În satul Grid din Țara Făgărașului, comuna Părău, s-a constituit o echipă de voluntari formată din Sergiu Urdea, Daniela Urdea, Dragoș Boieriu și Mariana Șerban. Scopul acestei echipe este ajutorarea persoanelor de peste  65 de ani. Voluntarii distribuie măști, îi ajută mai ales pe cei care sunt singuri și nu au pe nimeni care să-i ajute la cumpărături, achitarea facturilor și alte probleme urgente. Grupul de voluntari intitulat ,,Grupul de voluntari Grid pentru situația de urgență-Corona Virus, pentru întrajutorarea vârstnicilor nevoiți să rămână la domiciliu” a fost iniţiat de doi tineri, Daniela Urdea și  Sergiu Urdea.  În satul Grid   unde populația este îmbătrânită,  tinerii s-au organizat singuri, au făcut liste cu toate familiile de vârstnici și nevoile fiecăruia, merg la cumpărături, la farmacii, la cabinetul medical, se pregătesc pentru o situație de urgență cu dezinfectanți, confecționează măști, pentru că acestea nu se găsesc nicăieri prin apropiere și fac apeluri pentru donații de măști sanitare pentru a le distribui sătenilor .

 

Vor împărţi paştile la săteni

Mariana Șerban este cea care îi sprijină în demersul lor. ,,Eu sunt în spatele acestor tineri minunați și îi susțin în această activitate” a spus Mariana Șerban. Tinerii din grupul de voluntari ai satului Grid îl sprijină și pe preotul paroh în activitatea pastorală. ,,După slujba de Înviere ne vom împărți să distribuim paștele sfințite în cadrul slujbei fiecărei familii. În acest scop am comandat deja 200 de caserole. Așa vom proceda și cu sălciile sfințite în Duminica Floriilor” au spus tinerii.

Reporter: Nu vă este teamă că o să vă îmbolnăviți și voi?

Sergiu Urdea: ,,Îmi este frică dar în cel mai rău caz eu sunt mai rezistent decât cei în vârstă, o să pot trece peste boală”.

Daniela Urdea: ,,Îmi este frică dar știu să mă protejez și mă gândesc la toți bunicii mei și toți bunicii din sat, nu vreau ca să dispară nimeni din cauza acestui virus, eu sunt născută în Italia și am văzut ce se întâmplă acolo, mai am rude care locuiesc în Italia și, vorbind cu ele, mi-am dat seama că și la noi se poate întâmpla așa ceva. Asta mă îngrozește și mă face să acționez acum”.

R: Ce sperați să obțineți prin strădania voastră?

Sergiu Urdea: ,,Eu sper ca acest virus să nu intre în satul nostru, e satul meu, oamenii pe care îi cunosc de când eram copil, simt că pot să fac ceva, oamenii mă cunosc, au încredere în mine și eu mă bazez pe această încredere ca să pot merge mai departe”.

Daniela Urdea: ,,Am auzit zilele trecute o poveste care mi-a plăcut foarte mult. O pădure ia foc, toate animalele fug din ea, doar o pasăre colibri se întoarce zburând spre pădure. Leul îi strigă- ,,Unde te duci tu cu patru picături de apă să stingi focul? Pasărea colibri îi răspunde: ,,Eu fac doar partea mea”

R: Sunteți în sprijinul acestor tineri, cum vedeți situația?

Mariana Șerban: ,,Situația o văd gravă, foarte gravă, mai ales la nivel de țară, aproape că îmi vine să spun ,,Scoateți crucile și le puneți pe porți!” Avem o singură soluție: Izolarea! Încercăm să conștientizăm lumea și  să obținem izolarea satului nostru de acest virus. Acești doi tineri au pus bazele unui sistem ușor de gestionat în caz de urgență. Încercăm să ne pregătim cu toate cele necesare dacă situația o impune. Ei sunt cei care fac planul, eu intervin doar acolo unde trebuie să fii vocal, pentru că anumite situații cer o voce hotărâtă. O să fac tot ce ține de mine pentru a-i sprijini în acțiunile lor. Suntem singuri iar fiecare om trebuie să gândească așa în aceste momente, nu ne putem culca pe o ureche că altcineva o va face în locul nostru. Trebuie ca fiecare să facă ceea ce ține de el”.

R: Aveți un mesaj de transmis locuitorilor din satul Grid?

M.Ș: ,,Da. Zilele trecute un bătrân din sat mi-a spus: ,,Vezi, de aceea Dumnezeu ne-a dat să murim și să fim hrană pentru viermi, acolo este locul nostru pentru a ne putea mai apoi ridica la Dumnezeu ca păsările cerului, cu inima curată, să ne lăsăm răutatea și păcatele în pământ, ca să devenim puri și fără de păcat când ne vom înfățișa în fața Domnului nostru. Suntem răi doamnă, iar necazurile sunt pe oameni, și dacă nu învățăm nimic din asta ne merităm soarta”. Acesta este mesajul meu: E greu la necaz, însă trebuie să existe rău ca să fie bine, iubește-ți aproapele tău ca pe tine însuți. Acești doi copii o fac deja și eu sunt mândră de ei”.

Grupul de voluntari s-a constituit pe facebook

Grupul de voluntari din Grid s-a constituit pe face-book cu denumirea ,,Grid-Urgență-virus-voluntariat-informații” care prezintă situația la zi.

  • ,,Apel pentru femeile care sunt acasă și care pot să coasă la mașini de cusut măști. Vă rog să lăsați mesaj, o avem doar pe doamna Silvia de la nr. 294 Doamne ajută!” este mesajul din data de 29.03 a.c.
  • ,,Știu și eu să cos la mașină, chiar binișor” a răspuns inginerul pensionar Viorel Ciurilă.

Pe grup sunt postate și fotografii mai noi sau mai vechi din istoria satului Grid. Un alt mesaj, din 1.04 a.c., îi anunță pe săteni:

  • ,,Astăzi am mers prin sat cu preotul, pe la vârstnici, pentru a face listele pentru spovedanie. Au fost persoane care nu au răspuns la poartă, de aceea anunțăm pe această cale să sunați la numărul de telefon al părintelui. Vecinii care văd pagina, vă rugăm dacă auziți că vreun vârstnic nu a fost trecut pe listă și vrea să se spovedească să sunați la părintele. Sâmbătă 04.04 2020 și sâmbătă 11.04 2020 la fel. Vă rugăm ca în aceste zile de spovedanie să stați acasă și să lăsați porțile deschise. De luni și până astăzi am avut 6 intervenții pentru vârstnici. Pentru cei care vor să facă donații pentru materiale vă rog să ne lăsați mesaj. De sâmbătă vom începe să împărțim măști și mănuși vârstnicilor care ies la magazin sau la cabinetele medicale. Avem și măști pentru copiii care trebuie să meargă la cabinetele medicale”
  • Grupul de voluntari din Grid este foarte activ, mobil și eficient atât în intervenții cât și în ceea ce privește informațiile la zi.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here