Făgărășenii stabiliți în Italia trăiesc zilnic un coșmar. Anca Popa, care locuiește în localitatea Tarano, situată la 50 de km de Roma, vorbeşte despre situaţia de acolo. Şi Eugen Langa, care locuiește în localitatea Due Carrare de lângă Padova, descrie starea de panică.

  • ,,Au ieșit oameni în stradă, pentru că nu mai au bani să cumpere mâncare. Nu se mai lucrează și nu se mai ia salariu. Suntem închiși în casă și nu putem merge nici măcar dintr-o comună în alta, iar să călătorești dintr-un oraș în altul nici nu se pune problema. Străzile sunt pustii. Cum poți explica unor copii că nu pot merge la școală, la antrenamente, că nu pot ieși afară să se joace sau de ce nu putem  merge să mâncăm o pizza. În fiecare zi mor peste 600 de persoane, nu îi înmormântează și îi duce direct la crematoriu. Nu îți poți lua rămas bun de la cei dragi, te sună din spital și te anunță doar că e mort. Nu îți dau acasă nici măcar cenușa. Sistemul financiar face față cu greu dar au venit medici din China, Rusia și Cuba. Armata este pe străzi iar conform buletinului oficial din data de 26 martie sunt 4429 de bolnavi, 662 de morți și 999 de oameni vindecați. Sunt în jur de 300 de copii bolnavi în Italia dar deocamdată nu s-a înregistrat nici un deces din rândul acestora. Dacă ieși prins afară din casă fără un motiv serios cum ar fi munca, sănătatea sau mersul la cumpărături riști amenzi usturătoare și ți se ia carnetul pentru o perioadă de trei luni. Dacă încalci aceste prevederi și mai ești și testat pozitiv te duci direct la pușcărie și ești amendat cu 3000 de lei” a spus Anca Popa, care locuiește în localitatea Tarano, situată la 50 de km de Roma.
  •  ,,La noi nu poți ieși din casă fără motive întemeiate. Doar o singură persoană din familie merge la cumpărături iar dacă ești prins de carabinieri la mai mult de o sută de metri de casa ta vei fi luat la întrebări. Aici este o situație de panică generală dar și de isterie. Dacă vecinii văd că primești vizite, te reclamă la poliție. În plus, am aflat că un coleg de muncă a fost testat pozitiv și a fost izolat. Deocamdată nu suntem foarte speriați pentru că este numai unul singur. La muncă suntem chemați pe rând” a spus Eugen Langa, care locuiește în localitatea Due Carrare de lângă Padova.

În Spania, firma Zara poduce măşi şi haine de protecţie

În Spania patronii ajută spitalele. ,,Patronul de la grupul Zara, INDITEX, fabrică 300.000 de măști și haine de protecție pentru medici, iar din banii lui a donat deja două milioane de euro pentru spitale” a spus Diana Botoran, din localitatea Cabanillas del Campo, de lângă Guadalajara.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here