•  Primăria Făgăraş a mărit cu 1,5 milioane de euro  valoarea investiţiei de la Cetatea Făgăraşului, peste suma aprobată din fonduri europene
  •  Creditul pentru Ocolitoare , salvarea investiţiilor promise de Primăria Făgăraş, dar care nu au surse de finanţare
  •  Pas la construirea şoselei de centură

Construirea Ocolitoarei Făgăraşului  este o investiţie dorită de făgărăşeni, dar care  a fost, timp de 30 de ani, doar o promisiune. Ba nu există proiect, ba se fac studii, ba nu este în proprietatea Făgăraşului, ba nu sunt bani. Aşa cum se laudă Primăria Făgăraş, în 2020 nu mai există niciun impediment. Finanţarea provine dintr-un credit contractat de la bănci în valoare de 25 milioane de lei, drumul a fost preluat în proprietatea Municipiului, studii şi proiecte de execuţie se pare că ar exista, dacă dăm crezare declaraţilor publice ale aleşilor locali. Numai că banii destinaţi  Ocolitoarei se tot redistribuie spre acele investiţii pentru care nu sunt surse de finanţare, dar care se promit făgărăşenilor.  Despre o primă diminuare a sumei destinate şoselei de centură a Făgăraşului  s-a  vorbit în cazul reabilitării străzii Doamna Stanca, suma vehiculată  fiind  1,8 milioane de lei.  În condiţiile în care pentru această investiţie  s-au mai alocat, în 2019, încă 1,8 milioane de lei. Despre o a doua diminuare a creditului s-a vorbit în plenul CL Făgăraş de săptămâna trecută.  Suma de  7 milioane de lei s-ar duce  la restaurarea Cetăţii Făgăraşului , aşa cum i-a răspuns primarul consilierului local Cosmin Poparad. Valoarea investiţiei de la Cetate a fost majorată  la 3 ani de la semnarea contractului de finanţare.

 Restaurare mai scumpă cu 1,5 milioane de euro

Consilierii locali au fost surprinşi să afle că proiectul privind restaurarea Cetăţii Făgăraşului  va costa mai mult decât s-a stabilit în 2016, atunci când au aprobat HCL nr. 151/22.11.2016. În ultima şedinţă a CL Făgăraş desfăşurată în data de 28 mai 2019, a fost supus la vot proiectul de hotărâre  privind valoarea modificată a investiţiei ,,Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş, Cetatea Făgăraşului”. Dacă în 2016 s-a aprobat valoarea investiţiei la  22.003.857 lei inclusiv TVA, (aproximativ 4,7 milioane de euro) acum valoarea supusă aprobării a fost  de 29.106.349,95 lei inclusiv TVA, (aproximatin 6 milioane de euro) cu aproape 7,3  milioane de lei mai mare (aproximativ 1,5 milioane de euro).  Consilierul local Cosmin Poparad  a cerut detalii despre sursa de finanţare care va  acoperi cheltuielile neeligibile ce depăşesc 1,5 milioane de euro pentru acest proiect.  Aşa cum susţine consilierul, răspunsul primarului a fost ,,creditul ocolitoarei”.

Consilierul local Cosmin Poparad: ,,Creditul să rămână pentru Ocolitoare”

,,M-am abţinut la vot din mai multe considerente. Cu toţii ne dorim să înceapă restaurarea Cetăţii Făgăraşului, restaurare care a mai fost anunţată şi trebuia să înceapă de un an de zile. La acest proiect s-a mărit considerabil valoarea la suma de 29.106.349,95 lei inclusiv TVA,  din care 21.807.731,57 lei inclusiv TVA sunt cheltuieli eligibile. Prin această mărire Primăria se obligă să suporte din bugetul local diferenţa de 7.300.618,38 lei, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibila a proiectului, în cuantum de 436.114,63. Am adresat o intrebare domnului primar de unde o să suporte Primăria diferenţa de 7.300.618,38 lei (peste 1,5 milioane de euro). Răspunsul a venit aşa cum mă aşteptam: din creditul pentru ocolitoare.  Am avut în cursul anului trecut mai multe poziţii cu privire la investiţia străzii Doamna Stanca, de unde se dorea şi anul trecut să accesese o parte din creditul pentru Ocolitoarea Fagarasului, lucru care nu s-a întâmplat. Am fost şi rămân pentru toate investiţiile din Municipiul Făgăraş, dar din punctul meu de vedere  Ocolitoarea este vitală pentru comunitatea noastră. Ne aflam la mai bine de 3 luni de zile de când Primăria Făgăraş  a primit fizic acest tronson de drum. Dacă s-a votat un credit în valoare de 25 milioane de lei noi pentru Ocolitoarea Făgăraşului,  îmi doresc ca acest credit să fie folosit pentru această investiţie vitală pentru Făgăraş” explică  alesul  local, Cosmin Poparad.

Ping pong cu restaurarea

Finanţarea proiectului de restaurare  a  castelului medieval a fost aprobată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 în 2017 la valoarea de  21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 21.369.616,594 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).  În data de 29 decembrie 2017 a fost deschisă de către Primăria Făgăraş procedura de licitaţie privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de la Cetatea Făgăraş.  Numai că  licitaţia a fost suspendată  pentru efectuarea  unui studiu arheologic impus de  Comisia naţională de arhiologie.  Astfel s-a ajuns în 2019 când a fost montat panoul  în faţa monumentul care meţiona deschiderea şantierului şi durata lucrărilor.  În 2020 s-a anunţat din nou deschiderea şantierului. Numai că Primăria Făgăraş a schimbat indicatorii valorici, majorându-i cu 1,5 milioane de euro. (Lucia BAKI) 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here