Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci intra în legend. A  obţinut pima notă de 10.00 din istoria Jocurilor Olimpice.Astăzi, 18 iulie, se împlinesc 44 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii. Se întâmpla la Olimpiada de la Montreal, la concursul pe echipe. Exerciţiile la paralele şi bârnă ale Nadiei Comăneci au fost notate cu nota maximă.

44 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii

Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la  paralele nota 1.00. Momentul a stârnit panică! Tabela de punctaj putea arăta o notă maximă de doar 9.99. ,,Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă. Una dintre colegele mele mi-a spus: “E un 10, dar nu îl pot afişa, au o problemă”. Nu am realizat că este un moment istoric. Astăzi, se vorbeşte despre acea notă de 10 mai mult decât despre medaliile mele, a spus “Zeiţa de la Montreal”. Momentul în care o fetiță de 14 ani din Onești dă tehnica peste cap este și acum unul de referință în sportul mondial. Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la paralele nota 1.00 pentru că nimeni nu credea că o asemenea notă este posibilă într-un concurs olimpic. „Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine”, a spus Nadia  pentru „The Times”.

  •   „Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă. Una dintre colegele mele mi-a spus: <E un 10, dar nu îl pot afişa, au o problemă>. Nu am realizat că este un moment istoric. Astăzi, se vorbeşte despre acea notă de 10 mai mult decît despre medaliile mele”, a spus fosta gimnastă.

A fost prima notă de zece dintr-o serie de șapte, românca adunând cinci medalii la JO 1976. Nu a fost prima notă maximă  din cariera ei și nici din istoria gimnasticii, însă a rămas un reper pentru Jocurile Olimpice și pentru istoria acestui sport.

  •   3 medalii de aur a cucerit Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, la individual compus, paralele și bârnă
  •   9 distincții olimpice are în palmares Nadia Comăneci, cinci fiind de aur, adunate pe parcursul a două ediții de Jocuri Olimpice, 1976 și 1980

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here