Pentru făgărăşeni, anul 2020 vine cu aceleaşi speranţe ca şi în anii trecuţi. Indiferent de vârstă, făgărăşenii  speră într-un an mai bun decât cel care s-a încheiat, un an care să aducă bunăstare, pace şi locuri de muncă. Toţi făgărăşenii cer de la conducerea oraşului mai multă responsabilitate  şi respect faţă de contribuabili. Ei cer  să fie realizate investiţiile promise, iar banii publici să fie cheltuiţi pentru dezvoltarea Făgăraşului şi nu după interesele  unor persoane sau grupuri. Oamenii cer crearea de locuri de muncă  în municipiu, singura modalitate prin care tinerii care au plecat peste graniţă  să se întoarcă acasă.  În special făgărăşenii vârstnici îşi doresc să aibă lângă ei copiii şi nepoţii.  O altă dorinţă a localnicilor este legată de  nivelul salariilor şi al pensiilor.  Ei se referă la salariile din mediul privat care sunt incomparabil mai mici decât cele plătite bugetarilor. Majoritatea făgărăşenilor se plâng de sistemul medical, dar  şi de asistenţa medicală din spitalul din Făgăraş despre care spun că este lacunară.  Localnicii critică activitatea politicienilor despre care spun că  nu urmăresc binele românilor, ci doar al lor, iar atunci când ajung în funcţii îşi uită promisiunile. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu cititorii despre  aşteptările lor de la anul 2020, opiniile lor fiind redate în rubrica ,,Vocile Ţării Făgăraşului”.

 Maria, 59 ani, Făgăraş

  • ,,În acest an mi-am propus să merg mai des  la biserică să-mi găsesc liniştea sufletească. Nu am fost bisericoasă, dar acum vreau să fiu mai aproape de Dumnezeu. Anul trecut am rămas văduvă, iar singurătatea este grea. Copiii sunt bine, s-au realizat, au locuri de muncă în Italia, Anglia şi mă bucur pentru ei. În acest an îmi doresc sănătate să pot să trec prin toate greutăţile vieţii”.

 

Valeria, 70 ani, Făgăraş

  • ,,În acest an îmi doresc sănătate în primul rând şi mi-am propus să termin apartamentul pe care l-am cumpărat pentru  fetele mele”.

Ioan Bucelea, 80 ani, Făgăraş

  • ,,În primul rând sănătate, gândindu-mă la vârsta mea, şi pace. Toţi cei din preajma mea să fie sănătoşi, să le meargă mai bine pentru că este un an bisect. Pentru Făgăraş trebuie să se realizeze ocoliltiarea, să se reabiliteze strada Negoiu şi  locuri de muncă pentru făgărăşeni. Îmi doresc ca lumea să voteze cu capul nu cu inima”.

Urs Valeria, 61 ani, Făgăraş

  • ,,În acest an îmi doresc sănătate. De 20 de ani sunt singură şi pentru mine sănătatea este cea mai importantă. Nu am aşteptări de la politicieni pentru că m-au dezamăgit întotdeauna. După 30 de ani în câmpul muncii am o pensie de  1.500 lei. Nu îmi plac politicienii pentru că sunt perverşi şi neserioşi, iar  când ajung la putere uită ce au promis.  Cei care au muncit în condiţii grele nu au bani,  iar cei care nu au muncit, dar au furat,  s-au îmbogăţit. În curând vor fi  alegerile locale însă nu am aşteptări. Doamne fereşte să ajungi în spital cu un diagnostic, că la externare pleci cu zece boli. Sunt foarte dezamăgită de sistemul de sănătate pentru că am simţit pe pielea mea comportamentul angajaţilor din spital. Am ajuns la Spitalul Municipal Făgăraş cu mâna fisurată,  mi-au făcut radiografia,  dar numai  a doua zi m-a consultat medicul pentru că nu am avut două trimiteri de la medicul de familie.  Pot să spun că sunt o pacientă  norocoasă pentru că am un  medic de familie care îşi face meseria. Este vorba despre medicul Biliboacă. Dânsa m-a diagnosticat, iar tratamentul prescris a fost acelaşi cu cel dat de un  medic specialist cardiolog. Am încredere în medicul de familie, care mă primeşte ori de câte ori am nevoie.  Sunt dezamăgită de sistemul de sănătate, de politicieni, de primărie şi de alimentele de pe piaţă”.

