Cetele de feciori din cadrul liceelor din oraşul Victoria au plecat, pe înserat,  la colindat.  Frumoasele colinde tradiţionale şi muzica populară a  instrumentiştilor  au animat oraşul Victoria  în seara de 19 decembrie a.c. Cetaşii au pornit în ritmuri de muzică populară tradiţională de la licee până la primărie. Aici au fost întâmpinaţi de oficialii oraşului, primarul Gheorghe Cristian, consilierii locali şi funcţionari publici.  Startul la colindat a fost dat de ceata de la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu”, urmând cetaşii de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Bărbat” şi apoi de cei mai mici colindători, copiii  care învaţă tehnica jocului popular la Casa de Cultură Victoria  îndrumaţi de instructorul Radu Stroia. Colindătorii au vestit astfel şi în acest an  Naşterea Mântuitorului. S-a încins jocul în faţa primăriei, antrenând şi alţi localnici.

Veselie în ceata de feciori de la ,,IC Drăguşanu”

De aproape trei decenii, la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu” din Victoria  se organizează Ceata de feciori. ,,Din 1992 elevii din clasele a XII-a organizează ceată  în cadrul liceului. În  promoţia  2019 – 2020 sunt mai puţini băieţi şi am apelat şi la colegii acestora din clasele a XI-a.  Obiceiul cetelor a devenit o tradiţie, odată cu reînfiinţaea Liceul Teoretic. În fiecare an, Ceata de feciori este acompaniată de artişti locali precum Marin Eugen, Costică  Tudor, Dan Sava, dar  şi de elevul Lucian Lupşor.  De câteva zile, după orele de curs,  am început repetiţiile. Ceata de feciori  din acest an  este formată din 10 băieţi şi 20 de fete. Fiecare fecior va fi însoţit de două fete.  Elevii vor colinda mai multe colinde printre care ,,Colinda cetei”, care va fi cântată doar de băieţi aşa cum impune  tradiţia din Ucea. Colindele vor fi însoţite de  dansuri populare din Ţara Făgăraşului, haţegana, brâu şi învârtita” a spus profesoara Gabriela Lăpădat, diriginta clasei a XII –a Uman.  Şi profesoara Ileana Mătuşoiu, diriginte la clasa a XII-a Real,  s-a implicat în organizarea cetei.

10 cetaşi la Colegiul ,,Al Bărbat” şi 10 fete

Elevii de la  Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” nu s-au lăsat mai prejos şi s-au organizat şi ei în ceată de feciori.    ,,În acest an,  Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat” are Ceată de feciori formată din  20 de elevi din toate clasele, zece feciori şi zece fete din clasele de liceu şi de profesională. De mai bine de două săptămâni am început repetiţiile la Clubul T de la parterul internatului.  Colindele vor fi  specifice satului Ucea de Sus, iar dansurile populare sunt din Ţara Făgăraşului”  a spus Anca Jurcovan, coordonatorul cetei de la CT ,,Dr. Alexandru Bărbat”.  (Carla TATU)

 

 

2 COMENTARII

  1. Felicitări profesorilor din Fagaras si Orașul Victoria pt.organizarea minunata a manifestărilor pt pastrarea tradițiilor de Craciun din zona Făgăraș. Cetele de tineri au colindat și au dansat impecabil imbracați in costumele zonei. Emoționant momentul ! Felicitări !!!!
    .

  2. Minunat…!! Ultimul colind- cel al fetelor, nu l-am mai auzit niciodata, extraordinar de frumos!! Poate il postati pe FB separat, sa il afle lumea, este deosebit de frumos!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here