O femeie de 56 de ani dintr-o localitate din  Ţara Făgăraşului a fost izolată la domiciliu  în ziua în care s-a întors din Italia, din zona Rovigo. Femeia povesteşte  plângând despre  modul în care a fost privită de săteni de când a intrat în sat, în ziua de 2 martie. ,,Parcă aveam ciumă. Un pic mai era şi aruncau cu pietre în mine”  spune femeia care declară că n-a avut niciun simptom specific COVID-19.   Luni 16 martie  se încheie perioada de izolare, dar localnica se teme în continuare de săteni. Nu vom da numele femeii şi nici localitatea ca măsură de protecţie.

  ,,Un pic mai era şi aruncau cu pietre în mine”

,,Am plecat din Italia, din  localitatea Arqua Polesine în prima zi din luna martie a.c., şi am ajuns în ţară pe data de 2 martie 2020. Am venit cu o firmă care face transport internaţional pe ruta Italia – România. Am plecat din localitatea Arqua Polesine cu un microbuz până în Ungaria, acolo toţi pasagerii am fost mutaţi într-un autocar şi ne-am continuat călătoria fără evenimente. Am coborât în satul Voila şi de acolo am luat o ocazie. Am ajuns acasă în jurul orei 12.00, mi-am lăsat bagajul şi m-am dus la magazin să-mi cumpăr ceva de mâncare. Îmi era foame şi eram obosită. Mergând pe stradă, m-am întâlnit cu câţiva  consăteni care s-au uitat urât la mine. Mă gândeam ce am făcut de se uită urât? Privirea lor a fost crudă şi în clipele respective  am simţit multă ură. Un pic mai era şi aruncau cu pietre în mine, sentimentul ăsta l-am avut. Nu au răspuns nici la salut, parcă eram bolnavă de ciumă. Am ajuns la magazin mi-am cumpărat ceva de mâncare şi m-am întors acasă. Imediat la poartă m-am trezit cu poliţia şi cu medicul de familie. Aceştia  mi-au spus că trebuie să stau izolată la domiciliu o perioadă de 14 zile pentru că am venit din Italia, unde erau deja cazuri de coronavirus’’ a povestit  femeia.

 

O singură vecină a ajutat-o

Plângând femeia ne-a povestit ce a simţit în perioada cât a stat izolată la domiciliu. ,,Am plecat la fiica mea în Italia în data de 14 octombrie 2019, iar duminică, 1 martie 2020  am revenit acasă. Perioada cât am stat în Italia, în  localitatea Arqua Polesine,  nu au fost cazuri de coronavirus. Nici pe drum nu am avut probleme.  La graniţă nimeni nu ne-a controlat şi nimeni nu ne-a întrebat din ce zonă venim. Nu am ştiut de această măsură de izolare la domiciliu. Nimeni nu mi-a spus că trebuie să anunţ că am venit din Italia. A fost greu, dar a trecut.  Aşa mi-am dat seama de răutatea oamenilor. Pe stradă nimeni nu mi-a spus că trebuie să stau izolată la domiciliu. M-am trezit la poartă cu medicul de familie şi cu poliţiştii. Aceştia mi-au spus ce trebuie să fac şi am  înţeles situaţia.  Am încuiat poarta şi nu am mai ieşit din curte. În aceste condiţii, doar o vecină m-a ajutat şi îmi aduce  mâncare şi o lasă sub poartă. A fost greu, cumplit, niciun vecin nu a sunat să mă întrebe dacă am ce mânca, dacă îmi este rău sau dacă am nevoie de ceva.  Coronavirusul nu se transmite prin telefon. Pentru mine a fost un şoc, nu mă plâng, pentru că nu  mi-a lipsit nimic în perioada de izolare. Vecina mea a avut grijă de mine şi cu ea am vorbit la telefon. Patronul de la magazinl din sat m-a sunat să mă întrebe de sănătate.  Sunt o femeie credincioasă şi m-am rugat zile şi nopţi să ne ferească Dumnezeu de acest virus. Dacă nu era vecina,  nu ştiu ce făceam’’ a mai spus femeia.

 

,,Îmi este frică de reacţia sătenilor’’

,,Nu am avut niciun simptom  specific  coronavirusului de când  stau izolată la domiciliu. Nu mă doare capul, nu am făcut febră, nu am vărsat, sunt sănătoasă. Din când în când, medicul de familie m-a sunat şi m-a întrebat dacă au apărut simptome.  În această perioadă am fost monitorizată şi de poliţie care a vrut să se asigure că  nu ies din casă. Luni, 16 martie 2020, sunt  15 zile de când sunt în carantină şi nu am avut probleme de sănătate. Nu ştiu  cum vor reacţiona localnicii când o să  ies din casă. Îmi este tare frică de reacţia lor, sper să nu mă izoleze.  Am vorbit cu medicul de familie şi i-am spus că dacă este nevoie pot să mai stau o săptămână izolată la domiciliu, dar medicul m-a asigurat că nu mai este cazul. Luni, 16 martie 2020, o echipă de la DSP va veni  în control.  Sunt curioasă de ce vin” a mai spus femeia.

A respectat izolarea

,,Femeia locuieşte singură şi a respectat perioada de izolare. Am ţinut legătura prin telefon şi  nu au apărut simptome de febră, vărsături şi dureri de cap. A fost un pacient cuminte, a înţeles situaţia şi nu a creat probleme’’ a spus medicul de familie.

 

Cazul a fost sesizat prin apel 112

Cazul femeii a fost anunţat prin apel 112 de către primarul comunei. ,,Oamenii din sat au sunat disperaţi şi mi-au spus că o localnică a venit din Italia şi se plimbă prin sat. Atunci am sunat la numărul unic 112 şi la DSP Făgăraş. Imediat la domiciliul femeii a ajuns o echipă formată din poliţist şi medic de familie, iar femeia a fost izolată la domiciliu. Fremeia iese din carantină, luni, 16 martie 2020’’ a spus primarul comunei unde a fost sesizat cazul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here