice aici experienţa dobândită timp de 3 ani în Irlanda.   Laura Mihaela Lupşor  intenţionează să fie pentru locuitorii comunei Beclean  nu doar medic de familie, ci şi un  sprijin al comunităţii locale. Dispensarul din Beclean a stat închis timp de un an şi jumătate după ce DSP Braşov a suspendat autorizaţia de funcţionare, iar  Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Braşov n-a mai încheiat o convenţie cu medicul de familie. De atunci pacienţii din comună au rămas de izbelişte, pe unii dintre ei preluându-i alţi medici de familie din zonă. ,,A fost dificil, dar am reuşit să aducem un medic de familie pentru locuitorii comunei. Era foarte important pentru comunitatea noastră. Primăria Beclean se va implica pentru dotarea dispensarului, iar  cu noul medic de familie vom avea o colaborare bună şi utilă comunităţii” a spus primarul comunei, Claudiu Motrescu.

Noul medic de familie de la Beclean

Prima zi de lucru a medicului de familie Laura Mihaela Lupşor  în dispensarul de la Beclean a fost miercuri, 11 decembrie a.c.  ,,Sunt fericită că am  oportunitatea să mă aflu aici şi să contribui mai mult pentru comunitate. Am trei ani de  experienţă acumulată în Irlanda ca medic de familie  şi îmi doresc  să dotez acest cabinet aşa cum am văzut acolo.  În  acelaşi timp îmi doresc  să am posibilitatea, cu dotările necesare, să  servesc pacienţii cum am fost obişnuită în afara ţării aşa cum ar fi de fapt normal şi în ţară, noi fiind parte din Uniunea Europeană. Avem însă multe de pus la punct. În timp vreau să aduc o electrocardiogramă,  un doppler fetal pentru a putea asista şi avea un bilanţ complex al gravidelor, vom avea în dulapul de urgenţă  de la pansamente, ace chirurgicale de sutură la  vaccin antigripal, tot ce se poate folosi pentru prim ajutor.  Ca şi în cazul veniturilor financiare, când eşti obişnuit să trăieşti la un anumit nivel, cauţi să trăieşti la acel nivel, aşa este şi profesional, când eşti obişnuit  să ai tot ce-ţi trebuie în cabinet, faci tot posibilul să ai tot ce trebuie pentru pacienţii tăi. În primul rând nu mă simt eu confortabil altfel. Cum să poţi trata un pacient în linişte dacă tu nu ai tot ce îţi trebuie?  Şi atunci trebuie să te îngrijeşti. Vorba românului, omul sfinţeşte locul.   Pentru examenul clinic al unui pacient trebuie să fii capabil să-l faci trup şi suflet pentru că atunci când pacientul vine cu o suferinţă fizică sigur are şi o suferinţă sufletească. Tu,  ca medic, trebuie să fii pregătit şi deschis să-l tratezi trup şi suflet pentru că aşa ne învaţă şi credinţa. Pacienţii mei nu vor primi niciodată reţete din uşă, ci vor fi examinaţi”  a explicat Laura Mihaela Lupşor, medicul de familie proaspăt instalat la dispensarul medical de la Beclean.

Cabinet medical ca în Irlanda

,,Îmi propun pentru comuna Beclean foarte multe. Deja  mi-am comandat consumabile şi strictul necesar  din bugetul meu personal. Vă invit să reveniţi  după o lună şi veţi vedea cum arată cabinetul meu, cu dulăpiorul de urgenţă, electrocardiograf care  este salvator de viaţă, minipeduri pentru resuscitare, etc.    Mă voi deplasa şi acasă la pacient pentru că de aceea sunt medic de comunitate. Programul meu este flexibil, mă deplasez şi în afara programului. În Irlanda fiecare medic avea alocat un azil de bătrâni, avea şofer, ambulanţă, consultam pacienţii şi acasă şi la azil, nu doar în cabinet.  La noi există legislaţie, dar nu se aplică” a mai explicat medicul.

