Localnicii din comuna Comăna vor putea circula, pietonal şi cu maşina,  pe podul de peste Olt ce leagă Comăna de Jos de Crihalma  începând cu luna iunie 2020. Aşa susţine primarul Viorel Grusea, care spune că lucrările sunt aproape de final.

  •  ,,Lucrările au evoluat foarte bine, firma de la Oneşti a lucrat într-un ritm bun. De obicei nu laud firmele de construcţii, dar în cazul acesteia pot spune că şi-a făcut treaba bine. Maşinile vor circula pe pod începând cu luna iunie. Mai sunt de realizat gabioanele, stratul de rulaj a fost deja făcut. Este primul pod făcut de la zero în ultimele decenii în zona noastră, o investiţie de amploare” a sus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.  Şi la Ticuşul Nou se lucrează.
  • ,,În sat reabilităm strada principală,  şantierul este în plină activitate. Era necesară această investiţie” a mai spus primarul Viorel Grusea.

Finanţarea investiţiei la podul de peste Olt în valoare de 18,8 milioane de lei, inclusiv TVA, a fost asigurată de la Guvern prin Compania Naţională de Investiţii. Lucrarea este  executată de SC Confer SRL Oneşti, aceeaşi firmă care construieşte şi podul de la Hălmeag.    Noul pod este construit  în amonte de cel care a fost luat de apele Oltului. Rampele de acces au înălţimea maximă de 6 metri, iar pe sub acestea sunt  realizate podeţe tubulare, care să permită scurgerea apelor, în cazul unor viituri.  Distanţele  dintre pilonii podului sunt acum mult mai mari, astfel că nu se vor mai forma baraje de gunoaie, crengi şi arbori. Pod este din  beton, are o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri şi o lăţime a părţii carosabile este  de 7,8 metri. Podul are  trotuare cu lăţime de un metru.   Reamintim că podul de lemn  de la Crihalma a fost luat de apa Oltului la inundaţiile din primăvara 2018, iar accesul localnicilor s-a făcut pe un drum care însemna un ocol de 40 km.

Podul de la Hălmeag în şantier

În construcţie se află şi podul de la Hălmeag, care este însă mai mic decât cel de la Comăna.    Podul ce leagă localităţile Hălmeag şi Şercaia peste Olt este  construit tot de la zero, iar investiţia se ridică la  6,176 milioane de lei cu TVA inclus, contribuţia CJ Braşov fiind de 1.034.710 lei. Noul pod dintre Hălmeag şi Şercaia este  realizat din beton, va avea lungimea de 97,10 metri şi lăţimea de 6 metri, din care lăţimea părţii carosabile va ajunge la 5 metri. Proiectarea lui a fost realizată de SC Pod-Proiect SRL din Iaşi, iar dirigenţia de şantier pentru lucrări va fi asigurată de SC Beta Cops SRL. Infrastructura podului va fi formată din două culee şi două pile pe fundaţii indirecte (piloţi cu diametrul de 1,08 metri). Podul va avea trei deschideri de câte 30 de metri. Calea de rulare pe pod va avea lăţimea de 5 metri, cu o bandă de circulaţie lată de 4 metri şi două benzi de încadrare, de câte 50 cm.

Podul de la Voila mai aşteaptă

Un alt pod se va construi şi la Voila la solicitarea   MApN şi   NATO,  care au nevoie de acces peste Olt pentru activitatea de la Poligonul Cincu.  CJ Braşov a realizat până acum, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi a făcut demersuri pentru identificarea surselor de finanţare, respectiv  Programul Naţional de Dezvoltare Locală, suma necesară fiind de 14,716 milioane lei, cofinanţarea forului judeţean fiind de  1,311 milioane lei. Până în prezent nu au fost demarcate lucrările la această investiţie. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here