Deşi la Spitalul Judeţean este amenajat un pavilion izolat, cu 10 paturi echipate complet, până în prezent DSP Braşov nu a avizat noua structură organizatorică, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean
• În rest, mai degrabă nu sunt şi ,,o să avem“ paturi ATI pentru pacienţii cu coronavirus

 

 

  • La nivelul Judeţului Braşov există mai multe unităţi sanitare publice şi private care au în structura organizatorică paturi de terapie intensivă.   ,,Cu privire la activitatea medicală desfăşurată în unităţile sanitare din judeţul Braşov, precizăm faptul că potrivit legii, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov, serviciu public deconcentrat al Ministerului Sănătăţii, organizează, coordonează şi participă la activitatea medicală în caz de epidemii, iar la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov există o hotărâre prin care Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Braşov este desemnat ca unic comunicator pe perioada epidemiei cu noul coronavirus“, anunţă Consiliul Judeţean Braşov.

    Cine are în subordine spitalele din judeţ

    Potrivit OUG nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, modificată şi completată, spitalele publice din judeţul Braşov au următoarea subordonare:

  •  Spitalul Municipal Codlea, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Codlea;
  •  Spitalul Municipal Zărneşti, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Zărneşti;
  •  Spitalul Orăşenesc Rupea, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Rupea;
  •  Spitalul Municipal Săcele, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Săcele;
  •  Spitalul Municipal Făgăraş, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Făgăraş;

    Şase spitale publice în ograda CJ Braşov

    Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 164 din 2010 a fost preluat de către Consiliul Judeţean Braşov managementul asistenţei medicale de interes judeţean pentru cele şase spitale publice din municipiul Braşov:

  •  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov;
  •  Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov;
  •  Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov;
  •  Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov;
  •  Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov;
  •  Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov.

    Paturi ATI NON COVID

    Referitor la paturile de terapie intensivă existente în spitalele publice din subordinea CJ Braşov, se precizează următoarele.
    Din numărul total de paturi aprobat de Ministerul Sănătăţii pentru judeţul Braşov, în baza structurilor aprobate şi avizate pentru spitalele publice din subordinea CJ Braşov, situaţia numărului de paturi în specialitatea ATI este următoarea:
    Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

  •   Pavilionul Central Secţia Clinică ATI – 20 paturi NON COVID
  •  Pavilionul Central Comp TI Coronarieni – 15 paturi NON COVID
  • Pavilionul Tractorul Compartiment ATI Urologie – 5 paturi NON COVID
  • Pavilionul Mârzescu Compartiment ATI ORL Oftalmologie – 5 paturi NON COVID
  • Numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI: 16.

    Fără avizul DSP Braşov

    La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, spital care, potrivit Planului Alb aprobat de Ministrul Sănătăţii în 20 martie 2020, este destinat urgenţelor non-COVID, a fost creat la parterul Pavilionului Central un spaţiu complet izolat de restul spitalului, dotat cu un număr de 10 paturi de terapie intensivă, complet echipate. Potrivit Decretului nr. 195/2020, modificările de structură organizatorică sunt avizate de direcţiile de sănătate publică. Până la această dată, unitatea sanitară nu a primit avizul DSP Braşov“. se arată în comunicatul CJ Braşov.

    Urgenţe pentru copii şi gravide

  •  Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov NON COVID
  •  Secţia Clinică ATI – 20 paturi, din care ATI neonatologie – 5 paturi
  •  Compartiment Terapie Acută    -10 paturi
  •  Numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI: 5.
  •  Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Braşov NON COVID
  • Secţie de ATI cu 20 paturi, din care 3 paturi de terapie intensivă T2P; a fost transmisă spre avizare la Ministerul Sănătăţii.
  • Numărul posturilor ocupate cu medici specialitatea ATI: 7.

    Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov nu are încă terapie intensivă

    Se va înfiinţa un număr de 8 paturi de terapie intensivă. Dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a paturilor de terapie intensivă se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Braşov. Există în structura organizatorică avizată şi aprobată un număr de 6 paturi de terapie acută. Unitatea sanitară a transmis şi către Ministerul Sănătăţii solicitarea de alocare de echipamente şi aparatură medicală pentru dotarea celor 8 paturi de terapie intensivă. Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă“, conform CJ.

    Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie îngrijeşte pacienţi cu COVID, fără ATI

    Se va înfiinţa la un număr de 10 paturi terapie intensivă. Amenajarea şi dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Braşov. Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă. Unitatea sanitară a transmis şi către Ministerul Sănătăţii o solicitare de alocare de echipamente şi aparatură medicală pentru dotarea celor 10 paturi de terapie intensivă“, precizează CJ.

    Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov are 10 paturi de terapie acută

    Se va înfiinţa la un număr de 11 paturi de terapie intensivă; dotarea cu echipamente şi aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Braşov. Există în structura organizatorică avizată şi aprobată un număr de 10 paturi de terapie acută. Nu există, în structura de personal aproabtă, resurse umane specializate în terapie intensivă“, conform CJ

    O secţie de ATI are nevoie de 18 medici, 60 de asistenţi, 17 infirmiere, 3 brancardieri

    Referitor la amenajarea şi dotarea acestor paturi, CJ precizează că sumele se alocă din bugetul Consiliului Judeţean. Amenajarea spaţiului este demarată deja la Spitalul de Pneumoftiziologie. Celelalte două unităţi au amenajat spaţiul, iar livrarea echipamentelor şi aparaturii medicale depinde de stocul produselor la furnizorii de echipamente. Referitor la resursele umane, conform Ordinului nr. 1500/2009, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competenţă extinsă, necesarul de personal medico-sanitar specializat care să desfăşoare activitate medicală într-o secţie de ATI este de: 18 medici, specialitate ATI, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/ îngrijitoare, 3 brancardieri.

    CJ vrea să construiască un spital modular cu 30 de paturi de Terapie Intensivă

    Pe perioada stării de urgenţă, detaşarea personalului de specialitate din unităţile sanitare CJ vrea să construiască un spital modular cu 30 de paturi de Terapie Intensivă. Pe perioada stării de urgenţă, detaşarea personalului de specialitate din unităţile sanitare publice se realizează la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Braşov prin Ordin al Prefectului Judeţului Braşov. „Consiliul Judeţean Braşov analizează în prezent toate variantele fezabile pentru eficientizarea activităţii medicale în secţiile de ATI, în contextul epidemiei cu noul coronavirus. În acest sens, se are în vedere inclusiv construirea unui spital modular în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov care să cuprindă exclusiv un număr de aproximativ 30 paturi de terapie intensivă, unde să fie concentrate toate resursele umane specializate în terapie intensivă necesare depăşirii crizei pandemice. Acest lucru ar permite construcţia noii unităţi într-un timp foarte scurt, la costuri reduse.
    În situaţia în care acest proiect va fi demarat, Consiliul Judeţean Braşov a identificat resursele financiare pentru finanşarea acestui proiect.
    Principala provocare la acest moment o reprezintă identificarea furnizorilor care să poată livra în cel mai scurt timp echipamentele şi aparatura medicală necesară funcţionării acestui spital modular cu paturi de terapie intensivă“, se arată într-un comunicat al CJ. . „Consiliul Judeţean Braşov analizează în prezent toate variantele fezabile pentru eficientizarea activităţii medicale în secţiile de ATI, în contextul epidemiei cu noul coronavirus. În acest sens, se are în vedere inclusiv construirea unui spital modular în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov care să cuprindă exclusiv un număr de aproximativ 30 paturi de terapie intensivă, unde să fie concentrate toate resursele umane specializate în terapie intensivă necesare depăşirii crizei pandemice. Acest lucru ar permite construcţia noii unităţi într-un timp foarte scurt, la costuri reduse.
    În situaţia în care acest proiect va fi demarat, Consiliul Judeţean Braşov a identificat resursele financiare pentru finanşarea acestui proiect.
    Principala provocare la acest moment o reprezintă identificarea furnizorilor care să poată livra în cel mai scurt timp echipamentele şi aparatura medicală necesară funcţionării acestui spital modular cu paturi de terapie intensivă“, se arată într-un comunicat al CJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here