,,Pacienţii trebuie  stabilizaţi în cabinetul medicului de familie”

Dr. Laura Mihaela Lupşor a venit la Beclean ca medic de familie după ce a lucrat timp de 3 ani într-un centru  medical din Irlanda. ,,Am lucrat în Irlanda până anul trecut în septembrie. Pot spune că experienţa unui medic de familie  este mult mai vastă decât în România, a fost extraordinar de benefică pentru  că acolo sistemul îţi permite să te implici mult mai mult în comunitate. În  cabinetul medicului de familie  se practică  şi microchirurgia de urgenţă,  se acordă prim ajutor  în sensul că resuscitarea o face medicul, copiii blnavi  cu crup, larigintă virală, în formă  agravantă sunt stabilizaţi în cabinetul medicului de familie,  nicidecum nu se cheamă  ambulanţa să  acorde primul ajutor, copiii şi adulţii  sunt  stabilizaţi în cabinetul medicului de familie după care  se cheamă ambulanţa şi merg mai  departe spre spital” a spus medicul Laura Lupşor.

Fără asistent medical

Aşa cum explică  dr. Laura Lupşor, un cabinet al medicului de familie din străinătate este bine dotat, iar un medic de familie nu are nevoie de asistent medical pentru a-şi desfăşura activitatea în cabinet.  ,,Cabinetul este extraordinar de dotat. Medicul de familie de acolo nu are nevoie de asistent medical  ca să funcţioneze.  Din momentul în care intră pacientul pe uşă , dacă trebuie să recolteze analize, recoltează analize,  îşi  completează singur formularele înainte de a trimite analizele la laborator,  îşi completează  singur vizita medicală în calculator. În centrul medical la care am lucrat în Irlanda funcţionau cinci cabinete  medicale de medicină  de familie şi o singură asistentă medicală pentru toţi. Asistentul medical  de acolo   programează vizitele cu pacienţii  pentru a le citi   rezultatele analizelor, prelucrează  diversele  informaţii care vin de la casa de sanătate, mai ajută medicii în sensul că mai face o electrocardiogramă. Dar medicul de familie  lucrează inclusiv cu acel Doppler fetal,  gravida când vne la consult sunt verificate incusiv bătăile fătului, nu trebuie  să ajungă neapărat la medicul obstretician” a explicat dr. Laura Lupşor.

,,În România medicii de familie dau reţete din uşă”

Laura Lupşor intenţionează să doteze dispensarul de la Beclean aşa cum sunt cabinetele de medicină de familie din străinătate. ,,Într-un cabinet medical trebuie să existe  un dulăpior special amenajat  pentru eprubetele  de recoltat analize, un dulăpior   pentru resuscitare,  un dulăpior de urgenţe. Intenţionez să le achiziţionez şi aici.  Putem să modernizăm  cabinetul medical de aici cu aparatură medicală diversă folosind  proiecte europene. Când îi întind pe pacienţi pe pat,  îmi spun   că demult n-au mai întâlnit un medic  care să-i atingă, să-i consulte. Este strigător la cer pentru că medicii  noştri au început să dea reţete din uşă. Nu ai cum să prescrii în acest mod o reţetă mai ales la un copil.  Sunt deficienţe majore în sistemul medical de la noi.  Medicii de familie de aici nu au dulăpiorul de urgenţă. Dacă eşti într-o comunitate  izolată, trebuie să poţi să ajuţi,  iar pentru asta trebuie să ai medicamente de tot felul. De exemplu, în Irlanda se lucrează cu lipici chirurgical care se poate  aplica şi pe arteră după garou, până vine  salavrea. La câţi medici aţi văzut aici?   Un medic de familie trebuie să aibă o geantă specială de urgenţă din care nu trebuie să lipsească  nimic pentru când merge la pacient acasă. Un medic de familie de la noi face aşa ceva?” a mai spus medicul de familie de la Beclean.

Deficienţe majore în sistemul medical românesc

Dr Laura Mihaela Lupşor se declară uimită de ceea ce a văzut în cabinetele de medicină de familie din România, dar şi de abordarea medicilor. ,, Medicul de familie la  noi în ţară face mult prea puţin, el ar trebui  să fie capabil să facă microchirurgie, ar trebui,  de exemplu, să recolteze testele Papa Nicolau şi apoi să le trimită la laborator, dacă îţi vine un pacient diabetic, trebuie să faci analize,  îi prescri medicaţia  şi abia când face insulină  îl  trimiţi  la diabetolog. Însă medicul de familie din România, legislativ, nu este lăsat să ia decizii terapeutice, în sensul că nu este lăsat să iniţieze pacienţii pe Medformin on diabetul non-insulinic de exemplu, el trebuie să trimită pacientul către medicul specialist.  Din păcate este o mare probelmă în România. În Irlanda, ca medic de familie nu poţi să lucrezi într-un spital dacă nu ai   diplomă de resuscitare pentru adulţi şi copii, sunt două  examene diferite. Sunt cursuri intensive de practică şi teorie şi  dai un examen complex  de practică.   În ţară aceste cursuri de resuscitare cred că nu se întind mai mult de 3-4 ore şi nu aş vrea să  comentez felul în care sunt absolvite. Aceste  cursuri ar trebui organizate de ministerul sănătăţii, ar trebui să fie agreate  de ministerul sănătăţii, dar sunt organizate de diferite organizaţii. Ar trebui  să fie nişte diplome aşa ca afară. Eu  le-am obţinut şi sunt recunoscute peste tot în lume. Dacă aş vrea să profesez  în Canada, pot să lucrez acolo. La noi nu există aşa ceva” a explicat medicul Lupşor care a absolvit o serie de cursuri de specialitate, toate recunoscute în lume, care i-au dat posibilitatea să lucreze în clinicile din Irlanda.

