Este o boală infecţioasă care se transmite pe cale orală prin intermediul sărutului. Riscul de transmitere este mult mai mare prin contact sexual. Cauza sifilisului este o bacterie numită Treponema paladum. Este una din afecţiunile cu cea mai mare răspândire la nivel  mondial de aceea sunt recomandate testări perioadice pentru a iniţia tratamentul rapid şi corect.

Sifilis este clasificat în patru stadii:

  •   Primar: în această fază se manifestă prin prezenţa unor răni nedureroase la nivelul zonei afectate (gura). În stadiul acesta boala se poate transmite cu uşurinţă.
  •  Secundar: în acest stadiu apar  manifestări care  înrăutăţesc starea generală de sănătate cum ar fi iritaţii în palme şi talpa piciorului, noduli limfatici  inflamaţi, senzaţia de oboseală.
  •  Latent: în acest stadiu bacteria care provoacă boala este activă în organism, dar nu se manifestă. În acest stadiu  boala are efecte asupra inimii, creier, oase, nervi.
  •  Terţiar: în acest stadiu  sifilisul nu mai este contagios, dar infecţia începe să afecteze organele. La nivelul cavităţii bucale apar răni deschise, rotunde care se recunosc uşor.

Afecţiunile cu transmitere pe cale orală sunt periculoase  pentru pacient. Sistemul imunitar trebuie protejat, iar sfaturile de îngrijire a cavităţii bucale trebuie luate în serios. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here