Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a atras atenţia, la Digi24, că purtarea măştilor este necesară doar în anumite situaţii şi că mănuşile pot purta diverşi viruşi şi mizerie, recomandând cetăţenilor să evite să îşi atingă faţa cu ele.

  • ,,Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Dar, altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spaţii închise şi în mijloace de transport în comun. Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc şi intersecţia noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată şi nu este foarte apropiată”, a declarat profesorul.

De asemenea, Rafila a precizat că, din punctul său de vedere, purtarea mănuşilor în trenuri, de exemplu, nu ar trebui să fie obligatorie, explicând că apa şi săpunul reprezintă o soluţie mult mai eficientă.

  • ,,Este suficient ca în trenuri să existe săpun şi apă în spaţiile de toaletă. În fiecare vagon se pot instala două dispensere cu substanţă dezinfectantă şi cred că este absolut suficient, împreună cu curăţenia şi dezinfecţia vagoanelor care trebuie făcută înainte de urcarea pasagerilor pentru că mănuşile nu sunt recomandate nici măcar de OMS pentru că ele, aşa cum discutam, creează acest fals sentiment de siguranţă. Depinde cât le purtăm”, a adăugat Rafila. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a avertizat că atingerea feţei cu mănuşile murdare sau contaminate este la fel de periculoasă ca şi atingerea feţei cu mâinile murdare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here