,,Am revenit în ţară pentru părinţii mei”

Ca mulţi alţi medici din România care nu şi-au găsit locul în sistemul medical românesc, Laura Mihaela Lupşor a plecat în afara ţării.  ,,Am  plecat din ţară din motive financiare. Dar acum uitându-mă la ce se întâmplă în ţară, sunt fericită pentru că experienţa acumulată în străinătate  nu o puteam dobândi aici niciodată. Deşi câştigam foarte bine, m-am întors din motive familiale, pentru părinţii mei.  Şi pentru că m-am obişnuit cu o viaţă liniştită în Irlanda, am ales să profesez la ţară. Am început cu Ticuşul Vechi în octombrie 2018, dar nu mi-a plăcut. Populaţia, una asistată social, mă forţa oarecum să le dau reţete compensate pe care ulterior  le vindeau.  Asta făcea populaţia rromă de acolo. Veneau  cu copiii febrili, chiar aveau nevoie de medicamente, dar mă sunau după două zile că şi-au terminat medicamentele.  Am rămas la Ticuş până în aprilie 2019. Am preluat apoi comuna Şoarş şi acum Becleanul” spune medicul.

Goana după pacienţi

Orice persoană din România indiferent de vârstă deţine card de sănătate şi este înscris la un medic de familie. Normal ar fi ca în cabinetul medicului de familie să beneficieze de servicii medicale complete. Numai că la uşa medicilor de familie este mereu coadă, ba nu funcţionează sistemul electronic, ba programul este prea scurt. Pacientul român este mereu nemulţumit, aşa că apelează la serviciile medicului de familie doar când are neapărat nevoie, cel mai des pentru a obţine vreo reţetă sau vreo trimitere pentru medicii specialişti.  Medicii de familie au o listă lungă de pacienţi pe care, dacă ar fi cazul,  în decurs de o lună nu-i pot  consulta. Serviciile medicale oferite în cabinetul medicului de familie sunt plătite de Casa de Asigurări, din banii contribuabililor. ,,În România am observat că este o goană nebună după pacienţi.   Nu ştiţi că un medic de familie  face şi 10.000 euro pe lună. Eşti plătit de CAS, iar  punctul a crescut foarte mult. Deşi se câştigă foarte mult, medicii de familie  se plâng în continuu.  Dacă un medic de familie are 2500 de pacienţi, câştigul net, după taxe, poate fi şi de 7000 euro lunar, sunt informaţii publice de pe site-ul CAS.   În astfel de condiţii, tu  nu eşti în stare să acorzi primul ajutor până vine salvarea?  În plus,  medicii de familie nu merg nici măcar pe sate sau prea puţini se duc.  Nu există grad de comparaţie  între Irlanda şi România. Lucram în aceste centre medicale unde activitatea era foarte bine organizată. Lucram 8 ore pe zi şi aveam  40  de pacienţi, nu 20 cât spun medicii de aici şi se cred epuizaţi.   În centrul medical din localitatea Banagher, am ţinut locul medicului de familie,  iar când i-am spus că plec m-a rugat să rămân la program full-time. Acest medic făcuse  programul de diabet din Irlanda, dar se îmbolnăvise.  Centrul este ca o unitate de primiri urgenţe  unde ai de toate, farmacie, toate medicamentele, poţi trata  pacienţii. Să vă faceţi o imagine, acel centru era mult mai dotat decât CPU Făgăraş.  În plus abordarea cadrelor medicale este  total diferită de cea de aici.  În România este foarte  deficitară faţă de pacienţi, cadrele medicale sunt reci,  au o abordare  detaşată,  inumană.  Am fost cu soţul meu la Urgenţele de la  Făgăraş, m-a şocat modul în care a fost tratat soţul meu. Era un afiş în care se scria  mare că la CPU nu se fac injecţii, nu se schimbă pansamente, sonde urinare. M-am şocat. Nu vezi aşa ceva în străinătate”  a încheiat medicul de familie de la Beclean,  Laura Mihaela Lupşor.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

