Mare desfăşurare de forţe pe şantierul organizat, la Victoria, de Purolite pentru construirea staţiei de epurare. Numai că lucrările se execută fără autorizaţie de construcţie eliberată de autorităţi. Aşa cum prezintă situaţia CJ Braşov, pentru societatea Purolite de la Victoria nu a fost eliberată autorizaţie de construcţie. ,,Nu avem nimic împotrivă să eliberăm această autorizaţie, dar trebuie să respectăm legislaţia. Pentru că investiţia se întinde pe terenul a două localităţi, Ucea şi Victoria, CJ Braşov emite acest document. Există un certificat de urbanism pentru PUZ în care au fost impuse anumite avize, dar această  societate n-a prezentat, deocamdată, niciun document” a explicat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov. Reamintim că Purolite SRL a anunţat cu surle şi trâmbiţe că îşi va construi o staţie de epurare proprie şi va fi dată în folosinţă  în primăvara acestui an.  Epurarea apelor uzate provenite din procesul de fabricaţie  se realiza în staţia de epurare a SC Viromet SA, până în luna mai 2020, când contractul dintre cele două societăţi n-a mai fost prelungit.  A fost perioada în care, Purolite ameninţa că-şi va retrage  activitatea din România şi va disponibiliza personalul angajat la Victoria.  În realitate nu s-a întâmplat acest lucru.

Nu respectă legislaţia românească

Pe gardul ce împrejmuieşte şantierul pentru construirea staţiei de epurare a fost afişat anunţul: ,,Consultare privind intenţie iniţiere PUZ”  datat 9 martie 2020.  Anunţul prevedea ca termen de depunere de observaţii din partea publicului până la data de 9 aprilie 2020, la o adresă din Bucureşti. Afişul  a fost desfiinţat de pe gard abia în luna iulie. În spatele acestui anunţ, care, conform legii,  nu ţine loc de autorizaţie de construcţie,  americanii de la Victoria  şi-au deschis şantierul.

Ce spune legea

Lucrările realizate fără autorizație de construire atunci când există obligația de a obține una înseamnă, conform juriştilor,  lucrări realizate cu încălcarea legislației. Astfel de acţiuni sunt penalizate de lege cu  sancțiunea contravențională, imposibilitatea de a obține înscrierea construcției într-un registru care să permită apoi atributul dispoziției asupra acesteia, dar duc şi la conflicte cu vecinii. Amenzile se situează între 10.000 și 100.000 de lei. Autoritățile de control, pe lângă amenzi,  dispun și punerea în acord cu legea, ceea ce înseamnă obţinerea autorizaţei, în caz contrar putând fi decisă şi desfiinţarea construcţiilor.   În cazul lucrărilor de la Purolite, nicio autoritate de control n-a verificat legalitatea acestora. (M.F.)

4 COMENTARII

  1. Pai la ce bani dau mită nici nu este de mirare ca si permit sa construiasca fara a avea avizele necesare. Tot noi cetatenii suntem defavorizati , suportam mirosurile groaznice pe care le elimina instalatia Purolite. Oare chiar nu se poate face nimic?Au zis ca parasesc Victoria, de ce s au razgandit?

    • Dacă redeschide Niculae Virometul nu vă mai afectează?? Cum pensionarii beneficiază de pensie de pe urma contribuabililor , așa trebuie să beneficiem și noi de un salariu,să putem asigura un trai decent celor dragi.

      • Exista niste standarde de protectie a mediului si de limitare a poluarii. Atat timp cat oamenii sunt afectati de poluare au dreptul sa se impotriveasca si chiar sa se adreseze autoritatilor. Cei care isi iau salariile de la asemenea angajatori isi asuma decizia de munci acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here