 

Pădure Adina, 36 ani, Făgăraş

  • ,,Îmi doresc un an mai bun, deşi nu sunt speranţe pentru o viaţă mai bună, pentru un trai mai bun. Salariile din Făgăraş sunt mici, iar viaţa este destul de grea, nivelul oraşului este  de  supravieţuire. În ultimii ani, salariile au rămas la fel, nivelul de trai nu s-a schimbat în mediul privat, deşi majoritatea făgărăşenilor lucrează la firme private. Nu discutăm  despre cei care lucrează la stat pentru că acolo salariile sunt mari. În acest an ne-am propus să mergem la mare cu familia, asta este dorinţa copiilor”.

 

Adina Dobrea, 54 ani, Făgăraş

  • ,,În acest an îmi doresc sănătate, linişte în familie şi prosperitate. Sper ca noua guvernare liberală să  aducă prosperitate în casa tuturor românilor. Toată lumea să beneficieze de salarii şi pensii decente să-şi permită un concediu pe sufletul fiecăruia.  În prezent, salariile şi pensiile sunt mici, abia acoperă plata facturilor pentru  utilităţi şi mâncare. Îmi doresc un Învăţământ care să  pună accent pe educaţia copiilor. Doresc ca în Făgăraş să se creeze locuri de muncă,  să se întoarcă tineretul acasă. Tinerii  au pleacat peste hotare pentru că sunt nemulţumiţi.  Cine ar pleca din ţară dacă salariile ar fi mai mari”.

 

Ghiocea Constantin, 69 ani, Făgăraş

  • ,,Sper ca anul 2020 să fie un an mai bun. Guvernul s-a schimbat şi s-a pus pe treabă, o să ne mărească pensiile în luna septembrie 2020. Românii sunt pe ultimul loc din  Europa la nivelul salariilor şi l pensiilor. Dacă suntem membri în Uniunea  Europeană, atunci, salariile şi pensiile trebuie să fie la nivelul ţărilor europene.  Nu mă pot plânge, după 32 de ani de muncă la secţia specială din combinat am o pensie de 2.600 lei, însă sunt pensionari care au pensii mici şi nu ştiu cum se descurcă. Pe plan local îmi doresc să se creeze locuri de muncă să se întoarcă acasă copiii. Am un băiat plecat în Germania de mulţi ani şi vreau să se întoarcă acas”.

 

Langa Eugen, 74 ani, Făgăraş

  • ,,Am o singură dorinţă,  să vină băiatul, nora şi nepoatele acasă. Au plecat de mai bine de 15 ani în Italia şi vreau să se întoarcă acasă, să întregim familia. Avem casă mare şi confort, însă  nu vin în Făgăraş pentru că nu există siguranţa unui loc de muncă. Băiatul a absolvit  facultatea de istorie şi arheologie, dar lucrează în Italia ca muncitor. Şi-au cumpărat casă, copiii merg la şcoală acolo. În vacanţa de iarnă au venit în ţară, iar nepoţelele s-au bucurat.  Când au plecat despărţirea a fost grea şi am plâns cu toţii”.

Dumitru Gheorghe, 74 ani, Făgăraş

  • ,,În acest an sper să se întoarcă băieţii acasă, de aproape 15 ani sunt plecaţi în Spania.  În Făgăraş trebuie să se creeze locuri de muncă, altfel nu pot fi atraşi tinerii acasă. Nepoţii trebuie să crească alături de bunici. Suntem bătrâni şi ar trebui să primim sprijin din partea copiilor”.

Laurenţiu Pica, 46 ani, Făgăraş

  • ,,Sper ca în anul 2020 să fie un an mai bun, iar în politică să fie stabilitate”.

 

Emilia Dumitrescu, 83 ani, Făgăraş

  • ,,Îmi doresc sănătate, pace şi linişte în ţară. În Făgăraş trebui create  locuri de muncă, iar tineretul să -a atitudine, să nu mai accepte  situaţia de până acum.  Noi pensionarii suntem depăşiţi, dar tineretul trebuie să lupte pentru binele ţării”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here