 

 

26 COMENTARII

 1. Vreau sa vad si eu factura aia de 10.000 de euro pe luna la un cabinet de mf! In prezent eu cu 1600 de pacienti cu spor de rural si de medic primar si cu 12 garzi pe luna nu ajung la acest venit! Poate dna dr ne prezinta factura de cabinet! Macar sa vad si eu ca exista asa ceva! I

  • Domnule draga va rog sa consultati site-ul CAS si o sa observati ca un medic poate avea un decont lunar pe servicii medicale de 19-20.000 Ron si acelasi medic in aceeasi luna mai are un decont lunar pe permanenta de inca 16-17.000 Ron, cu alte taxe percepute in cabinetul medical gen ecografie sau rog, sau diverse adeverinte…faceti dvs.calculul final. Si foarte bine ca primesc acesti bani, nu aceasta este problema, ci cea mai important este calitate sotului medical si abordarea pacientului.

 2. Aberant. Doamna nu a lucrat in sistemul din Romania. 10.000 euro. Ireal. Poate i-au rastalmacit cuvintele. Apoi MFistii lucreaza mult peste 20 de consultatii pe zi, problema e ca statul le plateste DOAR 20/zi. Lucreaza mult, gratis si la sfarsit au o fractiune din 10.000 euro. Si, in Romania, ai nevoie de asistent, altfel nu consulti, ci faci IT si statistica medicala. Birocratie. Iar MFistul face ekg, si ecografii, si plagi, si vaccinuri, unii si garzi. Urgentele sa faca urgente. Noi nu suntem urgente. Doamna e intr-o realitate paralela. Ii uram succes in Irlanda. Sau o incurajam sa condamne medicii de familie dupa ce lucreaza 4 ani aici. Pe 10.000 euro/ luna. Hahaha.

 3. Eu sunt specialist si cistig 25000 euro …. Alo! Fiscul e pe fir ???

  Baliverne: Cine crede ce e scris pe site-ul CNAS?
  De cind electrocardiograful e salvator de viata? E un simplu aparat de diagnostiv (daca stii sa-l citesti) DEFIBRILATORUL e „Life saving”
  Articolul pare scris de publicitatea CNAS

  • Daca sunteti medic de specialitate si sustineti ca electrocardiograful si defibrilatorul nu sunt salvatoare de viata, nu stiu cum ati putut promova examenul de specialitate. Nu mi-as dori vreodata sa incap pe mana unui astfel de medic! Sunteti rupt de practica medicala!

 4. Ce vise frumoase are doamna doctor, sa ramana cu 7000 de euro dupa ce plateste taxele, „putin” rupta de realitate. Urat si modul in care generalizeaza activitatea medicilor de familie, n-or fi toti ca la carte, dar sa-i bagi pe toti in aceeasi mocirla este deja obraznicie. Obraznic as fi si eu daca as afirma ca toti medicii romani care lucreaza in strainatate umbla cu nasul pe sus degeaba. Nu-i un titlu de glorie munca in afara. Este o optiune de viata si atat. Nu spune nimic despre competenta, moralitate, bun simt. Nici n-a tradat pacientii romani plecand, nici recunoscatori nu trebuie sa-i fie ca s-a intors. Sper ca s-a intors si cu altceva decat cu fite din Irlanda.

 5. Medic primar >25 ani vechime, doctor in medicina, in spital universitar , 5-6 garzi pe luna (avem 3 judete arondate) si nu scot peste 3200 euro nici cu 2 garzi de weekend. Sunt insa prea batran ca sa plec, altfel….

