Omul de afaceri Pop Călin Silviu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală de către Curtea de Apel Braşov. Sentinţa a fost dată  miercuri, 24 iunie 2020, şi este definitivă. A mai fost condamnat şi angajatul lui Pop, Popa Ioan, la 2 ani de închisoare cu suspendare.  Dosarul nr. 5359/62/2015 a trecut prin mai multe instanţe până a ajuns în apel la Curtea de Apel în iulie 2019, unde deciziile i-au fost favorabile lui Pop şi firmei pe care o administra, SC ASP Agregate SRL, aflată în insolvenţă.  De data aceasta  infracţiunea de evaziune fiscală  a fost sancţionată de judecătorii Curţii de Apel, suma ce i se impută fiind de 89.139 lei, caz în care a fost instituită poprire pe conturile acestuia. În acest dosar apelant a fost statul român prin Ministerul Finanţelor Publice prin  DGRFP Braşov. Până la această oră, Pop Călin Slviu nu s-a conformat sentinţei. Pop Călin Silviu este cunoscut în Ţara Făgăraşului prin numeroasele  contracte  derulate cu primăriile din zonă, dar şi Primăria  Braşov.  În ultima vreme era un ,,client” al Primăriei Făgăraş. Pop  a fost un apropiat al Alinei Bica, fosta șefă DIICOT condamnată la  pedeapsa  de 4 ani de închisoare cu executare şi dată în urmărire generală. Făgărăşeanca  Alina Bica  a fost implicată şi în privatizarea SC UPRUC CTR SA din Făgăraş.

 

Pop client al Alinei Bica, dar şi angajator al ei

 Călin Pop a fost clientul Alinei Bica, iar aceasta, aşa cum prezintă Rise Project, era trezorierul firmei deţinută de soţul ei, Mircea Octavian Bica, şi Călin Pop, ASP Centroamerica Sociedad Anonima înfiinţată în Costa Rica.   La acea vreme  Călin Silviu Pop era  condamnat definitiv    la doi ani de inchisoare cu suspendare   pentru evaziune fiscal şi executare de lucrări miniere fără licenţă. Pop apare şi în dosarul  de coruptie al primarului din Braşov, George Scripcaru, pe care l-a denunţat.   El a descris procurorilor cum firma sa a câştigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale şi de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obţine contractele de la Braşov era  ASP Agregate SRL. Aceeaşi firmă apare şi în dosarul  în care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov în 24 iunie 2020.

Decizia Curţii de Apel Braşov

,,Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi partea civilă Statul Român prin ANAF, DGRFP Braşov împotriva sentinţei penale nr. 113/18 iunie 2019 a Tribunalului Braşov, pe care o desfiinţează în ce priveşte soluţia de achitare a inculpaţilor Pop Călin Silviu pentru infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 C. pen. şi Popa Popa Ioan pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. pen. şi soluţionarea acţiunii civile subsecvente acţiunii penale cu privire la această parte civilă rejudecând în aceste limite” se arată în sentinţă.

4 ani de închisoare cu executare pentru Călin Pop

,,În baza art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 C. pen. pentru săvârşirea infracţiuni de evaziune fiscală condamnă pe inculpatul Pop Călin Silviu (cu datele prevăzute de art. 107 alin. C. pr. pen.) la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 66 şi art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 96 C. pen. dispune revocarea beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 298/2014 a Judecătoriei Braşov, definitivă prin decizia penală nr. 104/21 martie 2014 a Curţii de Apel Braşov şi adaugă această pedeapsă la pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin prezenta, astfel că inculpatul execută pedeapsa de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale, pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 65 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale. Din pedeapsa aplicată deduce perioada reţinerii de 24 de ore din data de 22.10.2014. În baza art. 13 din legea nr. 241/2005 dispune comunicarea prezentei către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru efectuarea cuvenitelor menţiuni” se arată în sentinţă.

Popa Ioan condamnat la 2 ani cu suspendare

,,În baza art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. pen. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală condamnă pe inculpatul Popa Ioan (cu datele prevăzute de art. 107 alin. C. pr. pen.) la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 66 şi art. 67 C. pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, g C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de 2 ani. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 93 C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Braşov la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune; c. să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C. pen. obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 C. pen. obligă inculpatul să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria oraşului Făgăraş sau la Direcţia de Servicii Sociale Braşov. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei în cazul neîndeplinirii, cu rea credinţă, a măsurilor de supraveghere sau neexecutării obligaţiilor impuse ori în cazul comiterii de noi infracţiuni” se arată în sentinţă.

Poprire pe conturile lui Călin Pop

,,Obligă inculpaţii în solidar să plătească părţii civile Statul Român prin ANAF, DGRFP Braşov suma de 89.139 lei, din care 35.655 lei impozit pe profit şi 53.483 lei TVA, la care se adaugă accesoriile începând cu data scadenţei până la data plăţii şi respinge restul pretenţiilor. Menţine măsurile asiguratorii dispusă faţă de inculpatul Pop Călin Silviu, respectiv a măsurii popririi asiguratorii asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului deschise la Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania dispusă prin ordonanţa procurorului din data de 10.11.2015 până la concurenţa sumei 89.139 lei la care se adaugă accesoriile începând cu data scadenţei până la data plăţii. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. II. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civilă Agenţia pentru Resurse Minerale Bucureşti împotriva aceleiaşi hotărâri. Obligă partea civilă Agenţia pentru Resurse Minerale Bucureşti să plătească statului suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, restul acestora rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24 iunie 2020. Document: Hotarâre  260/2020  24.06.2020” se arată în sentinţa Curţii deApel Braşov.

Mai multe informaţii în  Monitorul de Făgăraş, ediţia print de marţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here