Întreprinderile mici şi mijlocii din România estimează că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului le vor scădea vânzările şi îşi vor suspenda activitatea. Antreprenorii propun măsuri pentru a putea depăşi această situaţie de criză
Întreprinderile mici şi mijlocii din România estimează că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului le vor scădea vânzările, unele îşi vor suspenda activitatea şi vor avea totodată dificultăţi la încasarea banilor, dar şi întârzieri la plata furnizorilor, arată Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), care a făcut sondaj pentru a analiza în ce măsură sunt afectate întreprinderile mici şi mijlocii din România şi cât de necesară este intervenţia autorităţilor statului pentru adoptarea de măsuri în sprijinul firmelor, ca urmare a intensificării efectelor virusului Covid-19 în Europa şi a măsurilor luate pentru a limita răspândirea sa.

COVID -19 scade vânzările

Sondajul a fost realizat în perioada 12-15 martie 2020. Întrebaţi dacă îi afectează sau urmează să îi afecteze măsurile adoptate în contextul limitării infecţiei cu Covid-19, 98,6% au menţionat că „Da” şi doar 1,4% au menţionat că „Nu”. „Astfel, printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menţionat ca urmare a Covid – 19, se numără (răspunsuri multiple): scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activităţii (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) şi închiderea firmei (12,4%)”, arată CNIPMMR. În ceea ce priveşte procentul cu care antreprenorii chestionaţi estimează scăderea cifrei de afaceri, 34,4% au menţionat că peste 60, iar 29,5% între 20 – 40, 24,6% din ei între 40 – 60 şi 11,4% între 0 – 20.

IMM-urile cer subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor

De asemenea, principalele măsuri pe care aceştia le consideră necesare pentru a putea depăşi această situaţie de criză, sunt: un program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză (69,1%); achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină (fără plata din partea angajatorului şi ulterior acesta şă recupereze banii de la Casa de Sănătate) (51,7%); acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni (65,4%).

Amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate

Alte măsuri recomandate sunt: amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate (60,3%), finanţarea IMM-urilor cu dobândă 0 (38,2%), elaborarea unui plan de comunicare care să cuprindă un site cu informaţii despre toate măsurile adoptate pentru susţinerea economiei în această perioadă (32,2%), dar şi refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturi (28,9%). Întreprinderile mici şi mijlocii mai cer asigurarea cadrului legislativ privind politici de lucru flexible (21,5%), precum şi introducerea instituţiei mediatorului de credite pentru IMM-uri (10,9%). În final, termenul maxim pe care antreprenorii îl consideră necesar pentru adoptarea de măsuri economice de sprijin este de o săptamână (37,8%), o lună (33,4%) şi două săptămâni (28,8%). Sondajul a fost derulat în perioada 12-15 martie 2020 şi a intervievat un număr de 8374 antreprenori, care au fost în proporţie de 61,8% microîntreprinderi, 23,2% întreprinderi mici, 9,3% întreprinderi mijlocii şi 5,7% alte forme de organizare.
Numărul de salariaţi ai antreprenorilor chestionaţi au fost: 54,8% sub cinci salariaţi, 25,2% peste 10 salariaţi şi 20% între 5-10 salariaţi. Domeniile de activitate ale respondenţilor au fost: servicii (45,1%), comerţ (22,1%), turism (15,5%), industrie (7,3%), transporturi (7%), altele (3%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here