 6. Oare cand vor avea medicii de familie venit net lunar de 7000 de euro???? Eu am 3 puncte de lucru, si in rural si in urban, am si EKG si ecograf, fac si medicina de întreprindere, fac si consultații la domiciliu si tratamente atât la cabinet cat si la domiciliu, am lucrat ani de zile de dimineață de la ora 8 până seara la ora 19 și nu am reusit sa castig acești bani. 7000 euro vise, toata lumea ar face mf in cazul asta, nu cardio, gastro, pneumo sau alte specialitati

 7. Sorry,dna dr Mihaela Lupsa,ati confundat leii cu euro!!!Si din suma castigata lunar trebuie platit salariul asistentei,al femeii de serviciu si intretinerea cabinetului.Si sa stiti ca sunt putini cei care dau retete,,din usa”,sa mai stiti ca la noi in cabinete exista dulap de urgenta cu tot felul de medicamente plus trusa de interventii chirurgicale.De asemenea suntem putini cei care ne rezumam la 20 de consultatii/zi pentru ca atat deconteaza casa! Suntem parte din comunitatea unde activam si NU POTI sa refu zi omul bolnav care-ti vine in cabinet,chiar daca tu ti-ai terminat ,,programatii”.Sistemul e deficitar,ne lipsesc (inca) multe,dar o sa vedeti ca si colegii din Romania fac medicina la fel ca si in alte parti din Europa.Va doresc succes maxim si sa nu dezarmati/fugiti din nou afara daca nu veti castiga decat vreo 2-3000 de euro/luna!

 8. Sunt medic primar cu vechime în sistem şi am aproximativ 1600 de pacienţi pe listă. În NICIUN CAZ nu am veniturile acestea aberante susţinute de dna doctor. Cel mai mare venit l-am avut în jur de 16 000 de LEI, nu euro. Din banii aceştia îmi plătesc asistenta, femeia de serviciu, informaticianul şi contabilul. Tot din aceşti bani cumpăr consumabilele pentru cabinet (hârtie, toner pentru imprimantă, formularele tipizate, dezinfectanţi, detergenţi, seringi, pansamente, spatule de unică folosinţă, truse de mică chirurgie de unică folosinţă, ace şi testere pentru glicemie, testere pentru urină, combustibilul pentru maşină) şi plătesc facturile (curentul electric, gazul, colectarea gunoiului menajer şi a rezidurilor biologice, taxa de întreţinere la asociaţia de proprietari, extinctoarele, serviciile de dezibfecţie şi dezinsecţie, apa etc.) plus taxele şi impozitele la stat. Să calculeze dna doctor câte „mii” de euro îmi mai rămân. Un alte neadevăr pe care îl spune este şi faptul că nu am avea truse de urgenţă. Prin lege suntem obligaţi să avem aşa ceva şi este bine că este aşa. Treaba ei cum vrea să profeseze mai departe, dar îi sugerez totuşi să mediteze puţin la depăşirea competenţelor şi consecinţele acesteia. Avem un anumit statut pe care trebuie să-l respectăm. Depăşindu-ne competenţele s-ar putea să-i facem un rău incomensurabil pacientului. Poate că legile sunt proaste, dar, până una alta, suntem obligaţi să ne supunem lor.

 9. MIroase a articol tendentios. Arunca nada sa vada cine musca ! Oare cand se vor hotari medicii de familie sa puna de o mica greva fiscala si una japoneza simultan , ca sa se inteleaga , in final diferenta de medic de familie si medic in spital ?

 10. 7000:2500 =2,8 €de pers ,verificati cat plateste casa de sanatate si nu ii gasesti cand ai nevoie ,nu sunt la cabinet sunt la diverse unitati unde este medic de interprindere fac orice mai putin medic de famile .ar trebui verificati cui sa te adresezi sa faci o reclamatie .

 11. Este dezamagitor sa citesti comentarii de tot felul legate doar de sumele stipulate in articol care spune ca in Romania un medic de familie poate castiga chiar 10.000 de euro. Pai, cand te uiti pe site-ul CAS si vezi ca un medic de familie are un decont lunar pe servicii medicale de 19-20.000 de Ron pe luna caruia se mai adauga un decont lunar pe permanenta de 16-17.000 de Ron in aceeasi luna, plus taxele din cabinet pe ecografie sau electrocardiograma, sau diverse adeverinte …deci, care este suma finala domnilor care comentati atat ca aceste sume sunt ireale? Faceti un calcul simplu! Studiati site-ul CAS-ului, apoi comentati. Si foarte bine ca sunt platiti la acest nivel unii dintre medici, nu aceasta este problema si ar fi bine ca toti sa ajunga la aceste castiguri fiind o meserie solicitanta, problema este calitatea actului medical si abordarea neconforma a unora dintre medicii! Uimitor cat se discuta despre partea financiara, dar nimeni nu este interesat de soarta pacientilor.
  Domnule Plesea este inadmisibil sa afirmati ca defibrilatorul si electrocardiograful nu este salvator de viata, cu atat mai mult daca sunteti medic! Si omul fara studii de medicina stie la ce folosesc aceste instrumente!
  Domnilor doctori, mai bine v-ati da mana sa ajungeti la un consens si sa insanatositi acest sistem medical bolnav care ne afecteaza pe toti.
  Eu, din ce am inteles din acest articol, acest medic nu s-a intors impotriva colegilor, dimpotriva mentioneaza ca sistemul este unul bolnav; cred ca s-a referit la faptul ca este un semn bun ca unii medici de familie au un castig echivalent cu cel european, doar ca in cazul unora calitatea actului medical lasa de dorit!
  Ati sarit ca hienele la gatul unui medic care a avut curajul sa spuna ce altii nu au curajul si care doreste sa isi aplice experienta medicala pentru oamenii dintr-o zona in care medicii nu au mai avut interes sa ajunga, poate pentru ca este o zona mult prea rurala!
  Nu mai ascundeti gunoiul sub pres si faceti-va datoria umana si de medic pentru pacienti, pentru comunitate! Nu va mai certati si fiti uniti, schimbati sistemul astfel incat sa va puteti desfasura activitatea asa cum va doriti!

