Luna mai, ziua 9- Sinaxar

Sf. Prooroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. ierarh Nicolae

Isaia este unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament deoarece prezintă o vedere de ansamblu asupra întregii activități a lui Iisus Hristos. În capitolul 53 al cărții sunt relatate patimile, moartea și preamărirea lui Iisus Hristos-Mesia. Vremea în care a trăit profetul se poate stabili încă din primul verset al cărții sale:

  • ,,Vedenia lui Isaia, fiul lui Amos, pe care a văzut-o despre Iuda și Ierusalim, în vremea lui Ozia, Iotam, Ahaz și Iezechia, regii lui Iuda(Isaia 1,1)

El anunță cu o mare exactitate venirea lui Iisus Hristos, rolul Său și suferința. În capitolul 7 este revelată Nașterea din fecioară:

  • ,,Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel”. (Isaia, 7,14)

În capitolul 11 se prezice și puterea lui Mesia:

  • ,,O Mlădiță va ieși din tulpina lui Iesei și un lăstar din rădăcinile lui va da. Și se va odihni peste El Duhul lui Dumnezeu, duhul înțelepciunii și al înțelegerii, duhul sfatului și al tăriei, duhul cunoștinței și al bunei credințe”. (Isaia 11,12);
  • Sf. Mc. Hristofor a primit cununa muceniciei în vremea prigoanei împăratului roman Decius. Probabil era soldat, pentru că a fost adus ca prizonier de război, în mod cert documentele vremii ni-l prezintă ca pe un bărbat destul de robust și puternic. Fiind făcător de minuni, el a început să-i convertească pe ostașii romani la credința în Hristos. Este torturat iar apoi decapitat la data de 9 mai;
  • În data de 9 mai 1087 corsarii italieni aduc moaștele Sf. Nicolae la Bari pentru a nu fi profanate de către turcii care se pregăteau să invadeze Mira.

(Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here