Satul Boholţ a fost în sărbătoare luni, 24 iunie 2020.  Toată suflarea satului, cu mic cu mare,  s-a îmbrăcat în portul naţional şi a mers la biserică pentru a sărbătorii hramul ,,Naşterea  Sfântului Ioan Botezătorul”.  Evenimentul a continuat cu un obicei străvechi specific praznicului Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, numit ,,Sânzâiene”.

  •  ,,Satul a fost în sărbătoare. Îmbrăcaţi în portul popular, sătenii s-au adunat la biserică pentru a participa la slujba de hram. A fost o bucurie să vezi  satul colorat în frumoasele costume naţionale.    Biserica a fost  împodobită cu sânzâiene adunate de copii şi de tineri de pe pajiştile din împrejurimi. Toţi ne-am bucurat de această sărbătoare ”  a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Cu o zi înaintea sărbătorii  tinerii şi copiii din sat împreună cu preotul paroh Cătălin Socaciu   au cules sânzâiene de pe dealurile din jurul satului, din care au confecţionat  borte. Acestea  au fost aduse la biserică pentru ca în ziua hramului să fie sfinţite şi aruncate peste casă, aşa cum este tradiţia.

  •  ,,Dacă borta cădea de pe casă, în acea familie, una dintre persoane pleca la cele veşnice în acel an” au  explicat femeile satului.

În curtea bisericii, chiar la intrare, au fost puse sânzâienele ce urmau a fi aruncate pe acoperişul casei.

  •  ,,Prima coroniţă să fie pentru toţi boholţenii şi pentru toţi cetăţenii din comună. Să dea Dumnezeu ca anul acesta să ne bucurăm cu toţii că vom avea în case apă potabilă, aici la Boholţ şi la Clabor” a spus primarul.

Au urmat şi alţi localnici, care au dedicat aruncarea sânzâienelor,   satului, fiilor acestuia şi bunăstării. După fiecare aruncare a coroniţei pe acoperiş, sătenii au aplaudat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here