 12. Daca sunteti medic de specialitate si sustineti ca electrocardiograful si defibrilatorul nu sunt salvatoare de viata, nu stiu cum ati putut promova examenul de specialitate. Nu mi-as dori vreodata sa incap pe mana unui astfel de medic! Sunteti rupt de practica medicala!

 13. O fi doamna doctor picata din Irlanda, dar pe alocuri chiar are dreptate. Sunt cabinete medicale care functioneaza normal si in lipsa medicului. Consultatiile, mai bine zis retetele sunt date printre usi, consultatiile sunt facute superficial, o sa ajungem sa ne consulte femeia de servici. Suntem numere pe o lista, nu fiinte care au nevoie de atentie si respect. Cum poate functiona cabinetul cand medicul este plecat o luna in vacanta? Despre asta feceti articole, cum sunt cheltuiti banii nostri si cum suntem tratati. De ce nu sunt medicii la program? De ce activitatea cabinetului nu inceteaza in lipsa acestuia? De ce ti se da reteta pe hol? De ce se discuta problema ta medicala cu restul pacientilor la usa? De ce nu mi se respecta programarea si pierd o jumatate de zi la usa cabinetului? De ce sunt obligat sa astept in frig? De ce nu exista dotari? De ce nu mi se explica ce boala am, ce am voie si ce nu am voie? Astfel de practici sunt frecvente din pacate, luati cabinetele la pas ca falsi pacienti, cabinetele mai indepartate, in special in perioada concediilor. Vreti stiri bomba, asta e o stire bomba. Va clatina sistemul medical Romanesc din radacini! Pacientul in centrul sistemului sanitar, va bateti joc de noi, da bine in campania electorala!

 14. Sunt profesor de istorie și merg lunar la medicul de familie pentru reteta de tensiune! De cele mai mukte ori medicul nu este la serviciu pentru ca este navetist dar ăsta nu mi se pare un motiv atunci când ai o lista de pacienți de care sa ai grija, si esti responsabil de actul medical! Asistenta medicală este din localitate si toata lumea apelează la ea cand sunt probleme, si in afara orelor de serviciu! La cabinet tot asistenta eliberează retete si trimiteri! Cand vine medicul, este mereu nerăbdător să termine repede cu consultările, motiv pentru care iese pe hol, aduna 3-4 carduri, intra in cabinet, apoi da prin usa rețetele la pacienți! Niciodata nu am fost invitată să mi se verifice tensiunea, eu fiind pacient cu probleme cardiace! Sa nu mai vorbim de perioada de concedii, în care medicul lipseste cate o luna!

 15. Doamna Sonea Roxana de ce ca considerati dvs. MF-istii baza medicii si va plangeti ca sunteti platita prost? Din cate relatati, sunteti platita pe masura implicarii in meseria ce o aveti! Pai in toate tarile europene Medicul de Familie asigura urgentele medicale minore si medii, doar cele severe sunt trimise catre spital cu ambulanta sub observatia medicului, cat si microchirurgia! Rupta de realitatea medicala sunteti dvs. care prin prezenta unor lacune medicale si a unui dezinteres clinic nu sunteti capabila sa asistati urgentele mai sus mentionate in cabinetul medical, sau din lipsa timpului cum spuneti, caci probabil din 5 ore de cabinet, lucrati doar 2-3, restul reprezentand pauza de pranz sau stress.
  Rusine!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here